fredag 30 november 2012

En fin klänning!



Jag är en av de som helst klär mig i kjol eller klänning - vardag som helg. Det är både bekvämt och praktisk (särskilt om kjolen eller klänningen har fickor) och så känner jag mig lite lagom fin också. 

Därför håller jag förstås utkik efter klänningar som är så som jag vill ha dem. Ett klädmärke som jag upptäckte i somras är svenska "Prêt". De gör klänningar i min smak!

I somras köpte jag en blå och vit-rutig bomullsklänning som var precis som en sommarklänning ska! Och förra helgen när jag skulle på stort kalas, bar jag den här svarta klassikern med vita prickar. Modellen är precis en sådan som jag trivs allra bäst i - och så gillar jag de fina detaljerna, som puffärmarna, volangen i ringningen och att knapparna är grupperade två och två.

Båda de här klänningarna är dessutom väldigt tidlösa, vilket gör att de kommer att kunna hänga med i många år framöver! Det är sådana kläder jag vill satsa på!

Någon som har andra klänningstips?

torsdag 29 november 2012

Saffransfrossa!

Högst upp i vårt trevåningshus - bredvid min ateljé ligger ett gammalt, gammalt kök som stått orört sedan det byggdes. Hit kom aldrig något kylskåp... Här installerades aldrig någon elspis... Diskhon som består av stenmosaik fick stå orörd och linoleummattan, den ligger ännu kvar på golvet... Köksskåpen är målade i en buteljgrön nyans och beslagen är som små konstverk i sig. En ljus dag ska jag ta flera foton så att ni får se alla detaljerna...

Under flera år har köket fungerat som förråd för gamla möbler, en cembalo och en hel del annat smått ochh gott. Men nu sedan ateljén kom på plats, har jag längtat efter att städa och göra fint därinne. Efter ett par rejäla dagsverken är äntligen all bråte undanröjd och trasmattorna har kommit på plats på golvet. Jag har möblerat med en köksmöbel och lagt linneduk på bordet. Nu saknas bara en gardin till den gamla kirschstången...

Att gå in i det gamla köket känns ungefär som att besöka en avlägsen sommarstuga. Tiden stannar liksom upp när jag sätter mig vid köksbordet och ser ut över träden och gatan. Där finns en stillhet som är svår att beskriva.

En kväll dukade vi en bricka med smörgåsar och varm choklad, som vi tog med oss upp till köket, och så satt vi där och fikade. Det var så mysigt! Som en liten semester, nästan. Därför har jag bestämt att årets adventsfikor ska intas just där.

Och på tal om adventsfikor, idag bjuder jag på en länklista med ett antal bakverk som innehåller saffran. Saffran och advent hör liksom ihop för mig!

Hoppas att dessa recept kan inspirera någon av er som är i färd med att skapa adventsstämning:

Saffranskaka
Mandelfyllda saffransbullar
Saffransfrallor
Saffranspudding

tisdag 27 november 2012

Symöte - Mönster: Vågmönstrad muggvärmare!



Idag bjuder jag på ett enkelt litet mönster på en muggvärmare, eller "cosy" som det kallas på engelska. Det finns "cosies"/värmare till det mest skilda saker - ägg, tekannor, äpplen, varmvattenflaskor, blomkrukor osv. En muggvärmare bör väl därför betraktas som en av de mer sansade formerna den här företeelsen... Det finns ju faktiskt till och med en poäng med att isolera sin mugg så att värmen i drycken håller sig lite längre!

Muggvärmaren går snabbt att virka och blir hemskt fin som handgjord julklapp till någon som behöver lite värme!

Varsågoda:


Vågmönstrad muggvärmare
Design: Maja Karlsson - Copyright 2012


Garn: Lämpligt garn för virknål nr 4-5 mm, beroende på muggens storlek - använd gärna restgarner. (Jag virkade med rester av Drops grova merinoull.)
Virknål: 4-5 mm
Tillbehör: 1 knapp

Virka en kedja av 39 luftmaskor i färg A.

Varv 1: (rätt varv) 1 st i 4:e luftmaskan från nålen, *1 st i var och en av nästa 3 lm, (2 st tills) 2 ggr, 1 st var och en av nästa 3 lm, (2 st i nästa lm) 2 ggr. Uppr från * och sluta sista uppr med 2 st i sista lm, vänd arbetet.

