Nu har jag börjat skörda från mina odlingarna! Inte bara kryddor (som jag ju skördat ett bra tag nu) utan rädisor och sallad också! Vilken fest det är att dra upp färggranna små rädisor ur jorden. Ett trolleri och ett under som saknar motstycke!
Jag odlar två sorters rädisor i år:
En flerfärgad variant från Bröderna Nelson, som jag sådde även förra året!
Sorten Viola har visat sig vara väldigt fin! God, snabbväxande och kraftig utan att bli träig! Sedan är det så roligt med namnet - Viola hette min farmor i andranamn, och så har jag ett litet kusinbarn som heter så också.
Jag har nästan börjat samla på släktnamn i mitt trädgårdsland, tror jag;) Jag har ju en bondböna som heter Monika, samma namn som min svärmor, och så har jag hittat en sorts squasch, med min dotters namn. Den ska jag så nästa sommar. Undrar om det finns någon grönsak som heter Maja? Någon av er som stött på en sådan?
Idag tänkte jag dela med mig av några tankar om gödsling också! Det låter kanske inte så upplyftande, men det är det, tycker jag att det är;) Jag tycker nämligen att jag nått lite nya insikter när det gäller att gödsla. Tidigare säsonger har jag liksom inte riktigt förstått mig på gödslandets konst. Det har kännts så planlöst med mina försök. Hur mycket, när och hur har inte varit självklart för mig...
Men så läste jag en mening i boken "Grönt!" som liksom klargjorde allt för mig. Det stod ungefär så här: När vi tar en rädisa ur jorden, måste vi återföra den näring till jorden som det gått åt att för att skapa rädisan! Att tänka så gör det hela lite enklare, tycker jag. Då är det lätt att förstå att grönsaksodling kräver mycket näring, eftersom jorden ger oss så mycket under så kort tid. Jag tror på att det är bra att gödsla lite och ofta. I år använder jag mig huvudsakligen av nässelvatten. (Innan jag sådde grundgödslade jag ju förstås med kogödsel.)
En gång i veckan vattnar jag landen med nässelvatten. Det verkar funka jättebra! Och tänk vad häftigt att nässlorna som ändå växer i trädgården kommer till användning! Jag har också kompletterat med lite algomin.
Hur gödslar ni?