söndag 28 februari 2010

Söndagspromenad och boktips!

Söndagar är vilodagar. Då ska man inte stressa och slita, utan göra lugna trevliga saker.
-Stanna upp och lyssna på tystnaden. Handarbeta. Läsa en bra bok.

Vi har varit på söndagspromend. Lill-flickan satt i pulkan och log, med härligt röda små kinder. Jag drog mig till minnes vad min pappa berättade en gång. När han var liten (på 50-talet) så var det brukligt för familjer att gå söndagspromenad. Då gick herrarna i spetsen iklädda hatt och rock, konverserandes. Kvinnor och barn gick några steg efter...

Tack och lov går jag och min man (utan hatt) jämsides och vår lillflicka hon springer och hoppar precis vart hon vill!

Jag vill avsluta den här veckans bloggande med ett boktips. Just nu pågår ju bokrean och den här fina boken tycker jag var ett fynd:

Stickat och virkat - Vintage på svenska

Designern Birgitta Forslund har låtit äldre tiders mode inspirera henne till en rad stick- och virk-mönster. Jag har redan hittat några favoriter. Som den här fina koftan med tillhörande hätta. Den hamnar nu i min handarbets-önskelista. Så nästa gång jag ska påbörja något nytt stickprojekt kanske det blir en sådan här:

Trevlig söndagseftermiddag!

lördag 27 februari 2010

Vårstädning!

Idag har vi haft vårstädning. Vårstädning är när man städar lite extra, i hopp om att våren ska komma fortare. Och mycket riktigt, visst började istapparna droppa och snön att smälta just idag. Förmodligen tack vare min städning...

Sopsetet och dammvippan du ser på bilden förstärkte också vårkänslan lite extra! Inköpta i en liten Ica-butik i Östergötland när jag var på resande fot senast. Jag blir glad av prickar!

För dig som också vill vårstäda kommer här ett husmoderligt tips på "extrastädning":

Lös upp en klick såpa i ljummet vatten. Våttorka sedan alla köksluckor och kyl och frys utvändigt. Då känns det vårfräscht i köket sedan!

Nu ska jag gå och ta ut de färdiggräddade nougat-muffinsarna ur ugnen.

Ha en fin helg!

fredag 26 februari 2010

Koka syster Lisas somriga jordgubbskräm!

Känner du dig också frusen? Det gör i alla fall jag. Därför kommer här något värmande från mig till dig.




Dagens recept är en somrig jordgubbskräm, som min syster lärt mig göra. Att koka sin egen kräm är enkelt och inte alls tidskrävande. Resultatet blir överlägset den kräm du kan köpa i tetrapack eller pulverform på affären. Dessutom har du själv full koll på vad som är i den...

Härligast av allt är förstås att använda sig av färska bär och frukter! Men på vintertid får man fuska med frysta alternativ. Jag brukar frysa in småpåsar med t.ex. blåbär, äpplen, lingon, så kan jag plocka fram dem när jag vill göra en paj, kräm eller något annat gott. Jordgubbar har jag tyvärr inte haft tillfälle att plocka i någon större mängd, så de jag använde till krämen kommer ifrån ICA...

Här är receptet:


Syster Lisas somriga jordgubbskräm

500 g jordgubbar
8 dl vatten
1,5 dl socker
4 msk potatismjöl

Koka upp ingredienserna under omröring. Låt koka tills jordgubbarna är mjuka.

Om du vill lyxa till det kan du servera krämen med en klick vaniljglass. (Det gjorde jag idag...)


Jag önskar dig en god kräm och en trevlig fredagskväll!

torsdag 25 februari 2010

Krusa band!


Kan du gissa vad det här är?

För längesedan var det husmoderns bästa vän i linneskåpet...

Någon skulle säga att detta föremål är en symbol för det "meningslösa" arbete som konvention och tradition tvingade dåtidens kvinnor att utföra. Krusa band och mangla lakan var sådant som varje god hustru skulle göra.

En annan skulle drömma sig tillbaka till mormors linneskåp, där de krusade banden vällde ut från hyllorna. En tredje kanske själv besitter kunskapen om att krusa band.


För någon vecka sedan fann jag: "Bandkrustången Ulla" på en loppis. Där låg "hon" oanvänd i sin orginalförpackning, som en hälsning till mig från en svunnen tid. Naturligtvis slog jag till!

I en kasse på min vind ligger vackra, handbroderade örngott med band som väntar på att krusas. När vi köpte vårt hus, lämnade trötta släktingar årtiondens samlade ägodelar till oss att göra vad vi ville med. Flytten var stressig, och där stod vi med några timmar på oss att rädda undan det vi ville spara innan städfirman skulle komma. Tack och lov att min kloka sambo tog alla gamla kökkshandukar (med monogram) och örngott och slängde ner i en kassa. Där finns de nu för att lite pö om pö, plockas fram av mig.

