▼
söndag 30 november 2014
Pepparkaksbak!
Minst en dag per år förvandlas mitt kök från ordinärt matlagningsutrymme, till någon slags mjöligt katastrofområde - fullt av pepparkasformar, kavlar, förkläden, bakplåtar och ja... mjöl! Lägg sedan till ett ivrigt kavlande barn och en annan degklump på golvet så kanske bilden klarnar.
Förresten, jag glömde nämna att det är en av årets bästa dagar - på alla sätt och vis! Inte minst med tanke på att alla våra fina pepparkaksformar äntligen får komma till användning.
Ny i samlingen är den lilla söta ekorren... Den fick mig att minnas ett gammalt vintagemönster ur mina samlingar. Var tvungen att leta fram det och ta ett foto! Det där ekorrmönstret är ju alldeles bedårande.
Just nu är ordningen i köket återställd tillfälligt, men vänta bara tills i morgon... Då ska vi bygga pepparkakshus!
fredag 28 november 2014
Om nyponsoppa och snöglädje!
Nyss hemkommen från lämning av sexåring på en skolgård full av glada barn som lekte i snön. Snö och snö, förresten - vi talar om ett tunt lager flingor som i detta nu töar bort igen. Men inte hindrar det att total snöeufori utbryter bland värmländska ongar som längtat och längtat, efter detta. En pojke log brett och utbrast spontant - Det är så kul med snö! - när jag passerade honom...
Sådant gör mig så glad. Egentligen gladare än någonting annat... Den där oförstörda entusiasmen som bryter fram hos barn.
Som när jag åkte tunnelbana med lillan... Hon satt mitt emot en kvinna som verkade trött och beklämd. Jag såg att det bubblade av något i lillan som ville ut. Hon såg bara gladare och gladare ut. Tillslut kunde hon inte hålla sig mer utan sa högt och ljudligt - Visst är det ROLIGT att åka tunnelbana!, till kvinnan mitt emot;) Den där frasen blev en isbrytare som inte ens den avmätta kvinnan kunde motstå... Hon fick motvilligt medge att det ju faktiskt var ganska roligt - och då blev lillan nöjd.
Själv har jag inlett dagen med en kopp varm nyponsoppa. Det är vardagslyx det! Jag känner på mig att det här kommer att bli en bra dag. Först ska här jobbas med ett översättningsjobb (jag översätter engelska virkmönster till svenska) - sedan ska jag sätta fart med lite olika adventsförberedelser... Bland annat tänker jag baka en sådan här kaka! Visst verkar den spännande? Rapporterar om hur den blev sedan...
Hoppas att du får en fin dag - oavsett om den är snöig eller ej!
torsdag 27 november 2014
Julkollage!
Någonting som jag är väldigt förtjust i, är att bygga upp stämningar genom att sätta ihop kollage av olika föremål.
Precis så har jag jobbat när jag har fotat filtrutorna som ingår i Järbo Garns mysteriestickning.
Det är fascinerande hur en brokig samling föremål kan väcka tankar och associationer - skicka oss bakåt och framåt i tiden och till andra länder och platser.
I dag tänkte jag att vi skulle titta lite närmare på vilka saker som ingick i det senaste kollaget som skulle samsas med min filtruta "JULGRAN". När jag valde ut föremålen letade jag efter sådant som kunde förknippas med den där känslan som infinner sig när en julgran ska hämtas hem och kläs.
Jag tycker om halmpynt - de sprider värme och hemtrevnad omkring sig - så den lilla bocken (som är gammal) och kransen (som är ganska ny) fick vara med. De tre små plastgransruskorna med "snö" på lånade jag från en plastbukett jag hade i huset. Tycker de är så fina! Och så hämtade jag fram en skatt ur gömmorna - ett julkort från 1923-24 som min mormor fick som liten tös - och sedan skänkte vidare till mig när jag var liten. Tänker mig att hästsläden på bilden är på väg ut i skogen för att hämta en gran... Färgskalan är underbar - och jag är så förtjust i att de valt att skriva GOD JUL i blått! Oväntat, sofistikerat och vackert!
