fredag 31 december 2010

Gör söta nyårsklockor av glanspapper!



Med ett litet nyårspyssel vill passa på att önska alla läsare ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Nyårsklockor

Du behöver:

glanspapper i tre färger
lim
kraftig sytråd
nål
blyertspenna

Gör så här:

Ta ut cirklar ur kraftigt glanspapper med ett glas som mall. Dela cirklarna till halvcirklar. Forma halvcirklarna till små klockor genom att rulla dem mot en blyertspennas spets. Limma ihop klockorna. Trä en nål på tråden. Trä nålen igenom en klocka i taget. Fixera klockan genom att göra en knut där du vill att klockan ska hänga (knuten hamnar alltså inuti klockan som ett stopp). De tre första klockorna träs på genom den vidaste delen och de andra tre från motsatt riktning. Då får du ett "klockhänge" som kan hängas över en gren eller en krok.


Vill också säga tack för det här bloggåret! Tänker dels på alla trevliga, kloka, uppmuntrande, och vänliga kommentarer jag fått från er läsare. Ni är så snälla! Men också på den inspirerande läsning jag fått genom alla spännande bloggar som finns därute!

P.S. Ni har väl sätt att Husmorsskolan numer finns på Facebook också! Där kan man bl.a. se när jag uppdaterar med nya inlägg. Om du trivs här på Husmorsskolan får du gärna klicka på gilla/like i den lilla facebook-boxen till höger på sidan! D.S.

torsdag 30 december 2010

Baka en fruktkaka till nyår!



Här kommer "Husmorsskolans stora fruktkakeinlägg". Håll till godo! Visserligen är julhelgen över men än finns det tid att baka en av livets väsentligheter - fruktkakan. Varför inte baka dig en till nyårsfirandet!

Fruktkaka i juletid är en tradition som jag övertagit av min svärmor. Hon bakar varje jul tre fruktkakor som omsorgsfullt slås in i aluminiumfolie och förvaras i kylskåpet. På det sättet håller sig kakorna länge, och räcker till många fina helgfikan. Närhelst man behöver något festligt tas fruktkakan fram och så skär man den i tunna skivor. (Det där med tunna är viktigt för den är godast så!)

Jag gillar fruktkaka för att det är engelskt, festligt och generöst på något vis. Att fylla en kaka med torkad frukt, nötter och choklad, är som att samla allt det goda man har att ge i ett och samma bakverk. Härligt att inte snåla på godsakerna...

I år provade jag ett nytt recept på en variant med Amaretto i. Den blev ruskigt god.

Fruktkaka med Amaretto

300 g torkade aprikoser
2 dl Amaretto
1 vaniljstång
3 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
4 ägg
saft och rivet skal av 1 citron
100 g russin
100 g finhackade syltade apelsinskal
4 dl vetemjöl

Hacka aprikoserna fint så att bitarna blir stora som russin. Lägg dem i blöt i likören i minst 2 timmar.


Sätt ugnen på 175 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i en mixer. Häll på socker och mixa. Klicka ner smöret och kör till en smet. Skeda ner smörblandningen i en bunke. Vispa ner äggen ett åt gången. Rör sedan ner vätskan från aprikosblandningen. Blanda aprikoser, citronsaft och -skal, russin och syltade apelsinskal med mjölet. Rör ner blandningen i smörsmeten. Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 1 1/4 - 1 1/2 timme. Testa med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna. Kakan håller sig i ett par veckor om den förvara väl inpackad i kylen.

Och så vill jag naturligtvis dela med mig av min svärmors oöverträffade recept. De här fruktkakorna blir så goda!

Fruktkaka (3 st)

1,5 dl torkade, hackade aprikoser
1,5 dl grovt hackade hasselnötter
1,5 dl russin
1 förp röda, delade cocktailbär
rivet skal av 1 citron
50-75 gram grovt hackad, mörk choklad
2 msk konjak
10 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
325 gram smält, avsvalnat smör
4,5 dl socker
1/2 tsk salt
4 stora ägg
3 dl grädde el mjölk

Lägg aprikoser, nötter, russin, cocktailbär och citronskal i en skål och häll på konjaken. Rör. Blanda mjöl och bakpulver och häll i frukten plus blockchokladen. Vispa smör, socker och salt poröst och tillsätt ett ägg i taget. Blanda sist i mjölröran omväxlande med grädden. Häll smeten i tre smörade och bröade brödformar. grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 1 timme. Paketera i folie och förvara i kylskåp. (Ska helst stå en vecka inpackad innan servering, för att bli saftig.)