Jag är nyfiken på att lära mig krusa band. Inte för att jag måste. Nej, inte ens för att jag borde. Utan för att det är vackert, och för att jag tror att jag kommer att få en meditativ stund när jag sitter där och försöker...

Jag tror inte på måsten. Men jag tror på att man ska tillåta sig att göra saker vackra. Även om det är fullkomligt "onödigt". Återkommer framöver, med en rapport om hur jag lyckas med krusandet!

Gör fint!

onsdag 24 februari 2010

Sköt om din orkide´!


Så här vackert blommar orkidéen i mitt fönster just nu. Jag tycker att färgerna är magiska! I bakgrunden sträcker ett av de gamla knotiga träden sina grenar mot himlen. Vintersnön lyser vit i trädkronan.
Orkidéer, dessa exotiska skönheter som lånar oss sin färgprakt om vi bara ger dem rätt omsorg... Hur ska man egentligen sköta dem?
Jag har aldrig sett så vackra, rikligt blommande orkidéer som de hos min svärmor! Därför tar jag hennes rekommendationer på fullaste allvar. Så här lyder svärmors råd:
  1. Vattna var åttonde dag.
  2. Vattna igenom orkidéen ordentligt och låt vattnet stå kvar och dra i ytterkrukan medan du vattnar de andra blommorna. Häll sedan av vattnet.
  3. Låt orkidéen stå ifred på "sin plats". Flytta den inte i onödan.
  4. Tala vänligt med den ibland...

Tur att det finns tulpaner, vårlökar och orkidéer! De gör min vårlängtan uthärdlig...

Ha det fint!

tisdag 23 februari 2010

Bjud på varm choklad!



Det är 20 minusgrader ute. Snön faller... Det tycks som om vintern aldrig ska släppa taget om oss nordbor i år. Jag väntar på våren. Längtar efter solen. Drömmer om snödroppar, tussilago och nya vårskor.

Men än så länge är det enda man kan göra just att drömma, kura in sig i sin tjockaste ylletröja och bjuda sina kära på en kopp varm choklad. Idag bjuder jag på en variant med smak av kardemumma:

Varm Chokladkopp med Kardemumma

1 stor kopp

1 msk kakao
2 msk ljust muscovado socker (eller vanligt strösocker)
0,5 tsk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3%
0,5 dl vispgrädde

1. Blanda kakao och muscovadosocker i en stor favoritkopp.
2. Stöt kardemumman i mortel och koka upp den tillsammans med mjölken.
3. Slå på lite av den varma mjölken i koppen och rör om till en chokladsmet.
4. Häll i resten av den varma mjölken, toppa med lättvispad grädde och lite muscovadosocker.

När jag var liten gjorde mamma choklad till mig på det här sättet (utan kardemmumma och med vanligt strösocker), men då använde hon vispgrädde till den första chokladsmeten. Det blir fantastiskt gott!

Nedan ser ni min underbara lilla chokladservis från Höganäs. Ett loppisfynd från i vinter. Att det är en chokladkanna ser man på handtaget. Visst är prickarna söta?



Sköt om er i vinterkylan!

måndag 22 februari 2010

Söndagsbak!

Igår hade jag bak-söndag! Det resulterade i 40 "Citrusbullar" och 30 "Blondies".

Samlar sedan en tid tillbaka på de fina små böcker som Aftonbladet ger ut i samarbete med Tasteline. Livets goda - heter serien. Böckerna innehåller många bra recept. Både klassiker som kanelbullar och mördegskakor men också nyare bakverk. Dessa böcker får därför bli dagens husmorsboktips!

Jag bakade recept ur de här böckerna:



Citrusbullar är vetebullar med fyllning av mandelmassa och citron- och lime-saft/skal.
Bullarna dekoreras med en glasyr bestående av citronsaft och florsocker. Jag ersatte mandelmassan med rosa marsipan som fanns kvar i kylen efter ett tvårårskalas. Det resulterade i att bullarna blev vackert rosarandiga.
Nedan ser du också det fina bakplåtspappret som jag nyligen kom över!










"Blondies", är en ljus motsvarighet till "Brownies". De innehåller vit choklad istället för mörk... Enkla att baka och farligt goda!













Om du är intresserad av böckerna i serien så finns det att beställa på Aftonbladets hemsida.

Ha en fin måndag!

lördag 20 februari 2010

Sy ett nålbrev!

Att sy för hand ses i dagens samhälle som ett exklusivt, tidskrävande hantverk. Kanske också som något föråldrat och ineffektivt...

