söndag 4 juli 2010

Baka en kanelbullekaka!



För min del avlöser de olika födelsedagskalasen varandra. Igår var det min far vi firade. Jag bidrog med de här småkakorna (eftersom pappa gillar mördegskakor) och en Kanelbullekaka som blev riktigt god. En Kanelbullekaka är perfekt att göra när man är sugen på kanelbullar men inte har så mycket tid på sig! Receptet fann jag i en av de små söta receptböckerna som aftonbladet gav ut för en tid sedan.


Kanelbullekaka

10 bitar

100 g smör
3 ägg
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vanilsocker
3 tsk bakpulver
2 1/2 dl gräddfil

1 dl strösocker
2 msk kanel
pärlsocker

1. Smält smöret och låt det svalna helt.
2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
3. Sikta i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör sist i gräddfil och det avsvalnade smöret.
4. Smörj och bröa en sockerkaksform, slå i ca hälften av smeten, strö över socker och kanel och häll på resterande smet.
5. Grädda i 180 grader i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
6. Strö lite pärlsocker över den avsvalnade kakan.

8 kommentarer:

  1. Hejsan! Tack för receptet på kakan. Verkar vara den ultimata "oväntade-besök" kakan. Själv har jag nästan aldrig tid/lust att vänta på bulldegsjäsning, utan fort ska det gå.
    Gå gärna in på min blogg
    elsamariannes.blogspot.com
    där jag tipsar om silverputsning.
    Så himla roligt att läsa din blogg för det är så som jag är uppväxt. Med husmödrar...

    SvaraRadera
  2. Låter mums! Måste testas vid tillfälle =)

    Kraaaaam
    Sanna

    SvaraRadera
  3. Hej, Elsa-Marianne!

    Vad roligt att du trivs här på min blogg! Jag ska defenitivt besöka din blogg också. Låter spännande med silverputsningen! Ja, Kanelbullekakan är perfekt att "slänga ihop" när man får oväntat besök:-)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  4. Hej, Sanna!

    Ja, prova kakan någon dag vet jag! den är en riktig höjdare;-)

    Kul att du tittade in här!

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera
  5. Å vad god den var! Och så lättgjord! Men jag hade lite problem att få pärlsockret stanna kvar på kakan, så jag fick trycka lite...;-)
    Rekommenderas verkligen. Men varning för den supergoda smeten. Risk att inget blir kvar till kakan. Nu ska jag ta en kopp kaffe och en bit...eller flera, kanske.

    SvaraRadera
  6. Elsamarianne:

    Ja, visst är den nästan farligt god. Går åt alldeles för fort om man inte aktar sig;)

    Kul att du provade mitt recept!!!

    /Maja

    SvaraRadera
  7. supergod! det är som såndär kanelkaka (typ Pågens), fast 1000 gånger bättre. stor räddning för mig som inte kan baka bullar i min gasugn, men var sugen på kanel idag... :) nästa gång tillsätter jag nog lite nymald kardemumma också, min andra last!

    SvaraRadera
  8. Åh, vad roligt att du testade den! Och kardemumma blir nog toppen tror jag! Gasugn, det låter avancerat, och lite lagom läskigt. jag har sån respekt för gasspisar. å, andra sidan har jag aldrig haft nån...

    Kul att mitt recept blev en räddning för dig, iaf:)

    /Maja

    SvaraRadera