Jag har gått och funderat på om det finns något smart sätt att ta tillvara alla de små äpplen som faller ner från trädet innan de är riktigt mogna. Det har kännts så synd att bara slänga dem på komposten...
Men nu ni, nu har jag kommit på det - fallfrukten ska förvandlas till äppeldricka!
Äppeldrickan är en enkel variant som varken kräver att man kärnar ur eller skalar äpplena och inte heller någon kokning. Kan det bli bättre än så? Jo förresten, det kan det;) Lägg till att den här drycken är bland det godaste man överhuvudtaget kan dricka - en slags hemgjord äppeljuice. Vad sägs om en flaska sådan i ryggsäcken när det är dags för svamputflykt?
Äppeldricka
2-3 liter frukt i bitar (1-1 ½ kg äpplen)
1 liter vatten
1 tsk askorbinsyra
2 dl socker per liter avrunnen saft
1 msk citronsyra
ev 2 krm natriumbensoat
Skölj äpplena och skär bort skadade delar. Skal och kärnhus ska vara kvar. Skär äpplena i halvor. Riv äpplena i matberedare eller på rivjärn. Blanda fruktmassan med vatten och askorbinsyra i en bunke. Täck över och låt stå kallt ett dygn, rör om då och då.
Häll fruktmassan i en silställning och låt självrinna i en halvtimme. Mät upp saften, tillsätt sockret och rör tills det är löst. Tillsätt citronsyra och eventuellt natriumbensoat utrört i lite av saften. Tillsätter man inte natriumbesoat bör äppeldrickan frysas.
Häll drickan i rena kalla flaskor och förvara i kylskåp. Servera utspädd, ta ungefär lika delar äppeldricka och vatten.
Min plan är att kontinuerligt samla fallfrukten och sätta sådana här satser som får stå över natten. Det går ju så himla smidigt när man river äpplena i matberedare. Äppeldricka kan man liksom aldrig få för mycket av. Den går ju att använda både som måltidsdryck, utflyktsdricka och läskande dryck till söndasgfikat!
I nästa sats ska jag prova att tillsätta flytande Atamon istället för vanligt natriumbensoat. (Atamon är ju också natriumbensoat, men jag kan tänka mig att den flytande varianten löser sig bättre i en dryck som man vill ha så klar som möjligt!)
Det känns roligt att äppelsäsongen i och med denna sats äppeldricka är inledd. Om ni vill ha fler tips på vad ni kan göra av er äppelskörd finns ett sammanfattande inlägg från förra året här. Där hittar ni en hel rad recept och idéer!
Jag tog mig för att tillverka etiketter till äppeldrickan också. Använde den här bilden som jag kopierade in ett worddokument, storleksanpassade och skrev ut. Sedan färglade jag för hand och knöt fast etiketten på flaskan. Alltid kul att göra lite extra fint! Det är så roligt att alla glasflaskor som jag samlat på mig under året äntligen får komma till användning också!
Det är verkligen jättegott med äppeldricka! Men när man gör den själv inser man verkligen hur mycket socker det är i, 2 dl per liter! Jag gjorde själv svartvinbärsjuice i veckan men den blev stående i kylskåpet just för att jag inte ville få i mig allt detta socker :( Jag önskar det fanns ett sätt att bevara sommarens bär och frukter utan att tillsätta en massa socker.
SvaraRaderaJag brukar göra en liknande. Fast jag ger bort min till min mamma som vill ha äppeldricka till sin soda streamer. Har dock ingen matberedare, så jag kör ner äpplena i min gamla handvevade köttkvarn istället.. =) Fungerar alldeles utmärkt!
SvaraRaderaSockret är ju inte kul att det är så mycket av. Funderar på att prova med agavesirap eller stevia, det höjer ju inte blodsockret på samma sätt & man behöver ju inte så
SvaraRaderamycket av det.
Tackar för receptet.
SvaraRaderaJag dricker gladeligen min hemgjorda saft trots sockret. Det går ofta att minska ner på sockret mot vad det står i receptet och jag gissar att hemgjord saft är bra mycket nyttigare än köpt, mer bär och mindre socker skulle jag tro.
SvaraRaderaMor
Jag kör i råsaftcentrifug och dricker direkt utan tillsatser. Det blir lite skummigt och filtreras med fördel.
SvaraRaderaVill spara för vintern men utan tillsatt socker men har inte kommit dit ännu.
Håller med om sockret... men den har en konserverande verkan i frysen, lättsockrat bibehåller bl.a. c-vitaminen. Är lite avvaktande mot stevia... men behövs verkligen bensoat och citroncyra när man fryser josen?
SvaraRaderaVilken bra idé, detta måste jag testa!
SvaraRadera