Varv 2: (avigt varv) 3 lm, 1 st i samma m, *1 st i var och en av nästa 3 lm, (2 st tills) 2 ggr, 1 st var och en av nästa 3 lm, (2 st i nästa lm) 2 ggr. Uppr från * och sluta sista uppr med 2 st i den tredje av de överhoppade lm, vänd.

Varv 3: (rätt varv) Byt till färg B. 3 lm, 1 st i samma m, *1 st i var och en av nästa 3 lm, (2 st tills) 2 ggr, 1 st var och en av nästa 3 lm, (2 st i nästa lm) 2 ggr. Uppr från * och sluta sista uppr med 2 st i den tredje överhoppade lm. Fortsätt att virka en kedja av 16 luftmaskor. Fäst den med en smygmaska i maskan under den sista stolpen (se bild). Vänd.

Varv 4: (avigt varv) Byt till färg C. 3 lm, 1 st i samma m, *1 st i var och en av nästa 3 lm, (2 st tills) 2 ggr, 1 st var och en av nästa 3 lm, (2 st i nästa lm) 2 ggr. Uppr från * och sluta sista uppr med 2 st i den tredje överhoppade lm, vänd.

Varv 5: (rätt varv) Byt till färg C. 3 lm, 1 st i samma m, *1 st i var och en av nästa 3 lm, (2 st tills) 2 ggr, 1 st var och en av nästa 3 lm, (2 st i nästa lm) 2 ggr. Uppr från * och sluta sista uppr med 2 st i den tredje överhoppade lm. Dra igenom tråden och fäst.

Montering: Fäst alla lösa trådar – fäst respektive färg i respektive färgfält på baksidan. Sy fast knappen.
__________________________________________

Hur går det för er med handarbetsbestyren? Lämna gärna en länk med hjälp av länkverktyget nedan: 


måndag 26 november 2012

Nyårsflärd!

Ny vecka och nya möjligheter. Helgen har varit fylld av kalasande, värdinneskap och gäster för min del - vi har haft det så fint! Av den anledningen har jag inte riktigt hunnit med bloggen. Men nu ser jag fram mot att njuta av lugnet, tystnaden och det grå novemberdiset. Jag hoppas att veckan ska bjuda på gott om utrymme för bloggande, stickande och allt annat roligt!

Idag tänkte jag visa er fler bilder av hur det såg ut när nyårsfina Elsa modellade den glittriga axelvärmaren åt mig. 

Axelvärmaren har en finurlig "knäppning", som skapas genom att en av de resårstickade snibbarna sys in så att den bildar en hälla som man kan dra den andra snibben igenom för att låsa sjalen över axlarna.

Ett par av er har frågat om hur "svår" axelvärmaren är att sticka. En viss vana av stickning och att läsa mönster krävs förstås, men min idé med de olika mönstren har varit att göra det variationsrikt med små medel och vackert utan att det för den skull ska vara avancerat att utföra. Så de flesta av er med en smula stickvana ska kunna klara av detta!

Gå gärna in och gilla  min axelvärmare (om ni gillar den, vill säga;) här på Järbo Garns Facebook-sida!

Jag önskar er alla en fin vecka!










lördag 24 november 2012

Mönsterpremiär: Glittrig axelvärmare för julens fester!























Då var det dags att avslöja en annan av mina mönsterhemligheter:

Järbo Garns månadsmönster för december är en glittrig axelvärmare - perfekt att bära under jul- och nyårshelgen!

Axelvärmaren är inte bara ett vanligt stickmönster, utan också en slags adventskalender. Mönstret är alltså skrivet i kalenderform och varje dag stickas ett nytt mönsterparti med koppling till jul och nyår. Medan du stickar axelvärmaren får du bekanta dig med 19 olika hål- och strukturmönster med namn som "Den första snön", "Hasselnötter" och "Nyårsklockor". För att din axelvärmare ska bli färdig till julafton behöver du avsätta ½-1 timme sticktid per dag. Har du små barn kan du till exempel sticka medan ni ser på tv:s julkalender tillsammans...

