▼
fredag 30 december 2011
Servera råkräm till äppelpajen!
Här kommer ett litet tips inför stundande nyårssupéer. Jag provade själv detta för första gången häromdagen: Råkräm är kallrörd vaniljkräm - en slags hemgjord vaniljvisp skulle man väl kunna säga. Till på köpet är det ungefär tusen gånger godare än vaniljvispen (som jag själv har ganska svårt för) och inte alls krångligt att göra. Man blandar bara lättvispade grädde med en äggsmet och vips har man en enkel hemlagad vaniljkräm utan något som helst kokande!
Råkräm gör sig bland annat bra ihop med en klassisk äppelpaj.
Råkräm, ca 8 portioner
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl strösocker
5 dl vispgrädde
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.
torsdag 29 december 2011
Sticka kragvantar med garnbollar!
Igår kväll stickade jag mörkrosa kragvantar till lillan. Hon hade "beställt" dem för längesedan och nu hade jag äntligen både lämpligt garn, tid och lust att sticka henne ett par.
Det är något särskilt med mellandagsstickning - när alla julklappsprojekt är färdiga, inslagna och levererade till respektive mottagare kan man unna sig små lustfyllda stickningar som varken måste bli klara till någon viss dag eller behöver bli särskilt lyckade. Man kan experimentera och göra vad man känner för... Det gillar jag!
Jag har snöat in på vantstickning de senaste veckorna. Och om jag får bestämma ska vantar ha rejäla skaft. Det är både vackert, värmande och praktiskt eftersom kylan inte kan krypa in i mellanrummet mellan vantar och rockärm. Därför kände jag mig så nöjd när jag lyckade snoka redan på det här Dropsmönstret. Rustika och rejäla vantar, med fina kragar. En fiffig detalj är att resåren stickas med tunnare stickor än den övriga vanten. På så sätt får vanten sin fina form utan en massa ökningar och minskningar.
Garnbollarna lade jag till eftersom jag inte kunde låta bli! Det är så fint med bollar... Jag skulle kunna ha sådana på varnade plagg tror jag;) Det gröna garnet av samma kvalité som de rosa hade jag över från ett tidigare stickprojekt. Artesano Aran, som det heter, är förövrigt en ny favorit. Underbart varmt och mjukt och dessutom rättvisemärkt!
Så om någon av er läsare har lite tjockare ullgarn som ligger och skräpar vill jag verkligen rekommendera en stunds vantstickning ikväll. Man mår så bra av det!
Mönster: SmåDrops 12-36 - Vantar
Storlek: 3-5 år
onsdag 28 december 2011
Citronmarängpaj på tv!
Alla som gillar rutiga förkläden, prickiga blusar, cremégula kök och höga chokladtårtor ordineras härmed en titt på den inledande scenen i SVT:s serie "Mildred Pierce". Jag kan inte föreställa mig hur bakning på film skulle kunna bli bättre än så? Jag höll andan och njöt i fulla drag av alla vackra detaljer;)
Den sorgsna historien om den ensamstående mamman Mildred baseras på en roman av James M. Cain. Redan 1945 gjordes det film av historien - då var det Joan Crawfod som spelade huvudrollen. I den nya filmatiseringen är det Kate Winslet som knutit på sig förklädet och gestaltar den skickliga pajbakerskan Mildred. Å, vad jag längtar till nästa avsnitt!
Och en sak till - jag bara måste baka en citronpaj med marängtäcke!
Chokladkonfekt från 1950-talet!
Nu undrar ni väl varför jag kommer dragandes med ett julgodisrecept, så här när julhelgen just är över och de flesta av oss fått nog av godis (om det nu är möjligt;)
Men det är bara det att det här receptet är ett så finurligt sätt att ta tillvara på överblivna nötter och torkade frukt från glöggkalas och fruktfat. Därför ville jag dela med mig av det. Använd riktigt god choklad - då blir den här konfekten förstklassig!
Receptet är hämtat från mitt exemplar av "Vår Kokbok" från 1952.
