lördag 30 juni 2012

Trädgårdsdagbok - del 16!

Pioner dofter barndom för mig! Så fort jag luktar på en av de sagolika blommorna, förflyttas jag bakåt i tiden och minnen av solvarma dagar stiger upp till ytan. Doftminnen är så starka, har ni tänkt på det? Det är som om en direktkanal öppnas och plötsligt känner man sig precis som man gjorde då, förlängesedan...

Just nu blommar alla mina pioner. Jag luktar på dem så fort jag får en chans. Det är den bästa medicinen!

Jag har själv planterat två av de tre pioner som finns i vår trädgård. Den tredje poppade upp bakom vår kompost ett par år efter att vi flyttat in i huset - förmodligen har det varit en rabatt där för längesedan. "Kompost-pionen" är gigantisk och mycket gammal. I början funderade jag på att flytta den men nu har jag liksom vant mig vid att den står där bakom komposten och är vacker. Den har dessutom en "kompis" där - en annan praktfull mörkröd pion som växer på granntomten och kikar in genom staketet. Ni ser grannpionen på bilden ovan. Och så här ser "kompost-pionen" ut:






















Sorten nedan heter "Sorbet" - plantan börjar bli riktigt kraftig nu. Det tar ju sin tid med pioner...

















 En vacker dag ska jag anlägga ett särskilt pionland med massor av sorter som avlöser varandra i blomning - men tills dess njuter jag av de tre jag har:)

Växer det pioner hos er?

fredag 29 juni 2012

Tre sommartips!


1. Jordgubbstårta på marängbottnar - finns det något somrigare?
2. Saltkråkan - just nu ligger serien på svt-play. De hemtrevliga 1960-talsmiljöerna skänker sommarstämning åt regniga dagar...
3. Husmorsskolans boklista för sommaren - botanisera bland alla boktips som kom in från mina läsare under förra sommaren!

torsdag 28 juni 2012

Baka en ananaspaj!























Ananaspaj får mig att tänka på amerikanskt 1950-tal, konservburkar med färgglada etiketter, småstadsliv och blommiga förkläden.

Just det här receptet kommer från min moster Birgitta, som gav det till min mamma - som i sin tur visade det för mig. Jag hade nästan glömt bort pajen - men så dök receptet upp när jag bläddrade igenom en av mina receptsamlingar häromdagen. Jag blev så glad, eftersom jag verkligen gillar den! Och som tur var gjorde även våra middagsgäster det:)

Ananaspaj

Deg:
150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Tryck ut i ca 25 cm (diameter) pajform.

Fyllning:
1 ägg
2 dl lätt creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

röres och blandas med 500 gram ananas

Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 40 minuter. Servera med vaniljglass eller grädde.

onsdag 27 juni 2012

Lätt lunch!
















Matlagning är enkelt på sommaren - särskilt för den som odlar själv! Allt smakar bra utan några större anstalter... Grönsallad, ruccola, färska örter, olivolja, flingsalt, några kokta ägg och en skiva Gustafskorv - sedan är det färdigt! Och godare än det mesta man äter annars. En lättlunch är verkligen inte bara lätt rent näringsmässigt utan också lätt att göra!

Symöte - I valet och kvalet!

Välkomna till ett väldigt, väldigt sent symöte - ni som inte är fullt upptagna med uteliv och semestrande!

Jag har under många år hankat mig fram med min mormors gamla symaskin - en Husqvarna från 1970-talet. Oj, vad jag tycker om den maskinen! Först och främst för att den var min mormors och för att hon gav den till mig när hon inte längre orkade sy, men också för att jag har haft så mycket nytta av den i alla möjliga situationer. 

Till min stora sorg är den inte helt pålitlig längre... Ibland sätter den igång att sy av sig själv  fast man inte har trampat på pedalen och vid ett tillfälle brann det i den. När jag funderat kring att skaffa mig en ny maskin har jag alltid tänkt att jag ska vänta tills det kommer en symaskin i retroutförande. Nu finns det faktiskt en på marknaden - Singers jubileumsmodell! Jag är riktigt sugen på att skaffa mig en sådan - både utseendet och funktionerna passar mig på pricken. Dessutom skulle det kännas roligt att ha en ny symaskin att flytta in i den ateljé som jag håller på att ställa iordning.