Jag har drömt om att skapa en sådan här "kalender" i flera år nu. Jag har tidigare sett ett par sjalmönster, gjorda utifrån den här idén, men då har de olika delarna bestått av komplicerade spetsmönster som bara de mest stickvana klarar av... Min stickklaender stickkalender kan de allra flesta hänga med på. Jag hoppas att de här dagliga små stickstunderna ska ge plats för vila och eftertanke - och bli ett tillfälle att njuta av adventsljusen och den kommande julen! Ofta stressar vi ju genom december i en sådan fart att vi liksom inte hinner se det vi har omkring oss, och det tycker jag är synd.

Axelvärmaren är stickad i ett glittrigt akrylgarn som heter "Lady Glitter". Garnet finns i rött, vitt, grått eller svart. Vill man sticka i någon annan kvalité (till exempel ull), så finns garnalternativ angivna i början av mönstret.

Här laddar du ner PDF:en med mönstret, alldeles gratis! 

onsdag 21 november 2012

Medan mamma stickar...

Min lilla flicka har en "färgläggnings-period" just nu. Älvor, prinsessor och allehanda djur får sin beskärda del av färg från glitterpennor och målarkritor...

I samband med att jag letade efter fina målarbilder på nätet, fann jag den här söta bilden på en stickande flicka. Motivet är hämtat ur en gammal målarbok. Här finns det att ladda ner gratis!

Kanske kan vara något för små barn som ska följa sin förälder till stickcafét eller syföreningen att pyssla med? 

Något att göra med medan mamma stickar...

tisdag 20 november 2012

Symöte - en riktig påtmadam!






















Jag har alldeles nyss avslutat ett stort mönsterjobb som tagit en stor del av min tid i anspråk under ett antal veckor! Nästa måndag släpps mönstret, och det ska bli så roligt att äntligen få visa bilder och berätta om modellen!

Förutom det där mönsterjobbet, och online-kursen i vintage-stickning, är jag inne på ämnet barn och stickning igen. Jag har skrivit om det förr och nu ska jag fördjupa mig ytterligare. 

I samband med det kom jag på att jag skulle "provköra" en påtdocka som jag tagit in till "Majas Manufaktur". Hon är tjusig så det förslår, min påtmadam - rosa och grann med blomma i håret! Fungerar alldeles utmärkt, gör hon också! Att påta snoddar med hjälp av en påtdocka, eller att fingersticka kan vara ett bra sätt för små barn att närma sig stickning och räta maskor, utan att "behöva" sticka med stickor, fullt ut.

Eftersom det här med barn och handarbete är något som ligger mig varmt om hjärtat kommer jag att att ha ett särskilt litet sortiment med barnvänliga handarbetstillbehör, i min manufaktur! Än så länge finns bara påtdockorna där, men det kommer mera framöver...

Hur går det för er med handarbetandet? Något nytt och spännande att visa oss andra?

Lämna i så fall en länk med hjälp av länkverktyget nedan:

måndag 19 november 2012

Om bakning!


















Vad roligt att så många av er uppskattade receptet på Pomonakakan! Känns roligt att tänka på att det kommer att bakas Pomonakakor lite här och var i landet framöver!

Apropå bak: Rätt så ofta får jag mail-frågor om sockerkaksrecept, ugnstemperaturer och annat bakrelaterat.

Idag har jag sammanställt en länklista till ett antal användbara inlägg här på bloggen, som du kan ha glädje av när du funderar på varför sockerkakan sjunkit ihop, eller vad ett visst amerikanskt mått motsvaras av på svenska, eller hur varm ugnen ska vara när man bakar efter gamla recept. Håll till godo!
 Fyll gärna på med fler tips i kommentarerna!

P.S. Vill du se andra hemmabagare våndas över ugnstemperaturer och tårtgarnityr är serien "Hela Sverige Bakar", ett tips! Jag brukar se avsnitten på tv4-play, samtidigt som jag stickar. Extra fint att programmet innehåller små inslag om historiken bakom olika bakverk, och många goda råd!

lördag 17 november 2012

Pomonakaka - ett eftersökt recept!

Bildkälla























Häromdagen bjöd jag på ett kalkonrecept som en läsare hade efterlyst. Samma läsare bad också om ett annat recept som jag även  fått förfrågningar om tidigare. 