Chokladgodis
30 stycken
Tillagningstid ca 30 min
1½ hg blockchoklad
1 dl russin eller fikon i tärningar
3 msk hackade syltade apelsinskal
1 dl nötter eller mandlar
Lägg blockchokladen i en djup tallrik och placera den över en ksatrull med kokande vatten. Låt blockchokladen smälta, skär under tiden fikonen och apelsinskalen i små tärningar och hacka mandeln eller nötterna. Tag chokladen från värmen när den smält och rör den tills den halvstelnat. Blanda i frukt och nötter, klicka ut massan med sked på smörpapper och låt konfekten stelna.
Men det är bara det att det här receptet är ett så finurligt sätt att ta tillvara på överblivna nötter och torkade frukt från glöggkalas och fruktfat. Därför ville jag dela med mig av det. Använd riktigt god choklad - då blir den här konfekten förstklassig!
Receptet är hämtat från mitt exemplar av "Vår Kokbok" från 1952.
Chokladgodis
30 stycken
Tillagningstid ca 30 min
1½ hg blockchoklad
1 dl russin eller fikon i tärningar
3 msk hackade syltade apelsinskal
1 dl nötter eller mandlar
Lägg blockchokladen i en djup tallrik och placera den över en ksatrull med kokande vatten. Låt blockchokladen smälta, skär under tiden fikonen och apelsinskalen i små tärningar och hacka mandeln eller nötterna. Tag chokladen från värmen när den smält och rör den tills den halvstelnat. Blanda i frukt och nötter, klicka ut massan med sked på smörpapper och låt konfekten stelna.
tisdag 27 december 2011
Jul i rött!
Julen blev precis så där lugn och fin som jag önskade mig.
Och än är inte ledigheten över! Nu tar mellandagarna vid med mer julefrid - mer familj - mer släkt och vänner - mer läsning och stickning - mer lek och pyssel och mer tid för varandra.
Idag har syföreningen ett välförtjänt jullov - nästa tisdag blir det symöte som vanligt igen. Då får de medlemmar som vill äntligen chans att visa upp sina hemliga julklappsprojekt. Det tänker i alla fall jag göra... Jag vill förresten passa på att tacka er syföreningsmedlemmar för allt ni delat mer er av under det gångna året. Det är så kul att vi har varandra!
Här kommer några bilder från vår julhelg med rött som gemensam nämnare.
Lillans fina julklappstofflor.
Mitt chokladfynd!
Monbana är en fransk kakaofirma. Under en Parisresa blev vår familj helt förtrollade av deras chokladpulver som fanns på hotellet i små portionsförpackningar. Sedan dess har vi letat med ljus och lykta efter det. Jag lyckades hitta en förpackning kakao för ett tag sedan, men det färdiga chokladpulvret har varit omöjligt att få tag på. Tills i jul, när jag fann den här burken med julchoklad - det var alltså deras chokladpulver, smaksatt med pepparkakskryddor. Gissa om vi blev glada? Och gissa om chokladen var god:)
Sist av allt, en bild på lillans allra mest önskade och älskade julklapp - en rymdraket med en liten astronaut i.
Hur var er jul?
söndag 25 december 2011
När juldagsmorgon glimmar!
God Jul vill jag önska er med några bilder från vår julaftonsmorgon. Det lilla Jesusbarnet stickade jag de två sista kvällarna innan jul. Och så låg han där vilandes på strå i farmors korg när lillan fann honom igår morse. Det blev som en lite större, lekvänlig krubba. Väldigt fint, tyckte vi.
Jag stickade dockan efter det här mönstret med Rowans ekologiska bomullsgarn, och "skulpterade" den sedan ungefär som man gör med en Waldorfdocka (det vill säga snörde åt runt hals, handleder och fotleder). Ansiktet och naveln är enklast möjliga - sydda med brodergarn.
Nu ska jag njuta av juldagen!
fredag 23 december 2011
Dagen före!
Vi väntar... förbereder oss och har det bra. Pusslet var den sista av lillans fyra adventsgåvor. Det är så fint - inte minst för att en del av bitarna är formade som hjärtan, granar, julklockor... Riset i krukan är vår "julgran" i år. Jag tycker så mycket om de gamla julgranskulorna av glas.
Hoppas att ni också har det fint!
Barnvänligt julpyssel med filt!
Ni som följt den här bloggen ett tag vet att jag gillar att pyssla med filt! Häromdagen snubblade jag över en massa fint filtpysselinspiration på en av mina amerikanska favoritbloggar. Perfekt tyckte jag, eftersom jag hade letat efter något enkelt litet julklappsprojekt att göra tillsammans med min dotter.