Så blev det! Mitt kollage... En berättelse om sådant som är vackert och värdefullt i det lilla!
onsdag 26 november 2014
Kalendernostalgi!
Jag har köpt mig en alldeles egen julkalender och hängt den i köksfönstret. Kalendern är ett nytryck och ritades ursprungligen 1941 av den skickliga konstnären Aina Stenberg Masolle, till Sveriges Flickors Scoutförbund. Hon illustrerade de legendariska kalendrarna från 1934-1964.
Varje år återutger Scoutförbundet en av kalendrarna och när jag var liten fick jag vid ett par tillfällen ett sådant nytryck av min mormor. Hon hade också sparat några av de vackraste "orginalkalendrarna" i sina gömmor och de brukade vi ta fram och titta på i juletid.
Så det är dubbel nostalgi för mig med den här julkalendern - jag tänker på hur det kan ha gått till 1941 när den ritades och också på hur spännande det var med de här kalendrarna när jag var liten!
tisdag 25 november 2014
Symöte - Virkad grannlåt!
Julgransdekorationer är definitivt en av mina laster (liksom Maria Lang-böcker, raggsockor och croissanter). Det där frasande ljudet när man öppnar en gammal kartong där pynten ligger varsamt inpackade. Sköra, färgsprakande julgranskulor som måste bäras lika försiktigt som om de vore fågelägg. Blekta pappersänglar, kristyrmedaljonger och luggslitna grantomtar - jag älskar de alla!
Så ni må tro att jag blev ivrig när jag fick chansen att designa julpynt för Järbo Garns egen gran!
Hittills har jag gjort två olika sorters pynt - gnistrande julkulor och näpna mini-julstrumpor - och fler ska det bli innan julen är kommen. Mönstren hittar du gratis på Järbo Garns blogg, där jag ju bloggar ett par gånger i veckan numer.
Både julkulorna och ministrumporna går kvickt att virka. Perfekta projekt för en TV-kväll, skulle jag vilja säga. Virkar man flitigt och får ihop 24 strumpor, går det dessutom utmärkt att skapa en liten paketkalender av dem sedan. Bara att hänga i ett vackert band eller virka fast på en kedja av luftmaskor.
Har du något juligt på gång? Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:
söndag 23 november 2014
Ljus och glädje!
Tänder man bara rikligt med stearinljus och fyller huset med en drös släktingar så blir inte novembermörkret lika påtagligt - det lärde jag mig i helgen! Äter man dessutom fransk chokladtårta och firar söndagsmorgononen med hembakta croissanter - så finns det inte längre så mycket att klaga på...
Kanske en enkel ekvation egentligen, men väl så glädjande som upplevelse när det väl sker!
Förutom detta har här firats födelsedag (inte min), lagats en hel del mat, lagts pärlplattor, stickats, setts på "Downtown Abbey", spelats Yatzy och ätits skumtomtar.
Vi har också tillbringat välanvänd tid i skenet av födelsedagsbarnets nya lampa. Den blev liksom pricken över i:et i vår ganska nyrenoverade lilla sal. Jag blev så glad när jag fick korn på den här gedigna pjäsen med en doft av 1940-tal över sig...
Tänk att man kan handla så fina saker här i stan! Svensktillverkad är den också...
Det är som jag brukar säga - Arvika är den bästa av småstäder!
Kanske en enkel ekvation egentligen, men väl så glädjande som upplevelse när det väl sker!
Förutom detta har här firats födelsedag (inte min), lagats en hel del mat, lagts pärlplattor, stickats, setts på "Downtown Abbey", spelats Yatzy och ätits skumtomtar.
Vi har också tillbringat välanvänd tid i skenet av födelsedagsbarnets nya lampa. Den blev liksom pricken över i:et i vår ganska nyrenoverade lilla sal. Jag blev så glad när jag fick korn på den här gedigna pjäsen med en doft av 1940-tal över sig...
