måndag 14 juni 2010

Baka mördegskakor med vaniljkräm!






Som jag nämnde tidigare bakade jag en hel massa kakor till en studentmottagning i förra veckan. Förutom Fondant Fancies, gjorde jag en pålitliga sort som jag fann i boken "Härliga Helger". Det är en bok som funnits i min bokhylla länge och jag tröttnar aldrig på den. Många fina recept och bra uppslag när man ska laga mat och baka vid årets högtider...

De här kakorna hade egentligen ett annat namn, men jag döpte dagen till ära om dem till "Söta små studentskor". Tacksamma kakor. Goda. Lätta att göra och festligt med den rosa krämen;-) Jag tycker att de liknar "macarons" litegrann. Så man kanske skulle kunna kalla dem för "fuskmacarons";-) Hur som helst gör de sig fint som en färgklick på kafferepet!

"Söta små studentskor"

ca 60 st

250 g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
7 dl vetemjöl

Fyllning:

4 msk rumstempererat smör
1 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
röd karamellfärg

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker tills det är mjukt. Tillsätt ägget och sedan mjölet och arbeta ihop till en deg. Rulla små bollar eller spritsa små toppar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen och färga den rosa. Lägg ihop kakorna två och två med lite fyllning mellan varje. Förvara svalt.

2 kommentarer:

  1. Har precis satt in Kanelbullekaka i ugnen. Varning för att smaka smeten! Risk att man gör den bara för smetens skull,,,
    Nu blir jag sugen på de små studentskorna, kanske i grönt? Men det var det sista av smöret som gick till bullkakan, så det får bli sen. Smör är ett måste!
    hälsn
    elsamarianne

    SvaraRadera
  2. Jag gjorde ju de små studentskorna föra andra gången häromdagen och då funderade jag på om jag skulle göra dem gröna, men sen blev det rosa igen... Men nästa gång ska jag variera mig. Himla goda kakor är det iaf! Blivande klassiker för min del!

    Hälsar Maja

    SvaraRadera