Imorse tillverkade lillan och jag granbonader. Jag förberedde genom att klippa ut granar i filt med sicksacksax, stammar av läder och baksidor av filt. De röda små filtstjärnorna fanns i mina gömmor sedan tidigare. Vi hjälptes åt att limma upp granar, stammar och stjärnor på filtbaksidorna, sedan var det lillans tur att limma fast "julkulor" i form av paljetter, det var hennes "jobb". Det bästa barnpysslet är det som dels innehåller moment av samarbete, men som också ger utrymme för den sprudlande "kan själv"-känsla som varenda liten treåring bär på. Granbonaderna var bra på båda sätten!
Paljetter är något av det finaste jag vet! Det har jag tyckt enda sedan jag var liten och fick titta i mormors paljettlåda...
Hela fem tjusiga julklappsbonader hann det bli och lillan och jag kände oss mäkta stolta!
Jag testkörde också ett barnbroderiprojekt som borde bli vara lagom för min snart fyraåriga tös att ta sig an nästa jul. Världens enklaste och roligaste idé: Klipp ut en röd polkagriskäpp av filt och placerad på en filtbakgrund. Jag spände upp bakgrunden i en broderram, som både underlättade broderandet och dessutom funkade alldeles utmärkt som ram när broderiet var färdigt. Sedan sydde jag bara stora stygn med vitt brodergarn över stången. Vips så hade jag tillverkat min egen polka-bonad!
Hoppas att ni också har ro att pyssla lite lagom tillsammans!
onsdag 21 december 2011
Baka finska julstjärnor!
Igår var det stor bak- och matlagningsdag för mig. Tack och lov gick det mesta som planerat. Det kan ju vara vanskligt det där annars, ja menar när man räknat med att hinna en massa saker, och så faller det pladask för att man tagit sig vatten över huvudet... Man lär sig med tiden, i alla fall har jag gjort det;) Därför valde jag att utgå från säkra kort igår - mestadels väl beprövade recept och gamla favoriter!
Finska julstjärnor har jag faktiskt aldrig bakat själv tidigare, men jag visste att de är ruskigt enkla att få till om man har hjärta att fuska litegrann. Första gången jag smakade de här klassiska julkakorna, var när jag lussade i Torneå en tidig luciamorgon för många år sedan - julstjärnorna är standard vid finska jultillställningar. Jag glömmer aldrig den där morgonen. Som ni vet är ju vintermörkret som mest massivt i norr, därför var det något extra att få uppleva effekten av ett luciatåg där.
Om man kan tänka sig att fuska som jag gjorde så köper man två paket färdig smördeg. Lägg smördegsarken på bakplåtspapper på en plåt. Dela smördegen i kvadrater på ca 10* 10 cm. Skär en skåra från varja hörn in mot mitten, men inte enda in. Klicka på plommonmarmelad i mitten. Vik in hörnen, som på en vindsnurra. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Färdigt! Innan servering är det fint att pudra över lite florsocker.
Julstjärnor är riktigt fina och roliga julkakor - både att göra och äta! Och vill man inte fuska så kan man ju göra smördegen själv och koka egen marmelad av torkade plommon. Det ska jag prova ett annat år.
Lycka till med era julförberedelser!
tisdag 20 december 2011
Symöte - Look for the silver lining!
Hej, handarbetsvänner!
Jag postar ett litet symöte idag, även om jag misstänker att de flesta av er har en hel del annat att stå i så här års...
Stickningen som glimtar förbi på bilderna - är en av de många julklappsprojekten jag har sysslat och fortfarande sysslar med. Mönstret jag har stickat efter är en ny favorit. Jag lovar att berätta mer om det efter julafton...
Eftersom jag inte kan visa er helheten, som ju är hemlig, vill jag ändå passa på att tipsa om garnkombinationen. Jag har stickat med dubbla trådar, Drops Alpaca. Alpaca är något av de mest värmande man kan få tag i och det blir särskilt bra när man kombinerar två tunna trådar så här tycker jag. Och så är jag så nöjd med färgen. Jag har stickat med ett gräddvitt nystan och ett ljusgrått. Det resulterade i en svag silverton... Så vintrigt och vackert! Det fick mig att tänka på några strofer ur en gammal sång:
Look for the silver lining
When ever a cloud appears in the blue.