Jag är i valet och kvalet, för samtidigt känns det vemodigt att inte längre sy på mormors maskin...

Vad har ni för symaskiner?

Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

måndag 25 juni 2012

Gröna rutor!


När jag packade upp efter vår resa slog det mig att två av de saker jag hade med mig hem, var dekorerade med gröna rutor i nästan samma nyans... Lite lustigt, och väldigt fint;)

Jag har prövat en ekologisk buljong från Ica tidigare. Den var tyvärr inte alls särskilt bra. Nu hoppas jag på Renée Voltaires lantbuljong istället! Ska bli intressant att testa den...

När rädisorna är färdigskördade tänker jag så vintersallad på deras plats. Har aldrig odlat macheesallad förut, så det ska bli spännande att se hur det går! Flera av oss i familjen är väldigt förtjusta i den salladssorten så jag hoppas att jag får mycket av den!

söndag 24 juni 2012

Skörda i korg!

Visst är det fint att hämta in grönsakerna med korg? Skördandet känns liksom ännu roligare då, när man kan lägga sina hemodlade godsaker i något vackert... 

Och så får man sig en stunds dagdrömmeri på köpet - i alla fall är det så för mig som känner mig som hämtad ur en Jane Austen roman så fort jag får en korg i handen;)

Jag håller alltid utsikt efter fina och gedigna korgar på loppis. Den på bilden fyndade jag för 5 kronor i förra veckan. Det är så bra med den låga, vida korgmodellen när man vill bära sallad eller blommor!

lördag 23 juni 2012

Trädgårdsdagbok - del 15!

Äntligen hemma - efter en vecka på resande fot är det så roligt att återse trädgården igen! Vi har haft det prima hos släkt och vänner och nu ser jag fram emot många lugna trädgårdsdagar på hemmaplan.

Tänk vad mycket som hinner hända på en vecka! För en sådan som jag, som i vanliga fall synar odlingarna flera gånger om dagen, kändes det som att mötas av en djungel när jag närmade mig landen;)

Under bortavaron har jag hunnit med att snappa upp en hel del trädgårdsinspiration. Idag besökte vi till exempel Vallby - ett friluftsmuseum i Västerås. Där såg jag bland annat en bedårande kolonistuga från 1950-talet, med tillhörande odlingslott, en kålgård och en humlegård och en skolträdgård med gamla köksväxter. Det var så fint! Och tänk så roligt att det blir mer och mer vanligt med levande museiträdgårdar där de går in för att återskapa gamla trädgårdsmiljöer! Jag kände mig så upplivad av besöket! En extra bonus var att jag kom över frö till kokbönan Signe och den gamla "bortglömda" svenska köksväxten gråärt. Här kan du läsa mer om POM:s arbete med att rädda och bevara våra gamla köksväxter. Jag köpte också Lena Nygårds ljuvliga lilla skrift Om ärter - fakta och historia varvas med recept, litterära referenser, odlingsinstruktioner, släktberättelser och levnadsöden från olika delar av landet. 

I Hälsingland hann jag med att fascineras jag av en vacker lite pionträdgård vid en hälsingegård och imponeras av min svärmors fina, välfyllda odlingskragar.

När det gäller trädgårdsattiraljer så är jag lite svag för odlingsklockor av olika slag - den lilla "fågelburen" fick följa med mig hem från Bollnäs. Just nu skyddar den min cikoriasallad.

 Bondbönorna står prydligt på rad.
Sockerärtorna klänger på riset precis som det var tänkt - de börjar bli riktigt stora  nu!
Borlottibönorna har nått toppen av sin klätterställning!
Plocksalladen och ruccolan är så fin nu - imorgon ska jag göra en stor grönsallad till lunch!
Få ting är så vackra som lavendel i blom!
Jag har än så länge sex tomatplantor i växthuset! Nu börjar de se knubbiga och fina ut, med en massa knoppar och blommor!
Basilikan trivs så bra i växthuset - oj vad den växer!