Tänk att man kan handla så fina saker här i stan! Svensktillverkad är den också...
Det är som jag brukar säga - Arvika är den bästa av småstäder!
fredag 21 november 2014
Julgarnsförsäljning i Göteborg!
Jo då - du läste rätt! Det är JULGARN som ska säljas, inte JULGRANar...
Den 4:e december ska jag ut på roligheter! Då är det nämligen Julgarnsförsäljning i Sally Bazar Studio på Ånäsvägen 9 vid Redbergsplatsen i Göteborg.
Där finns också den härliga trion Garnasinne, Magasin Duett och Tant Kofta och vi håller öppet från kl 11.00-19.00. Samtliga försäljare laddar förstås med extra piffiga julerbjudanden och det kommer att finnas mycket julfina garner och sybehör att titta på!
Som om inte det vore nog så är det min egen lillasyster som ska hålla i försäljningen av fikat och det kommer förstås också att vara julinspirerat.
Jag kan knappt bärga mig - tänk vad roligt det ska bli! Kom för att handla klappar, klappa garn, fika eller bara för att prata en stund med oss, vet jag!
torsdag 20 november 2014
Skafferistök!
I dag har jag stökat i mitt skafferi. Rensat och omorganiserat! Äh, förresten - det jag gjort skulle närmast kunna liknas vid en arkeologisk utgrävning. I alla fall med tanke på de fynd som gjordes... Merparten från tidigt 1700-tal;-)
Fördelen med att ha ett stort "gå-in-i-skafferi" är att man få plats med så mycket, att det fungerar som en förlängning av kylskåpet under vinterhalvåret och att det är trevligt och gemytligt med ett gammaldags utrymme som ett skafferi. Nackdelen med att ha ett stort skafferi är detsamma... dvs att man får plats med så mycket - och därför rensar för sällan.
Men nu har jag uträttat storverk och det känns väldigt bra med tanke på kommande julbak och andra begivenheter. Då behöver jag veta vad jag har på hyllorna! Det är så mycket roligare att jobba när man har ordning omkring sig, tycker jag.
Nu ska jag sticka ett par varv på en hemlig strumpa. Det ni - det blir grejor!
onsdag 19 november 2014
Novembergrönska!
Ja säger bara november! Du månad som svept i gråhet och kyla prövar oss nordbor hårdare än någon annan! (Tätt följd av februari då förstås...)
Vad ska vi göra med dig? Hur ska vi sätta färg på gråheten och hitta värme i kylan?
Själv bjuder jag moteld i form av en liten diskret rumsgran och en plastbukett av mistel och järnek. Det gröna känns friskt och skirt! Den lilla rumsgranen minner om att advent snart är här - med ljus och förväntan!
Den hängande glasvasen i fönstret är förresten en av mina bästa inredningsdetaljer. Där sätter jag det som finns att få tag i beroende på årstid! Jag fick fönstervasen av min bästis Fredrika på en födelsedag en gång för många år sedan. Minns du det, Freddie?
Hur gör du för att stå ut med mörker och kyla?
tisdag 18 november 2014
Symöte - Mormors raggsocksrecept!
Längst ner i mitt blommiga syskrin, hopvikt och instucket i en liten plastficka ligger en handskriven lapp. ”Raggsockor (Stl 39)” står det högst upp. Det är min mormors handstil på lappen - den där vackra, sirliga som jag skulle känna igen bland tusen andra.
När jag var i tolvårsåldern skrev mormor ner mönstret, parallellt med att vi stickade ett par raggsockor tillsammans. Hon den ena och jag den andra…
Inte visste jag då
hur värdefull den lilla lappen skulle bli för mig! Hur den skulle förvandlas från
en enkel papperslapp till en symbol för mormors omsorg och kunskap. Mormor
behövde ingen beskrivning för att sticka raggsockor – mönstret och tekniken
hade hon i händerna. Det är tänkvärt att strumpstickandets hantverk var så självklart
för kvinnor födda i början av 1900-talet.