Den "Pomonakaka" som finns med i Vår Kokbok från 1959, verkar ha satt spår i folksjälen. För något halvår sedan hörde till exempel en bibliotekarie av sig till mig och frågade om receptet. Hon ville hjälpa en dam som var på jakt efter det recept hon en gång hade ägt, men tyvärr råkat förlägga. Jag förstod på bibliotekariens brev att det här var en speciell kaka - i all sin enkelhet. En sådan där som man inte glömmer i första taget... 

När nu också min läsare Monica bad om det här receptet, tyckte jag att det var dags att dela med mig av det här på bloggen. Pomonakakan är alltså en äppelkaka som bakas på äppelmos. Perfekt att ta till om man har kokat mycket äppelmos och vill använda det till något festligt!

Sist, några ord om gudinnan som givit namn åt kakan: Pomona var fruktodlingens och trädgårdens gudinna, i romersk mytologi. Hennes namn har givit upphov till orden "pomologi" (läran om fruktodling) och "pomolog" (fruktträdsexpert).

Klicka på bilden så blir den större!

fredag 16 november 2012

Rekvisita!

Under förmiddagen har jag haft en liten fotosession. Det är en mycket trevliga konsekvens av jobbet med att göra stick och virkmönster...

Det går åt en del rekvisita när man ska fota mönsterbilder. Oftast går det ju att använda sådant som redan finns i huset, men ibland får man skaffa nytt. Lyckligtvis krävs inga stora investeringar. Med lite fantasi går det att hitta fina saker för ett par kronor. Den klassiska julljustaken inhandlades för en femma på Erikshjälpen, kalenderljuset kommer från vår fina lilla bokhandel "Bokträdet" och äpplena är svenska och från Ica;)

Visst blir man fylld av jullängtan när man ser bilden?

torsdag 15 november 2012

En riktig kalkon!

En läsare som heter Monica, skrev så här till mig:

Hej!
Jag jagar ett recept på ugnstekt kalkon ur vår kokbok 1959. Man lade späck ovanpå.
Har haft denna bok då jag gick husmorsskolan, men tyvärr blivit av med boken.
Hoppas på HJÄLP!
Hälsningar Monica

Det är klart att jag rycker ut och hjälper en husmor i nöd. Kanske finns det fler ute i landet som behöver ett gammalt rekorderligt kalkon-recept? Därför lägger jag ut det här i bloggen. Vi går ju faktiskt mot "kalkon-tider"... 

Här är både grundreceptet (ur "Vår kokbok", från 1959) på den ugnsstekta kalkonen, samt recept på en bröd- eller risfyllning som man kan fylla sin kalkon med. (Klicka på respektive bild så blir de större!)

Lycka till med kalkonen, Monica! 






onsdag 14 november 2012

Modern stickbok!

Jag är alltid på jakt efter äldre sticklitteratur och mönster. Och nu när min online-kurs i Vintage-stickning är i full gång känns det ännu mer aktuellt att hitta intressanta vinklar på ämnet.

Genom att läsa böcker och mönster från gamla tider lär jag mig dels nya tekniker och hittar spännande mönster och modeller, men det som nästan är allra mest spännande är att jag får göra små tidsresor och uppleva de attityder som rådde kring stickning och ta del av de tillvägagångssätt som praktiserades under en viss tid.

Idag gjorde jag ett riktigt fynd i Röda Korsets secondhand-butik För ynka 3 kronor fick jag med mig "Modern stickbok" från 1931. Det är lite extra spännande med de här tidiga böckerna från 1920-1930-talet. Det var ju egentligen då som stickmönster i bok och tidningsform etablerades . Innan dess traderades stickningen oftast från hand till hand...

En intressant indikation på att människor var ovana vid nedskrivna stickmönster hittar man i bokens förord. Författarinna (Cecilia med nålen) ber då mer eller mindre om ursäkt för att mönstren är så detaljerade att "inte ett varv är överlämnat åt den stickandes eget omdöme". Dagens stickare skulle förmodligen bli besviken om det motsatta inträffade, dvs att ett mönster inte var heltäckande in i minsta detalj...