På bilden ovan ser ni mina två olika varianter av fruktkaka. Har ni fler tips?

onsdag 29 december 2010

Sy korsstygn på rutor!







Rutigt tyg är ett trevligt alternativ till broderväv. Om detta och hur man syr korsstygn kan du läsa mer i del 1. av "Majas Husmorsskola" (Brodera mera!). Här kommer några kompletterande tips och idéer:

För bästa möjliga effekt:
  • placera stygnen i huvudsak på de vita rutorna
  • använd ett brodergarn i en mörkare nyans än den ”mörkaste” rutan

Sådant du kan sy:

  • Om du har rutiga gardinkappor sedan tidigare kan du piffa upp dem genom att brodera korsstygnsmotiv på dem.
  • Brodera på rutigt band! Jag sydde ordet ”Brev” på ett band och knöt det runt en brevbunt som jag är lite extra rädd om. Korsstygnsprydda band är också fina som dekoration på kläder eller som en trevlig inredningsdetalj!

tisdag 28 december 2010

Om "Majas Husmorsskola" - min egen spalt i Minnenas Journal!



Som jag redan nämnt ett par gånger är det en spännande dag för Husmorsskolan idag. Årets första nummer av månadsmagasinet Minnenas Journal kommer nämligen ut, och där kan man läsa ett reportage om mig, bloggen, mitt hem och min verksamhet.

Men utöver det så innehåller också tidningen del 1. av den återkommande spalt som jag kommer att skriva för Minnenas Journal under 2011! "Majas Husmorsskola" heter den. Varje del kommer att ha ett särskilt tema och först ut är texter under rubriken "Brodera mera!". I spalten kan man bl.a. läsa om märkdukar, monogram och få tips på hur man kommer igång med korsstygnsbroderi om man inte tidgare provat det. Dessutom medföljer ett mönster på en liten märkduk som jag utformat.

Tanken är att kommande spalter ska bjuda på en salig blandning av teman i samma anda som här på bloggen - handfasta tips, historiska fakta och huslig inspiration. Välkommen att följa mig på vägen! Jag tar tacksamt emot önskemål och förslag på ämnen som ni vill att jag tar upp både här på bloggen och i "Majas Husmorsskola"!

Eftersom min första spalt har broderitema kommer jag också att bjuda på några bonusinlägg kring detta ämne under veckan! Håll utkik efter dem ni som är sömnadsintresserade!

måndag 27 december 2010

Mormor och jag!

God fortsättning på er! Hoppas att julhelgen varit fin!

Snart är det nytt år och i samband med det tänker jag passa på att "piffa" upp bloggen lite. En ny header blir det till att börja med! Kände mig mogen för att byta ut den flinka 50-tals husmodern (som följt mig från bloggens start) mot en bild av den verkliga husmodern, dvs mig själv. Fotot har journalisten Ingmar Norlén tagit i samband med att han gjorde ett reportage om mig. Fr.o.m. imorgon finns det att läsa i Minnenas Journal, Nr. 1 2011!

Nedan ser ni bilden. Jag sitter i finrummet och stickar. Tycker att en bild av mig i stickartagen känns väldigt representativ eftersom jag så gärna gör det. Stickning ger mig ro och tid för eftertanke! En rolig detalj i sammanhanget är bilden nedanför bilden av mig. Den är från 1952 och föreställer min kära mormor, också stickandes... Efter lite räknande kom jag fram till att vi var ungefär jämngamla när dessa bilder togs. Mormor och jag. Två kvinnor i varsin fåtölj. Mycket förändras med tiden... Men mycket är också sig likt. Som om tiden står stilla.



Vi ses snart igen!

fredag 24 december 2010

God Jul!





Med dessa två bilder vill jag önska alla läsare en riktigt God Jul! Ta väl hand om er och hoppas att helgen blir lugn och fridfull!