Här är min mormor Gretas raggsocksrecept - precis så som hon skrev ned det. (Har ni förresten tänkt på att stickbeskrivningar ofta kallades för recept förr?)
Det går naturligtvis att anpassa mönstret till en mindre eller större damstorlek om man vill, genom att göra själva foten kortare eller längre. Men annars får ni liksom bara pröva er fram och se om ni hänger med i beskrivningen. Själv tycker jag förstås att detta är världens bästa raggsockor!
Mormor Gretas raggsockor (Strl 39)
Garn: 4-trådigt raggsocksgarn
Strumpstickor: 3 ½ mm
Lägg upp 40 maskor och fördela dem jämt på 4 stickor. (10 maskor på varje sticka.)
Sticka resår, 2 a, 2 r, tills skaftet är lagom långt.
Sticka sedan hälen på 2 stickor (20 maskor). Lyft alltid första maskan på varje varv!
Varv 1: Räta maskor, vänd.
Varv 2: Aviga maskor, vänd.
Varv 3-18: Upprepa varv 1 och 2
Varv 19: Räta maskor
Varv 20: 10 + 2 a, 2 a tills, 1 a, vänd
Varv 21: Lyft första maskan rätt, 4 + 2 r, 2 r tills, 1 r, vänd
Varv 22: Lyft första maskan avigt, 4 + 3 a, 2 a tills, 1 a, vänd
Varv 23: Lyft första maskan rätt, 5 + 3 r, 2 r tills (över hålet), 1 r, vänd
Varv 24: Lyft första maskan avigt, 5 + 4 a, 2 a tills, 1 a, vänd
Varv 25: Lyft första maskan rätt, 6 + 4 r, 2 r tills (över hålet), 1 r, vänd
Varv 26: Lyft första maskan avigt, 6 + 5 a, 2 a tills, 1 a, vänd
Varv 27: Lyft första maskan rätt, 7 + 5 r, 2 r tills (över hålet), 1 r, vänd
Varv 28: Aviga maskor
Varv 29: Räta maskor. Ta upp 10 nya maskor i sidan. (16 maskor på stickan.)
Varv 30: Aviga maskor. Ta upp 10 nya maskor i sidan. (16 maskor på stickan.)
Börja sticka runt igen
Varv 31: Räta maskor (52 m)
Ta sedan ihop så här:
Varv 32: 13 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 33 r.
Varv 33: Räta maskor
Varv 34: Räta maskor
Varv 35: 12 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 22 r.
Varv 36: Räta maskor
Varv 37: Räta maskor
Varv 38: 11 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 31 r.
Varv 39: Räta maskor
Varv 40: 10 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 30 r.
Varv 41: Räta maskor
Varv 42: 9 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 29 r.
Varv 43: 8 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 28 r.
Varv 44: 7 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 27 r.
Varv 45: 6 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 26 r.
Varv 46: 5 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 25 r.
Varv 47: 4 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 24 r.
Varv 48: 3 r, 2 r tills ”inifrån”, 1 + 1 r, 2 r tills, 23 r.
Sticka 30 varv.
Tag ihop för tån:
Varv 1: 28 r, 2 r tills (29 m)
Varv 2: 2 r tills, 11 r, 2 r tills, 2 r tills, 12 r (26 m)
Varv 3: Räta maskor
Varv 4: 24 r, 2 r tills (25 r)
Varv 5: 2 r tills, 9 r, 2 r tills, 2 r tills, 10 r (22 m)
Varv 6: Räta maskor
Varv 7: 20 r, 2 r tills (21 r)
Varv 8: 2 r tills, 7 r, 2 r tills, 2 r tills, 8 r (18 m)
Varv 9: Räta maskor
Varv 10: 16 r, 2 r tills (17 r)
Varv 11: 2 r tills, 5 r, 2 r tills, 2 r tills, 6 r (14 m)
Varv 12: 12 r, 2 r tills (13 r)
Varv 13: 2 r tills, 3 r, 2 r tills, 2 r tills, 4 r (10 m)
Varv 14: 8 r, 2 r tills (9 r)
Varv 15: 2 r tills, 1 r, 2 r tills, 2 r tills, (6 m)
Varv 16: 4 r, 2 r tills (5 r)
Varv 17: 2 r tills.