I höstas fick jag ideén att sy ett flaggspel till min lilla dotter. Kväll efter kväll satt jag där i den stora, blå fåtöljen och sydde färgglada flaggor av stuvbitar. I samband med detta upptäckte jag hur rofyllt det var att arbeta med händerna på detta sett.
- Stygn efter stygn som fogar samman de vackra tygbitarna. Mina händer bestämmer takten. I flaggorna syr jag in tankarna som passerar, alla drömmar och förhoppningar. Och all den omsorg jag känner för min lilla flicka.

Att sy nålbrev var något som äldre tiders skolflickor ägnade sig åt. Det var ett enkelt slöjdalster som dessutom fyllde en praktisk funktion i den fortsatta sömnadsundervisningen. Ett nålbrev är en förvaringsplats för nålar. Förr var nålar dyrgripar som skulle skyddas och förvaras säkert. Till detta ändamål användes därför nålbrev av tyg eller papper, nåldynor och nålhus.


Igår kväll sydde jag mig ett eget nålbrev. Inspirationen kom från ett som jag såg hos min svärmor för en tid sedan. Hennes lillasyster hade sytt det till henne när de var små. Det var sytt av rödrutigt bommulstyg, och jag är ju svag för det rutiga...

Mitt är sytt av rosarutigt bomullstyg och fodrat med lila filt. Inuti brevet har jag broderat en blomma med hjälp av stjälk- och kedje-/stygn. Och utanpå broderade jag "Nålar" på frihand. Som övrig dekoration använde jag också pärlemoknappar från mina gömmor och ett tunt sidenband. Nålbrevet stängs med små tryckknappar.

Nu är jag nyfiken på hur ditt nålbrev ser ut? Finns det någon spännande historia kopplat till det? Har du ärvt det? Eller tänker du kanske sy dig ett nytt? I så fall önskar jag dig lycka till! Och jag är nyfiken på hur det kommer att se ut...

Sy fint! /Unga fröken

fredag 19 februari 2010

Gör en makaronipudding!

För en tid sedan berättade en kollega för mig att vi svenskar slänger i genomsnitt en tredjedel av den mat vi köper. En av tre hemburna matkassar, hamnar alltså i soporna! Svindlande tanke, tycker jag...

Och så tänker jag på hur hushållet fungerade hos min mormor och morfar. Allting togs till vara. Gårdagens rester omvandlades till lunch. Mormors fantasirikedom och matlagningskunskap var stor. Som liten gav det mig en känsla av mening och trygghet. Jag följde mormors arbete med stor nyfikenhet, och bistod henne så gott jag kunde. Jag vet inte vem jag skulle vara idag utan all den lärdom jag fått av henne! Denna "osynliga" kunskap är ovärderlig!

Med tanke på detta och som en hyllning till min fina mormor vill jag slå ett slag för en gammal matklassiker. Makaronipudding eller makaronilåda (som det också kallas) är en riktig höjdarrätt när det gäller att ta till vara på överblivna pastarester. Här bjuder jag er ett recept på en vegetarisk variant - Italiensk Makaronipudding.

I vår familj som består av både vegetarianer och "köttätare" är den här typen av recept mycket välkomna. Man gör en form av köttvarianten och en av den vegetariska, så finns det något för alla. När det gäller grundreceptet på makaronipudding hänvisar jag till klassikern "Vår Kokbok", eller ska jag säga husmoderns bästa vän! Om ni inte redan har den så råder jag er att skynda till bokhandeln. Den innehåller det mesta, och recepten är välbeprövade och i princip omöjliga att misslyckas med. Dessutom finns den sedan en tid tillbaka i nyutgåva med ett vackert omslag som andas lite femtiotal. Varje gång den ges ut på nytt innehåller den också en del nyheter och uppdateringar. En bra investering på all vis, med andra ord!



Här kommer det utlovade receptet:

Italiensk makaronipudding - 4 personer

5 dl pasta
200 g champinjoner i halvor
100 g zucchihi
100 g röd lök i stora bitar
2 klyftor vitlök pressade
1 msk olivolja
8 st soltorkade tomater, avrunna
16 st svarta urkärnade oliver
50 g riven färsk parmesan

Äggstanning:

3 ägg
3 dl mellanmjölk
salt och peppar

50 g pesto

Koka pastan enl. anvisningen på paketet. Stek svamp, zucchini, lök och vitlök i olja. Blanda pastan med grönsakerna, soltorkade tomaterna och oliver i en ugnsfast form. Strö på riven ost. Vispa ihop äggstanningen som du sedan slår över makaronerna. Salta. Grädda 225 grader i ca 30 min. Servera med pesto och sallad!