Ibland tror jag att pioner i blom är livets mening...

Hur artar det sig hos er? Lämna gärna en länk till ett trädgårdsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

torsdag 21 juni 2012

Midsommarflärd!

















Häromdagen bjöd bästa Olivia på en hejdundrande Dirndl-inspiration! När jag besökte Österrike, för ett par år sedan minns jag att jag gick en kvällspromenad i Wien och beundrade alla de vackra dräkterna som hängde i skyltfönstren där. 

Det underbara i Alperna (som vi huvudsakligen besökte), är att dräkttraditionen är så levande! Var helst man går möter man folk som bär sina dräkter till vardags... Framförallt dräktdetaljer - en jacka eller en sjal i kombination med vanliga kläder. Det finns ju också en helt annan tillgänglighet eftersom dräkterna massproduceras på ett annat vis än i Sverige.

Då och då går jag och drömmer om en egen folkdräkt. En vacker dag ska jag nog skaffa mig en, men tills dess tänker jag fuska lite... Inspirerad av Olivias Dirndl-drömmar köpte jag mig nämligen en handsydd västklänning på loppis idag. Tänk att jag snubblade över en som passade precis! Klänningen ser lite Dirndl-aktig ut... Jag tänker bära den med en vit blus och kanske sy mig ett förkläde till. Det blir en slags "folkklänning" som kan passa bra vid midsommarstången. Svarta sandaler, vita strumpbyxor och Margareta-flätor får det förstås bli till också!

Jag önskar er en fin midsommarhelg!

tisdag 19 juni 2012

Symöte - Den lilla vita!
















Garn: Amy Butler Belle Organic DK från Rowan
Storlek: 4 år


















Välkomna på symöte!

Nu är den lilla vita klar! Lillan har kallat den för "sommarkoftan" under arbetets gång,  och då var det ju på tiden att jag gjorde den färdig! Nu är ju sommaren här, eller borde i alla fall vara det...

Precis som jag skrev när jag just hade börjat sticka på koftan, så var det här projektet ren och skär glädjestickning! Jag gillar verkligen det okomplicerade mönstret! Mosstickning är effektfullt i all sin enkelhet!

Jag har följt mönstret till punkt och pricka bortsett från att jag virkade knapphål längs hela framkanten och gjorde en virkad kant runt halsen, förutom den stickade kanten. Min variant blev alltså helknäppt istället för att knäppas med bara en knapp. De små plastknapparna, som ser ut som glas, fann jag på loppis. Jag är svag för genomskinliga knappar - särskilt i kombination med vitt. Dessutom blev lillan förtjust i knapparna så fort hon såg dem. Jag ville använda alla åtta när jag nu hade dem - min lilla flicka har nyss lärt sig att knäppa själv och då är det roligt med många knappar:)
















Handarbetar ni något i solskenet? Lämna gärna en länk med hjälp av länkverktyget nedan:

måndag 18 juni 2012

Baka rabarbermarängpaj!















 Än är inte rabarberns tid över! Jag njuter av den syrliga delikatessen så fort tillfälle bjuds;)

I år har jag en ny favoritpaj. Jag ville göra något lite extra lyxigt av min hemodlade rabarber. Nog för att smulpaj aldrig är fel, men den här marängpajen slår faktiskt det mesta... Den påminner en hel del om Citronmarängpaj - men citronen är ersatt av rabarber. Serverar man pajen med vispgrädde blir det en kunglig dessert! Perfekt för midsommarfesten, till exemepel!