Drag tråden igenom de 4 sista maskorna. Fäst trådarna.
Och på tal om raggsockor: I går skrev jag en kort historik om ämnet på Järbo Garns blogg - och i dag bjuds det på sockstickarskola där. Ta er en titt om ni är nyfikna!
Nu vill jag vet vad ni har på gång? Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:
måndag 17 november 2014
Nytt och spännande!
Kära läsare!
Du som tittat in hos mig i dag har nog inte kunnat undgå att märka att en förändring har skett? Min blogg har fått ny header och nya illustrationer. Jag vill börja med att jubla högt över hur fint det blev!
För nästan fem år sedan startade jag den här bloggen - liksom lite på lek. (Det är oftast så bra saker tar sin början.) Jag ville prova det där med att blogga och dessutom hade jag många pendlingstimmar på tåg varje vecka, som jag ville använda till något som påminde mig om hemmet i Arvika. Då var jag en förhållandevis nyutbildad sångpedagog och musikteorilärare som jobbade alldeles för mycket på allt för många skolor. Ända sedan jag var liten hade musiken spelat en central roll i mitt liv - och jag hade strävat på genom kommunal musikskola, folkhögskola och slutligen musikhögskola.
I takt med att jag byggde upp och utvecklade bloggen kom andra förmågor och intressen i dagen! Plötsligt fanns utrymme för att göra sådant som jag alltid tyckt om att göra, men liksom inte kunnat sätta någon etikett på... Mitt sätt att se på världen kunde förvandlades till text och bild. Mina händers arbetslust fick äntligen blomma ut! Jag startade företag och nätbutik, började jobba med stick- och virkdesign på allvar, renoverade och inredde min ateljé...
Jag mötte så många inspirerande människor via bloggen - som hjälpte mig vidare, som utmanade mig och som gav mig uppdrag. Succesivt omformades mitt liv till något annat - något oväntat och mycket fint. Bloggandet förändrade mig och i takt med att jag förändrades, skiftade också bloggen fokus. För just så fungerar en blogg - den är ett levande dokument och en spegling av livet.
Och av den anledningen ville jag liksom "måla om" lite här inne. Jag ville skapa mig en omgivning som passar mig där jag är just nu. Tänk vilken ynnest att då få hjälp av en sådan träffsäker illustratör som Emma Sundh - som liksom bara gjorde precis vad jag drömde om på en gång! Tack för det, Emma!
Nu har jag talat om förändring en stund, men mycket är ju också detsamma - för i grund och botten är jag samma Maja som jag var för fem år sedan. En som stickar kopiöst mycket, som bakar kakor och köper ägg på torget.
Jag vill återigen bjuda in dig till den här bloggen! Jag vill berätta för dig om småstadslivet, maskorna, det jag tänker och sådant jag tycker är fint. Jag vill visa dig mitt julbak och berätta om hur jag om min lilla flicka pysslar. Jag vill ta kort på mitt körsbärsträd och berätta varför raggsockor är alldeles nödvändiga när man går uppför trappen i vårt trapphus i november.
Och jag hoppas så att du vill följa med!
De varmaste hälsningar från Maja
lördag 15 november 2014
En ruta till!
I onsdags släpptes ruta nr 3 i Järbo Garns mysteriestickning! En filt ska det bli, och den fogas samman av rustika rutor med jultema.
Jag har designat hälften av rutorna, dvs tre. De övriga ligger min kollega Linda bakom.
Min andra ruta har fått namnet "Järnek".