Visst är det förresten roligt med ordet "modern". I alla tider tänker ju människor att just det som de gör är modernt... Så även 1931. Sedan går tiden och plötsligt är det något annat som är modernt. Att tänka på det ger mig en välbehövlig distans till vår egen tid. Moden kommer och går, men stickningen består;)

tisdag 13 november 2012

Symöte - Den röda tråden!


Välkomna på symöte!

Det är komplicerat det där med att jobba på mönster som är hemliga, och ska lanseras längre fram... 

Där sitter man med händerna fulla av spännande projekt, utan en enda bild att bjuda på. Hemligheter är ju liksom lite svåra att ta kort på... Gör man det röjer man hela hemligheten, och det går inte för sig.

Men garnet som jag jobbar med för tillfället - det kan jag i alla fall fota. Det är någoting mycket juligt och alldeles väldigt festligt! Lady Glitter (Järbo Garn), heter det, och finns i färgerna: röd, vit, svart och grå. Det är lite svårt att få med själva glittret på kort, men några små glimtar ser ni kanske?

Förutom rött glittergarn, så är alla sorters riktigt fint ullgarn, det bästa jag vet att sticka med på vintern. Ullen värmer så gott och den värmen behöver jag nu när kylan kryper närmare.

På tal om juliga garner: En gång så jag ett sockgarn som bildade små jultomtar om man stickade det över ett visst maskantal! Lite hysteriskt, men ganska kul! Ungefär som den schackmönstrade färgen som tomtenissarna målar schackbrädena med i tomtens verkstad på Kalle Ankas jul...

Hur går det för er med hjälpstickning, julklappsprojekt och annat? Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:


måndag 12 november 2012

Boktips: Vinterns goda ting!



Något av det trevligaste man kan göra på helgen är att laga mat tillsammans. När köket fylls av glada barn som dukar och ritar små placeringskort och vuxna som hackar grönsaker, bakar äppelkakor och rör i grytor - då trivs jag.Vad gör det att höstregnet smattrar mot rutan när man får ha det så?

Den här helgen plockade jag fram en favoritbok som jag brukar återvända till varje vinter. "Vinterns goda ting" av Fanny och Ann Bergenström. Boken är fullproppad av gedigna recept, och en massa fin vinterinspiration. I lördags gjorde jag "Lantlig äppelpaj" efter ett recept ur boken. Jag måste säga att det var en av de godaste äppelpajer jag någonsin ätit! Den smakade så mycket... äpple. Ja, just så. I och för sig borde det väl vara en självklarhet att äppelpaj smakar äpple, men den här pajen lyfta fram äppelsmaken extra mycket. Receptet var spännande överhuvudtaget - till exempel hade man aprikosmarmelad över äpplena...

Jag vill varmt rekommendera både boken och pajen!

söndag 11 november 2012

En julig glimt!

Här har fotats hela långa förmiddagen! I november gäller det att ligga i om man ska ha någon glädje av det lilla ljus som finns... Nu finns i alla fall massor av vackra bilder av allra finaste Elsa, i min kamera och jag är så oändligt lättad och glad för det! Vilken fröjd det ska bli att, välja ut favoriterna, redigera och skicka dem vidare till Linda på Järbo Garn, som sedan ska sätta mitt nya mönster som kommer ut inom kort.

Det är så lustigt det där med skapandeprocessen - hur man kastas mellan hopp och förtvivlan. Ena dagen känner man sig alldeles säker på att det man har för händer kommer att bli precis sådär fint som man hade tänkt mig, andra dagar tvivlar man på allt...

Inte nog med att man ska hitta en bra designidé... Sedan är det alla detaljer runt omkring som ska klaffa. Ett mönster ska skrivas - gärna ett som är alldeles rätt utan minsta lilla skrivfel och som dessutom är lättförståeligt och pedagogiskt upplagt. En modell ska stajlas, foton ska knäppas - i bra ljus och snygga vinklar... 

Mycket kan gå fel - men när det väl blir rätt så känner jag en sådan oändlig skaparglädje och tacksamhet inför att jag får hålla på med det här!  Den känslan är värd varenda litet tvivel och all den tvekan som är ofrånkomlig för den som ska skapa något.

Nu längtar jag tills mönstret kommer ut, så att jag får berätta för er om modellen och visa er fler julfina bilder!

fredag 9 november 2012

Hemma hos de franska damerna!

















I en av våra gamla arvemöbler fann vi en trave tryck med motiv av tjusiga parisiskor i vackra miljöer. Bladen verkar ha följt med tidningen "Damernas värld" under åren 1944 och 1945. Jag har faktiskt sett de här motiven tidigare, på ett annat ställe så jag gissar att trycken är väl spridda i landet?

En liten skatt var den i alla fall, den där högen med de välbevarade bilderna. Nu har jag till att börja med, ramat in två av motiven och hängt upp dem i min ateljé! Det känns trevligt att "vara i gott sällskap" när man arbetar!

Jag har varit bortrest i två dagar, för att bland annat planera Vintage-sticknings kursen, som ju startar på måndag.  Oj vad spännande det ska bli att dra igång! Dessutom hann jag med att föreläsa hos Bilda i Örebro. Det var hemskt trevligt att träffa hantverkskonsulenter från hela Sverige!
 

Nu är jag som sagt var hemma igen, i hemmet hos familjen. Ute gnistrar frosten och höstsolen tittar in genom rutan. Jag ska tillbringa ett par timmar till med de franska damerna, innan jag gör helg på allvar. 

Jag önskar er en fin helg!



onsdag 7 november 2012

DIY-knapparna!






















På gårdagens symöte var ni flera som frågade var man får tag i de plastknappar som jag visade - alltså den typen som man kan klä själv med ett enkelt handgrepp. Svaret är att jag har skickat efter dem från England lite på prov, med tanke på Majas Manufaktur och för att det verkade vara en finurlig grej. Jag har väntat med att lägga ut dem till försäljning eftersom jag ville prova lite själv först och se så att det verkligen funkade...

Nu har jag i alla fall lagt ut ett mindre antal kartor till försäjlning i nätbutiken, eftersom det var flera av er som blev intresserade. Skulle det bli en strykande åtgång får jag helt enkelt ta hem fler - det finns ju även fler storlekar att få. Den sorten jag har hemma är ju ganska stora och perfekt att kombinera med en stickad kofta, eller som solitär på ett plagg som behöver piggas upp.

På bilden ser ni en variant som jag klätt med ett rosenbroderi. Det är ju också en väldigt kul grej - att brodera sin egen knapp! Jag tror bestämt att jag ska försöka få till några små broderimönster som är anpassade för plastknapparna... Skulle det vara intressant? I så fall återkommer jag i det ärendet!

Här hittar ni knapparna!

tisdag 6 november 2012

Symöte - Klädda knappar!



Välkomna till symöte!

Den största handarbetshändelsen, för min del, den här veckan, var nog mönsterpremiären igår! Tack för alla fina och uppmuntrande kommentarer. Nu ska det bli väldigt spännande att följa tomteballongens färd ut i världen. Mönstret finns nu även på Ravelry (glöm inte att lägga upp en bild av din version, om det är så att du virkar en!) Vill också passa på att tipsa om Järbo Garns Facebook-sida, där man kan ta del av nya mönster och följa vad som är på gång , eller gå in och "gilla" mitt ballongmönster:)

Jag har experimenterat en del med att klä knappar. Ni vet ju att jag har haft tankarna på knappar en hel del den sista tiden... Knappen på bilden är en speciell plastkonstruktion som är väldigt enkel att klä. Nu ska jag bara leta upp några spännande tyger att använda, och så ska jag klä resten av plastknapparna.

Igår kom det två önskemål om möjlighet att bli medlem i syföreningen även om man inte har en egen blogg.  Och visst ordnar vi det! Det går ju fint att delta i symötesgemenskapen genom en kommentar i kommentarsfältet! Jag har nu lagt till en ny medlemslista för er som vill vara medlemmar, men inte har någon blogg. Varmt välkommen Karolina och Carol, som nu finns med där! Är det fler som vill delta på det här sättet - så säg till bara, så fixar jag det!

Nu väntar jag spänt på att se och höra vad ni gjort den här veckan! Lämna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan, eller lämna en kommentar i kommentarsfältet:



måndag 5 november 2012

Mönsterpremiär: Virkad julkalender/luftballong!