Remember somewhere, the sun is shining
And so the right thing to do is make it shine for you.
A heart, full of joy and gladness
Will always banish sadness and strife
So always look for the silver lining
And try to find the sunny side of life.
Lite väl klämkäckt kanske somlig tycker, men för mig är texten bara vacker. Och sann också... Så med den vill jag önska er en god dag!
Ni som har något på lager får gärna lämna en länk till ert handarbetsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:
måndag 19 december 2011
Minikrubba i tändsticksask!
Om man har en tändsticksask över kan man låta den bli stomme till en miniatyrkrubba. Ett hemskt sött och pillrigt litet julpyssel.
Jag använde en ask av mellanformat, alltså inte den allra minsta sorten. För ett par år sedan köpte jag underbara julklapps-adresser med krubbmotiv. Jag har sparat på dem, för jag tyckte liksom att det var för fina för att "bara" hänga på en julklapp. Så fick jag idén att låta en av dem bli fond i min minkrubba. Insidan kantade jag med blått glanspapper, sedan limmade jag fast den lilla hästen. Egentligen letade jag efter ett litet plastfår, men hästen var allt som stod till buds i leksaksaffären;) Nästa gång jag springer på minifår av plast så tänker jag köpa på mig några inför nästa jul. Stjärnan är två vanliga självhäftande guldstjärnor som jag fäst i krubbans "tak". Askens utsida är klädd med guldigt mullbärspapper och prydd med ett änglaklistermärke.
Vet inte riktigt varför, men i år är jag lite extra fascinerad av julkrubbor, därför var det så roligt att göra den här minivarianten. Det här att göra krubban flerdimensionell påminde mig också om en slags julkort som min mormor brukade göra... Vi barnbarn tyckte det var trolleri med granarna och snögubbarna som liksom fälldes ut ur korten. Det känns både tryggt och vemodigt att tänka på det nu...
söndag 18 december 2011
Baka marsipankakor!
Nu är det bråda dagar. Det är svårt att hinna med bloggandet trots att det finns så mycket jag skulle vilja dela med mig av. Men det får komma lite på om pö... Så fort jag hinner fyller jag på med fler tips!
Jag har bakat en hel del småkakor inför julhelgen. En sort som jag prövade för första gången häromdagen var de här marsipankakorna. Lite pyssel var det innan de blev klara, men det var det väl värt! I alla fall för en marsipanentusiast som mig:) Har ni prövat några nya kaksorter den här julen?
Marsipankakor
ca 50 st
5 dl vetemjöl
100 g (drygt 1 dl) socker
200 g kallt smör
1 ägg
250 g marsipan
Garnering: Smält choklad (Jag använde Lindts mörka blockchoklad - det är min favorit i baksammanhang.)
Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret, skuret i små bitar och smula med fingrarna tills allt är finfördelat. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en jämn deg. Forma den till en avlång platt kaka, täck med plastfolie och låt den ligga i kyl ca ½ tim.
Dela degen och kavla ut varje del tunt mellan 2 bakplåtspapper. Forma marsipanen till 2 långa rullar (ca 40 cm) och lägg dem ovanpå de utkavlade bitarna, som rullas runt marsipanen. Skär rullarna med sneda snitt, i trekanter, 1-1½ cm i den breda änden. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 grader. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Låt kakorna kallna och doppa i choklad.
fredag 16 december 2011
Paketera hemstickade klappar!
Än är långtifrån den sista tråden fäst, trots att julafton närmar sig med stormsteg... Här stickas frenetiskt mellan varven av julstök, kakbak och julkortstillverkning. Men tack och lov är vissa saker klara nu!
När man ger bort handstickade plagg är det roligt att lägga lite extra energi på finishen. I år har jag märkt plaggen med vackra band som pryds av texten "With love from me to you". De passar perfekt att och använda som tag. Jag syr fast dem på insidan av plaggen som en diskret dekoration.
Jag har köpt silkespapper i rosa och blått som jag tänker slå om det jag stickat.