Vill du läsa mer om hur jag tänkte när jag bestämde mig för att låta den här julfina växten bli motiv för min design ska du ta dig en titt här, på Järbo Garns blogg. Där hittar du förstås också mönstret till rutan. Vill du inte sticka en hel ruta så går det utmärkt att sticka blad och bär separat och exempelvis montera på ett julkort!
fredag 14 november 2014
Ljus i mörkret!
Jag har fått ett nytt intresse:
Ljuslingor med ledlampor!
Det kanske låter en smula insöat, men jag ska snart förklara varför.
1. Det är mörkt nu - väldigt mörkt.
2. Det är för tidigt att ta fram adventsljusstakarna.
3. Jag vill ha det mysigt.
Och så hade jag så där lite förstrött plockat upp just en sådan ljusslinga med renar (kan det bli bättre än så!), ur reakorgen sent i januari. Jag hade lagt den på "julhyllan" i ett av Manufakturens förråd och så slog det mig att jag skulle ta fram och testa den igår. Slingan avslutas med en liten batteridosa med av och på-knapp - så den kräver inte att man har ett eluttag i närheten. Perfekt i ett gammal hus som vårt - där kontakterna är få och konstigt placerade. Vilken hit det blev när jag fick upp min fina ren-slinga på vitrinskåpet i altején som till råga på allt var nystädad. Hurra och jippie vad mysigt det blev!
Jag blev så tagen av de praktiska och fina i dessa ljusslingor så idag införskaffade jag ytterligare en som jag arrangerat i ett av våra fönster. Det blev lika fint det!
Det är alltså som jag säger - jag verkar ha fått ett nytt intresse för jag sitter redan och spånar på var nästa ska hänga;)
torsdag 13 november 2014
En svala gör ingen sommar - men fyra händer gör bästa koftan!
Jag vill visa er något litet som jag och Anna Braw har samarbetat om...
Anna konstruerade, stickade och skrev ner mönstret till koftan. Här kan du läsa om hur hon gick tillväga - och ta del av själva mönstret. Koftan som heter "Två trådändars lilla kofta" passar lika bra till hjälpstickning som till mer närbelägen gåva. Dessutom behöver man bara fästa två ynka trådar när man är färdig! Är inte det fantastiskt?
Jag fick den inspirerande uppgiften att förse koftan med knappar och dekorera den efter eget huvud! Jag beskriver hur jag gick till väga, lite mer noggrant här - men jag måste bara få berätta en sak som var extra rolig med det här...
För någon månad sedan hälsade Anna på mig och då hade hon med sig en plastpåse full med handvirkade spetsar. - Kan du inte hitta på något med de här? - sa Anna, och vi enades om att de är så fantastiskt vackra, men samtidigt lite svåra att hitta användningsområden för.
Jag ställde den där påsen i min ateljé, och när jag skulle sätta igång med koftan som visste jag plötsligt vad spetsarna skulle användas till: Att bandkanta små koftor förstås! Till det är de ju alldeles utmärkta!
Dels hamnar de i blickfånget och får den uppmärksamhet de förtjänar, och dels är de till och med bättre till ändamålet än vanliga band (som är ganska stumma) eftersom de har en viss elasticitet och därför synkar bra ihop med det stickade. Jag berättar exakt hur jag sydde fast kantbandet och klippte upp knapphålen här!
Nu ser jag framför mig hur långa vinterkvällar ska ägnas åt att återuppliva gamla koftor, genom att bandkanta fler koftor med de fina banden som jag fick av Anna!
Pröva du med, vet jag! Det var så vansinnigt roligt! Och du - jag har sett massvis av sådana här virkade spetsar på loppisar för inga pengar alls... Så har du inga i gömmorna, så går det nog ganska lätt att få tag på dem den vägen.
Och tänk vad fint att den här konserverade kvinnomödan kan få komma till användning igen och lyftas fram i ljuset!
onsdag 12 november 2014
Rapport!