Lycka till! Min blev jättegod...

måndag 15 februari 2010

Tre goda anledningar att städa köket!



Igår städade jag spisen och kylskåpet. Liksom av bara farten...

Där gick jag och fejade och donade i godan ro medan köksklockan tickade stillsamt i bakgrunden. Jag tycker om de där stunderna. Som liksom smyger sig på en utan att man märker det. Tanketid.
Händernas arbete ger ro åt själen.

Att ta sig an spisen kan annars kännas som ett högt berg att bestiga. Man drar sig... Till er som känner så kommer här tre fina tips som hjälp på traven:

1. Såpa - Drottningen av alla rengöringsmedel.
Bra till det mesta. Doftar underbart.

Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader.
Låt svalna och tvätta ur med en svamp. Lätt som en plätt!

2. Cath Kidston´s ekologiska köksrengöringsmedel.
Söt flaska. Fräsch doft. Man kan helt enkelt inte låta bli att bli glad...

Spraya på smutsiga ytor i köket och torka efter med trasa.Simsalabim, så är det skinande rent!

3. Min fin-fina Espressomaskin.

Bjuder på en stunds vila och en rykande het kopp, gott espresso närhelst jag vill. Och så är den ju så tjusig att se på också!





Den har funnits med mig i nästan ett år nu... En enastående 30-årspresent från min käraste. Tänk vilken fin gåva!

Jag sammanfattar dagens städtankar så här:
I alla lägen i livet måste man söka efter de där små detaljerna som gör att man orkar. De tankar eller ting som gör att något blir roligt, fint eller meningsfullt. Om det så är att städa spisen, eller mycket större uppgifter så finns det alltid ett sätt att göra det på!

Sov gott!

lördag 13 februari 2010

Brodera servetter!

Imorgon är det Alla Hjärtans Dag! En dag värd att fira.

Vad kan passa bättre än en vacker, handbroderad servett att duka med till middagen...

Dessa har jag sytt med på rutiga servetter från Nyblom & Kollén men det går förstås utmärkt att brodera på vilka servetter du vill. Jag tycker om det klassiskt röd och vit-rutiga tyget som ger en lantlig, rustik känsla. Mest ekonomiskt är förstås att sy sina egna servetter av något fint bommulstyg. På det sättet får du vackra vardagsservetter för en billig penning. Du kan också anpassa storleken på servetterna till vad du själv önskar. Att använda linnetyg ger ett festfint intryck.
Om man vill kan man variera färgen på broderigarnet, så att varje servett får en egen nyans. Ett förslag är t.ex. att sy hjärtan i olika pastellfärger på vit botten. Det känns vårlikt och fräscht!

Vitt garn på vit botten ger dig en klassisk, stilren servett.

Möjligheterna är oändliga...

Detta är ett överkomligt arbete även för den ovana brodösen. Tänk på att ju kraftigare väv tyget är av desto lättare är det att brodera! Man måste ju räkna trådarna för att broderiet ska hamna rätt, och att varje stygn ska bli lagom stort.

Jag sydde mina servetter med 1 tråd, eftersom mina hjärtan är ganska små och därför skulle se klumpiga ut annars. Detta får man anpassa efter vilken typ av tyg man syr på.

Här har du korsstygns mönstret:



Lycka till med arbetet! Återkom gärna med bilder av just dina servetter. Jag är nyfiken!

Mvh Unga Fröken!


Handtvål...


Smultrontvål på mormors vackra handduk.

Att tvätta händerna ofta och noggrant har vi alla fått lära oss under denna svininfluensa-vinter. Häromdagen kom jag över en tvål som genast fick handtvättandet att kännas som ett luxöst vardagsnöje.

Tvålen kommer från företaget Björk & Berries i Högbo, Sandviken. Roligt med svenska produkter! Med en doft av smultron som baseras på naturliga doftämnen och paketerad i en vacker retroförpackning blev den snabbt min favorittvål!





Vilken tvål använder ni?

fredag 12 februari 2010

Premiär!


Idag är det premiär. Härmed välkomnar jag alla besökare till min nya blogg och mötesplats: Husmorsskolan! Jag som bloggar här, är själv en elev i denna livslånga skola. Och jag ser fram emot att lära mig mer genom denna blogg. Jag är övertygad om att världen fortfarande är fylld av dugliga husmödrar som bär på kunskap som gått i arv genom många generationer. Så jag låter mitt första inlägg bli ett upprop till er: Ge er till känna och dela med er av alla former av huslig kunskap! Matlagning, städning, virkning, syltande och saftande, servettvikning, sömnad, dukning, bakning, stickning, fönstertvätt, strykning och inläggning... Jag vill lära mig allt!