Det är både fint och praktiskt att skicka med en liten lapp där man informerar om garnkvalité och tvättråd. All sådan information finns på garnbanderollen - bara att föra över till en fin adresslapp. Själv föll jag för Panduros kortserie med vinterfåglar.
Hoppas att ni har fina dagar så här innan jul. Glöm inte att ta paus ibland, att skratta med dem du har omkring dig och sitta ner för att läsa eller bara drömma dig bort en stund...
onsdag 14 december 2011
Baka saffransfrallor!
Ja, nu är årets luciadag passerad. Hoppas att dagen blev stämningsfull frö er läsare!
Trots att den 12:e för min del ägnades åt en gastkramande sista-minuten-jakt på fungerande el-krona till lillan, (en jakt som lyckligtvis slutade med att jag fann en krona i leksaksaffären 10 minuter innan stängning !) blev själva luciamorgonen väldigt lugn och fin.
Till morgonfikat bakade jag kalljästa frallor med saffran och torkade blåbär. Jag blir mer och mer förtjust i kalljästa degar, både när det gäller matbröd och vetebröd. Därför var det väldigt roligt att experimentera fram de här frallorna. Det är så hemtrevligt att göra en deg på kvällen som räcker till en plåt frukostfrallor och sedan låta dem jäsa kallt över natten. På morgonen har man huxflux en korg nybakta frallor att inleda dagen med.
Dessutom tycker jag att saffransfrallor är ett bra alternativ om man inte fixar söta frukostar men ändå vill ha lite lusse-/julkänsla. Om någon av er vill prova är det ju perfekt att sätta en omgång saffransfrallor på lördagkväll och sedan avnjuta dem på adventsmorgonen!
Majas saffransfrallor
12 bullar
25 g jäst
2 dl mjölk
½ kuvert saffran (0,25 g) + 1 msk hett vatten
1 dl torkade blåbär
1 msk ljus sirap
1 msk olja
1 tsk salt
1 dl ekologiska havregryn
5-6 dl siktat dinkelmjöl
Rör ut jästen i den kalla mjölken i en bunke. Lös upp saffranet i det heta vattnet och häll i bunken. tillsätt torkade blåbär, sirap, olja, salt havregryn och mjöl. Arbeta ihop till en kraftigt smidig deg.
Forma degen till en rulle, dela den i 12 bitar och rulla till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs dem övertäckta i skafferiet/kylen under natten, 8-12 timmar.
Ta ut bullarna på morgonen och låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen värms till 225 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
tisdag 13 december 2011
Symöte - Julgirland av ullkulor!
Varmt välkomna på symöte!
Årets roligaste julpyssel hittils är den girland av ullkulor som jag knåpade ihop förra helgen. Att tova ullkulor är säkerligen inget nytt för många av er, men för mig som av någon underlig anledning aldrig provat, kändes det som ett fantasiskt litet trolleri. Ja, ett slags vardagsunder... Hela processen var väldigt vilsam och rogivande. Varför har jag inte gjort det här tidigare?
Jag köpte färgad ull på garnaffären där jag är stammis och fick värdefulla råd och tips av butiksägarinnan.
Så här går det till:
Häll upp hett vatten i en skål och klicka en skvätt grönsåpa. Ta lite ull och rulla med lätt hand mellan fuktade, kupade händer. (Det där med att vara lätt på hand är liksom hela grejen, annars blir inte kulorna så där runda och jämna. Ett annat trix är att ta en dutt såpa i handen då och då. Då går det lättare att rulla kulan.) När ullen börjar gå ihop och bollen blir mindre och fastare kan man rulla den lite hårdare. Ju mer man rullar desto fastare blir ullkulan. Vill man göra kulan större kan man ta lite mer ull och jobba in på samma sätt som tidigare.
Efteråt lät jag de färdiga kulorna ligga i hett vatten. Då drar de ihop sig ytterligare.
Sedan fick de ligga på tidningspapper och torka över natten.
Mina färgglada ullkulor förvandlades sedan till en julgirland genom att jag trädde upp dem på svart ullgarn med hjälp av en stor stoppnål. Nu hänger julgirlanden i köket och gör mig glad! Å, vad jag tycker om ull:) Och så tycker jag om sådana här anspråkslösa julpynt som man gör själv;)
Vad gör ni? Lämna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan: