Godmorgon!
Jag sitter i min ateljé och jobbar med ett par olika saker. Nu är jag förresten, nästan färdig med inflyttningen - väntar bara på en elektriker så att elen kan bli helt klar också. Ovan ser ni nyorganiserade tyghögar i mitt materialskåp. Oj, vad skönt det är att ordna upp saker och ting! Igår köpte jag en sådan där mini-orkide som nu står i mitt fönster tillsammans med två små pelargoner. Det är så fint att få in växter i rummet!
Jag snubblade över ett roligt stycke i "Det skapande hemmet - alltså del V av "Svenskt husmoderslexikon" från 1959. I kapitlet med överskriften "konstsömnad" finns ett par sidor om lappteknik. Där kan man hitta en text som vänder sig särskilt till syjuntor. Kanske skulle man kunna göra på ett liknande sätt i hjälpstickningssammanhang när man har många filtrutor som ska fästas och fogas samman? Läs och begrunda!
Tips för syjunta
Här lämnas ett förslag för den syjunta som vill arbeta kollektivt på ett stort arbete i lappteknik och därmed åstadkomma t. ex. en begärlig vinst för ett lotteri. Det brukar ge gott resultat, förutom ökad sammanhållning och trevnad i juntan. Ett villkor är emellertid att syjuntan bland sina medlemmar kan räkna någon eller några särskilt handarbetsskickliga och roade damer, villiga att offra lite tid som organisatörer.
Ledaren utfärdar alltså påbud om insamling av vackra lappar av god kvalitet. Medlemmarna inventerear lappförråden hos släkt, vänner och sömmerskan. När tiggarkampanjen är avslutad, uppdelas lagret så att man får siden, bomull och linne för sig. Nästa steg blir att sovra färger. När man så fått en försvarlig hög av lappar i lämplig kvalitet och med färger som harmonierar, klipper man tygbitar, förslagsvis 8*8 cm passande till pappbitar 6*6 cm.
Första arbetsaftonen tråcklas alla lapparna. Ledaren tar med sig hela den färdiga högen hem, räknar hur många lappar det finns av de olika mönstren och gör en liten mönsterskiss på rutat papper. Sedan lägger hon ut alla lappar på ett stort bord eller på golvet. När hon är nöjd med mönstret börjar hon numrera lapparna på baksidan varv för varv. Den första lappen i varje varv får både nummer 1 och varvets nummer.
Varje numrerad rad förs ihop till en hög, som man sätter gummiband om eller lägger i en påse. Den som sedan får sin hög behöver ej grubbla över sammansättningen utan lägger lapparna med rätsidan mot varandra och kastar ihop dem efter numren.
Av Hermine Kaijser ur "Det skapande hemmet" - Medéns Förlags AB, 1959