Jag har varit på resande fot en hel del den här veckan, men nu är jag åter på plats. I torsdags höll jag en grundkurs i Vintagestickning på mysiga Vintagefabriken. Det var lika trevligt som vanligt...
Sedan träffade jag Anna Braw (ni vet "Kyrkkaffe-Anna"), och vi hann faktiskt med att inleda inte mindre än två olika samarbeten - ett lite mindre och ett större. (Vilket inte var så konstigt med tanke på hur mycket vi pratar och bubblar över av inspiration när vi ses...)
Det mindre av de två samarbetena hittar ni på Järbo Garns blogg i dagarna... Anna har knåpat ihop mönster till en ny genialisk babykofta som jag sedan har dekorerat.
Vill du veta lite mer om vad Anna gör just nu, och få en hel massa hjälpstickningsinspiration så vill jag tipsa dig om den här intervjun som publicerades i måndags. Kalle på Järbo Garn har intervjuat - och Anna har svarat och berättat en massa intressanta saker. Hon har ny arbetsgivare i form av Verbum Förlag och som jag skrev tidigare så har hon i gammal hederlig Anna-anda, redan satt igång med ett spännande bokprojekt. Missa inte uppropet om du vill bidra med recept eller annat?
På stick- och designfronten är det lätt att ana att julen står för dörren. För mig som fotar en hel del av mina egna mönster och projekt leder det till en del intressanta situationer när det gäller rekvisitaanskaffning. Jag skrattade åt mig själv när jag skyndade fram längs Stockholms gator och letade efter Järnek i plastform. Hur många gör det egentligen? Till sist hittade jag en särskild plastblommeavdelning (tänk att det finns en sådan!) på NK:s bottenplan, och där kunde jag ställa den avgörande frågan: - Har ni möjligen plastslingor av mistel och järnek? Svaret blev ja - och jag kände mig strålande glad om än lite förbluffad över att det faktiskt gick att få tag i!
Ni ser ett litet smakprov på fotona med järnek, högst upp i inlägget. Mer kommer senare idag...
Sedan har jag stickat lite polkagrisinspirerat också. Detta är stickprover som förhoppningsvis kommer att utvecklas till något större!
tisdag 4 november 2014
Symöte - Ren och lamm!
Hej på er!
Så var det tisdag och dags för symöte. Jag tänkte passa på att visa er lite sådant som jag gjort på sista tiden. Spännande och roliga saker som jag verkligen gläds åt för egen del!
Först ut är den filtruta som jag designat för Järbo Garns mysteriestickning. En mysteriestickning är ett stickmönster som presenteras lite i taget, så att den som stickar inte riktigt vet hur slutresultatet kommer att bli, men liksom kan ana det lite efterhand - som ett slags mysterium helt enkelt.
Min filtruta är den första av sex olika filtrutemönster som tillsammans ska få bilda en härlig julfilt. Filten stickas i Raggi och varje mönster görs i 3 olika färger: Röd, Naturvit och Grå. Lagom till dopparedagen är filten färdig att värma antingen den som stickat - eller någon lycklig mottagare av den.
Min första ruta blev en rustik kreation bestående av tre olika sorters flätor i kombination med muscher. Inspirationen till den hämtade jag från snötäckta fjälltoppar, frostiga granar, renfällar, sportstugor och vintervita vidder i gnistrande sol. Därför fick den heta: Fjällstuga!
(En liten parantes - jag var så himla glad att äntligen kunna få med en ren i bild!:) Jag är så svag för renar - särskilt i juletider, och så hade jag den här fina renen från Bollnäs som stod i hyllan och liksom bara bad om att bli fotad. Det är vad jag kallar vardagsnöjen!)
”Fjällstuga” bjuder på tillfälle att pröva på två olika tekniker: Flätstickning och muscher.