Rabarbermarängpaj

Pajdeg:
150 g smör (rumsvarmt)
2 äggulor
3 dl mjöl
5 msk socker

Fyllning:
3-4 kraftiga rabarber stjälkar
1 dl socker
2 msk potatismjöl

Marängtäcke:
5 äggvitor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop smör och äggulor till en smet. Tillsätt mjöl och socker. Arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform eller en liten långpanna (Brownie-form). Förgrädda botten på 200 grader i 10 minuter. Skala och skiva rabarbern i små bitar. Blanda socker och potatismjöl. Fördela rabarbern över pajen och strö över socker- och potatismjölblandningen. Ställ in pajen i ugnen och grädda i ytterligare 20 minuter på samma ungstemperatur. Förbered under tiden marängsmeten: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. vänd försiktigt ner socker och vaniljsocker i smeten. Fortsätt vispa tills smeten blir blank och hög. Bred ut smeten över kakan. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader! Grädda pajen tills marängtäcket får lite färg (ca 15 minuter). Låt pajen vila ett par timmar innan servering så att marängen "sätter sig". Servera med vispgrädde!














Ser ni vad som syns i det högra hörnet på bilden? En liten hand som gärna ville ta sig en klick av marängen;) Och nej - bilden är inte arrangerad:) Jag var helt oförberedd...

söndag 17 juni 2012

Korka igen!





















En del husgeråd får man vara glad om man kommer över på loppis, eftersom de inte längre tillverkas... Det gäller bland annat den där sortens plaskorkar som passar till 33 cl-flaskor. Sådana kan jag inte vara utan! Hur kommer det sig egentligen att de inte säljs i vanliga affärer nuförtiden? Korkar inte folk igen flaskor längre?

Häromdagen hade jag lyckan med mig och fann fyra stycken hela och fina - tre av dem tillverkade av "Perstorp".

Någon av er undrade förresten var jag går på loppis... Det är naturligtvis lite varstans och oftast här i Arvika med omnejd. Men då och då besöker jag mitt föräldrahem i Västmanland och när jag gör det brukar jag passa på att ta en runda där:

Plastkorkarna är köpta i den finfina affären "Nora Diversehandel". Där finns så mycket! Rekommenderar verkligen ett besök om ni skulle ha vägarna förbi! Filmisarna som jag visade häromdagen fann jag i en trevlig andrahandsbutik i Storå - ett litet samhälle 15 km norr om Lindesberg. Jag brukar också titta in på Erikshjälpen i Lindesberg - där är väldigt välsorterat och fint!

Var går ni helst på loppis? Någon som vill dela med sig av några favoriter?

lördag 16 juni 2012

Trädgårdsdagbok - del 14!
















Nu har jag börjat skörda från mina odlingarna! Inte bara kryddor (som  jag ju skördat ett bra tag nu) utan rädisor och sallad också! Vilken fest det är att dra upp färggranna små rädisor ur jorden. Ett trolleri och ett under som saknar motstycke! 

Jag odlar två sorters rädisor i år:

En flerfärgad variant från Bröderna Nelson, som jag sådde även förra året!

Sorten Viola har visat sig vara väldigt fin! God, snabbväxande och kraftig utan att bli träig! Sedan är det så roligt med namnet - Viola hette min farmor i andranamn, och så har jag ett litet kusinbarn som heter så också. 

Jag har nästan börjat samla på släktnamn i mitt trädgårdsland, tror jag;) Jag har ju en bondböna som heter Monika, samma namn som min svärmor, och så har jag hittat en sorts squasch, med min dotters namn. Den ska jag så nästa sommar. Undrar om det finns någon grönsak som heter Maja? Någon av er som stött på en sådan?

Idag tänkte jag dela med mig av några tankar om gödsling också! Det låter kanske inte så upplyftande, men det är det, tycker jag att det är;) Jag tycker nämligen att jag nått lite nya insikter när det gäller att gödsla. Tidigare säsonger har jag liksom inte riktigt förstått mig på gödslandets konst. Det har kännts så planlöst med mina försök. Hur mycket, när och hur har inte varit självklart för mig...

Men så läste jag en mening i boken "Grönt!" som liksom klargjorde allt för mig. Det stod ungefär så här: När vi tar en rädisa ur jorden, måste vi återföra den näring till jorden som det gått åt att för att skapa rädisan! Att tänka så gör det hela lite enklare, tycker jag. Då är det lätt att förstå att grönsaksodling kräver mycket näring, eftersom jorden ger oss så mycket under så kort tid. Jag tror på att det är bra att gödsla lite och ofta. I år använder jag mig huvudsakligen av nässelvatten. (Innan jag sådde grundgödslade jag ju förstås med kogödsel.)