Nu kan jag äntligen avslöja en av de där "hemligheterna" jag jobbat med i höst! Idag är det nämligen premiär för ett mönster som jag har gjort för Järbo Garn. Det är en virkad luftballong, tänkt att fungera antingen som julig paketkalender - eller som året-runt-mobil att hänga i fönstret eller ovanför spjälsängen.

Mönsteridén kom ur ett barndomsminne: När jag var liten fanns det en väldigt spännande paketkalender hos min dagmamma. Det var en luftballong som flögs av en tomte, och från korgen hängde alla de små paketen ner. Jag var så tagen av den där julballongen - den var något av det finaste jag någonsin hade sett!

Nu har jag skapat min egen tomteballong i form av ett virkmönster och jag hoppas att många föräldrar vill virka ballongen, så att många barn får drömma om den, precis som jag gjorde! 

Det är så roligt att göra mönster som riktar sig till barn - därför är jag glad att mitt första mönster för Järbo, blev just ett sådant... Att jag har fått möjlighet att samarbeta med Järbo, känns i sig otroligt kul!

Nu till detaljerna: Mönstret är alldeles gratis. Du hämtar det i PDF-form här! Den som blir inspirerad kan alltså sätta igång med virkandet på stubinen... Modellen är virkad med garnet "Soft Cotton" och all information när det gäller material och utrustning, hittar du förstås i början av mönstret!

Tycker man att det känns övermäktigt att hitta på 24 olika små kalendergåvor, så går det ju alldeles utmärkt med 4 adventsgåvor istället. (En för varje hörn på korgen.) Det där med adventsgåvor var något jag införde hos oss förra året. Det gjorde våra adventsmorgnar lite extra fina! Jag försökte ge saker som vi kunde njuta av tillsammans, bilderböcker om julen och inte minst det här fina pusslet som vi hade så mycket glädje av! På julaftonsmorgon fick lillan den här stickade gåvan.

Å, nu blev jag alldeles full av jullängtan! En sådan tur att det närmar sig...

söndag 4 november 2012

Strumpstickorna!

Blomsterfönstret av Carl Larsson
Jag är väldigt svag för gamla läseböcker. Idag när jag bläddrade i "Läsebok för de små, andra skolåret" av Ebba Andersson och Greta Westerlund, fann jag en liten berättelse som passade så väl in på mig och mitt idoga stickande. Just nu är det ett par saker som måste bli färdiga innan ett visst datum, och därför kan jag inte låta stickorna vila särskilt långa stunder...

Jag måste få dela med mig av ett litet smakprov från den charmiga berättelsen. Den som händelsevis har läseboken i sin ägo kan ju också slå upp den där, och läsa hela - på sidan 92 finns den! 

Strumpstickorna
(Ur "Läsebok för de små, andra skolåret" av Ebba Andersson och Greta Westerlund, 1938)

På bordet stod farmors arbetskorg, och i den låg en halvfärdig strumpa. I fönstret stod en tulpan, som just öpnnat sin knopp.
"Å, så skönt solen lyser! Den värmer också, fast det är mitt i vintern", sade tulpanen. "Vi får bedja, att du håller dig tyst, så vi får lite ro, vi somnade så sent igår", sade strumpstickorna.
Tulpanen såg ut genom fönstret. Den första spårvagnen för dagen körde utför gatan. Strumpstickorna rasslade. "Nu är det förbi med nattron", sade den ena. "Ja, och vi är inte utvilade än", sade en annan. "Men varför slutar ni inte att arbeta tidgare?" frågade tulpanen. "Jag hörde i går, hur ni slamrade till sena kvällen, ni störde mig riktigt, ska jag säga er. Då fick inte jag ro."
"Förlåt det tänkte vi inte alls på. Vi menade inte något illa" sade strumpstickorna. "Vi kunde inte hjälpa att vi störde."
"Å det var ju inte så farligt! Men varför är ni uppe så länge? Vi blommor går till ro, när solen gått ned", sade tulpanen.
"Vi ville så gärna ha den här strumpan färdig."
"Varför är det så nödvändigt?"
"Barnen behöver varma strumpor i vinterkylan. I går stickade vi benet färdigt, nu ska vi ta itu med foten. och sen ska vi sticka vantar och mössor och - - -."

Det var början på berättelsen om strumstickorna. Och med det vill jag önska er en god kväll!