Vill du hänga på vår mysteriestickning? Å, det är inte alls försent! Klicka dig in på Järbo Garns blogg för materiallista och allmän information. Sedan kan du gå vidare till mönstret "Fjällstuga". Känns det svårt med flätor och muscher? Ingen panik - jag har gjort en bildbeskrivning för båda de momenten:)
Imorgon presenteras nästa ruta. Den har min kompis Linda på Järbo Garn designat. Nästa vecka är det min tur igen, så då kommer jag med en ny ruta!
Sedan måste jag få visa er den här lilla gynnaren också:
Hon är ett virkat litet lamm som jag gjort inför en kurs som jag kommer att hålla efter jul. Å, vad roligt det är att göra sådant här! Alltså små, gulliga saker som utmanar när det gäller konstruktion och utformning...
Nu undrar jag nyfiket vad ni har för er på handarbetsfronten? Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:
måndag 3 november 2014
Ett inspirerande upprop och en äppelkaka!
Igår var det söndag på det där sättet som jag gillar allra bäst! Med regndropp utanför fönstret, tystnad i staden och ljus och värme inomhus.
Jag bestämde mig för att jag ville baka en äppelkaka - det ligger rätt årstidsmässigt, att ta tillvara alla dessa fantastiska svenska äpplen från butik och trädgård. Jag visste också att jag ville att min kaka skulle innehålla mandelmassa. För en tid sedan blev jag nämligen bjuden på en liknande kaka och den var så in i vassen god!
Efter en del letande fastnade jag för det här receptet och det är jag glad för. Det blev en härligt rik och saftig kaka med dubbla lager äppelklyftor och riven mandelmassa i smeten. Prova den vet jag!
Sedan har jag fått ett väldigt roligt upprop skickat till mig! Från Anna Braw - ni vet allas vår bästa Kyrkkaffe-Anna, som hon kallade sig när hon jobbade med Kyrkkaffeserien och hjälpstickningsböcker på Libris Förlag.
Anna är ju min fina, goda vän och alltid lika givande samtalspartner och bollplank. Vi lärde känna varandra när jag stickade Femtimmarskoftan för första gången och sedan dess har vi haft mycket roligt ihop. Tänk bara vad mycket gott en liten babykofta kan föra med sig!
Numer jobbar Anna på Verbum och där har hon satt igång ett spännande projekt. Vill du vara med? Ja, såklart du vill - läs bara vad smart och inspirerande detta verkar:
Upprop från Verbum
oktober 2014
Baka med årstiderna
Verbum
samlar recept på klimatsmart fika som räcker till många
Jordgubbar och
hallon mitt i vintern? Blanka, knallröda äpplen som har rest runt halva
jordklotet?
Vi har vant oss vid att
kunna få tag på alla färska frukter, bär och grönsaker när som helst. Ofta är
långa transporter och mycket bekämpningsmedel förutsättningen för våra
vardagsmåltider och fester.
Hur vore det att ta vara
på det som finns i närheten och ge också kakor, bullar, pajer, tårtor och bröd
en självklar plats i vårt miljöansvar?
Vi på Verbum planerar för
inspirationsboken Baka med årstiderna
och har redan många underbara recept, men kanske har du ett som är extra bra?
En äppelpaj som gör många lyckliga, ett bröd med nässlor i, ett sätt att ta
vara på en stor vinbärsskörd, en vinterkaka med rotsaker? Ett tips om hur man
kan ersätta långväga råvaror som kokos och mandel med något som odlas här?
Eller en metod för att ta hand om squash och pumpor och plommon under några
intensiva dagar för att kunna använda dem senare?
Vi vet att det
finns massor av påhittiga och rationella bakare i Sveriges församlingshemskök
och hemmakök. Vi vet också att omsorgen om skapelsen är ständigt närvarande i
Svenska kyrkans vardag. Så vi har goda förhoppningar om att du och andra vill
vara med och dela med er av recept, tips och inspiration som vi kan sprida till
många!
Skicka ditt
bidrag senast 1 december 2014 till arstiderna@verbum.se
eller till
Baka med årstiderna
Verbum
Box 22543
104 22 Stockholm