En gång i veckan vattnar jag landen med nässelvatten. Det verkar funka jättebra! Och tänk vad häftigt att nässlorna som ändå växer i trädgården kommer till användning! Jag har också kompletterat med lite algomin.

Hur gödslar ni?

fredag 15 juni 2012

Forna glans!



























Jag fann en liten samling heltjusiga filmisar på loppis häromdagen. Korten har ett annat format än de jag sett tidigare - de är större och tryckta på riktigt fotopapper! På baksidan kan man läsa namnet på filmstjärnan i fråga. Det är filmbolaget "Warner Bros" som gett ut filmisarna en gång i tiden... Visst är det inspirerande att se de forna skönheternas frisyrer och kläder!

Jag tänker rama in de välbevarade bilderna och hänga dem i min blivande ateljé, när den blir färdig. Arbetet med målning och tapetsering har stått stilla ett tag, eftersom det har varit så mycket med trädgården och växthuset, men snart ska jag göra ett rejält ryck med renoveringen igen. Jag kommer att behöva rummet i höst när jag ska jobba med stickdesign och andra spännande saker!

torsdag 14 juni 2012

Laga dillkyckling!



















Jag har storgillat dillkött enda sedan jag var liten! Därför blev jag så glad när jag upptäckte ett alternativt sätt att laga rätten - helt enkelt en något snabbare tappning av den gamla husmansklassikern... Receptet fann jag i en reklamfolder, för ett par år sedan.

Dillkött på kyckling är minst lika gott som det på kött och dessutom kommer jag mig oftare för att laga den här enklare varianten... Nu när landet är fullt av hemodlad dill gör jag dillkycklingen med lite extra stor glädje!

Dillkyckling

4 personer

ca 500 gram lycklinglårfilé
8 dl vatten
2 lagerblad
1 ½ tsk salt
6 hela vitpepparkorn
2 morötter
300 gram blomkål
1 ½ msk maizena
1 dl vispgrädde
2 msk ättiksprit (12%)
1 tsk socker
1 ½ dl grovhackad dill
salt, nymalen vitpeppar

Gör så här:

Koka upp vatten, lagerblad och 1 ½ tsk salt i en stor kastrull. Putsa kycklingen och skär i ca 3 cm stora bitar. Lägg kycklingen i kastrullen. Låt småkoka ca 10 minuter under lock, tills kycklingen är färdig. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan. Skala och skär morötterna i grova bitar. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Lägg grönsakerna i den varma kycklingbuljongen, börja med morötterna, koka ca 3 minuter, sedan blomkålen i ca 4 minuter. Rör ut majsstärkelsen i ½ dl kallt vatten. Vispa ner den i kastrullen med grönsakerna. Häll i grädden och låt koka 3-5 minuter. Rör då och då. Tillsätt ättika, socker och kyckling. Låt kycklingen bli varm. Ta från värmen och rör ner dillen. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar.

Det är väldigt gott att ha i sockerärtor på slutet, om man har sådana i landet!

onsdag 13 juni 2012

Vintage-knappar!


 


























Någonting som jag alltid letar lite extra ivrigt efter i antikaffärer och loppisar, är gamla knappar. Allra helst de av gott skick som det finns fler än en av. Inget skänker stil och karaktär åt ett plagg såsom vintage-knappar!

Sakta men säkert håller jag på att bygga upp mitt eget lilla knapp-lager. Där finns knappar av alla de färger, former och material - redo för att sys fast på stora eller små koftor. Perfekt för en storstickerska som jag!

Idag gjorde jag ett fint knapp- fynd: Två halvfulla orginalaskar med ljusblå och skogsgröna plastknappar. Väldigt fina och nästan gratis! Det blir roligt att få lägga dem till samlingarna...