Vi ses snart igen! Julhälsningar från Maja

torsdag 23 december 2010

Husmorsskolan julpysslar i P4 - Klä granen med väldoftande pynt!


Idag var det dags för mitt sista julpysselinslag i Radio Värmland! Här kan du lyssna på det. Dagens avsnitt handlar om hur man kan tillverka väldoftande pynt till granen med hjälp av pepparkaksdeg och kanelstänger. Det är så enkelt att ni hinner än, om ni skulle vilja:)

I början av julgranens historia kläddes den faktiskt i huvudsak med ätbara pynt, såsom äpplen, kakor och apelsiner. Jag tycker mycket om den här gamla seden eftersom pynten på så sätt kan förnyas från år till år utan att de för den skull behöver packas ner när julen är slut.

I julgranens barndom hade man oftast små bordsgranar. Det här med stora granar är ett senare påfund. I vårt hem brukar det växla från år till år. Tycker att det kan vara härligt med en stor gran, men är nog allra svagast för de små varianterna. Så i år blev det en liten igen...



Med hjälp av de här små fina pepparkaksmåtten tog jag ut årets gran-pepparkakor:





De här söta små halmkransarna hänger också i min gran. Fick dem av min mamma för något år sedan:



De små tomtarna fick jag av min svärmor i år. En bekant till henne har gjort dem:



Och julljushållarna kommer från min mormor och morfars hem. Fick överta dem av mamma förra året. Tänk vad fint det blir bara med hjälp av sådant man fått, gjort och ärvt!



Hoppas ni har det fint så här dagen före dopparedan!

onsdag 22 december 2010

Bonuspyssel i Radio Värmland - Gör julfina örhängen!



Nu ligger ett bonuspyssel ute på Radio Värmlands webb. Den som har lite vana av smycketillverkning kan relativt enkelt göra sig ett par örhängen av små julgranskulor. Perfekt att bära på julafton! Lyssna här så får du höra mer om hur det gick till när jag pysslade ihop detta silvriga par tillsammans med Radio Värmlands reporter Anna Lingsell!

Med detta flärdfulla tips önskar jag er godnatt!

Gör en marsipanlimpa!



Här kommer ytterligare ett julgodis-tips. För julgodis kan man väl aldrig få för mycket av;) Att tillverka marsipanlimpor är både enkelt och roligt. Eftersom merparten av momenten sker utan inblandning av ugn och spis är det också ett bra familjepyssel! En marsipanlimpa är ju en finfin julgåva att ta med sig om man är bortbjuden. Det är också enkelt att variera smaksättningen genom att använda sig av olika sorters choklad/strössel/fyllning.

Till 4 limpor behöver du:

500 g mandelmassa (jag använder det istället för marsipan, men naturligtvis tar var och en det man tycker bäst om)
baknougat
100 g vit choklad
strössel (jag använde det som heter "Vinter-strössel)

Dela marsipanlängden i fyra lika stora bitar och dela sedan en av bitarna i två halvor:



Tryck ut halvorna till avlånga "limpor":



Lägg en avlång nougatbit på den ena limpan:



Lägg den andra limpan ovanpå och arbeta samman bitarna så att nougaten hamnar inuti limpan:



Smält vit choklad över vattenbad (= Ställ en rostfri skål ovanpå en kastrull med kokande vatten. Lägg chokladen i skålen och låt smälta.) Strö över något fint strössel, precis som min lilla dotter gör nedan:



Marsipanlimporna fick ligga på en liten träbricka som jag klädde med ugnsfolie.

tisdag 21 december 2010

Julfina jag!





Jag är julfin idag. Min "jultröja" är äntligen färdigstickad och värmer skönt. Örhängena har jag gjort själv av två gamla julgranskulor. Mer om det framöver... Tidigt imorse donade jag med vår lilla julgran. Julgranspynten får ni veta mer om på torsdag när mitt sista julpysselinslag i Radio Värmland går av stapeln.



Här är lite mer detaljerad information om jultröjan:

Mönster: Tender från Rowan Winter Drift
Strl: Medium
Stickor: Nr. 10

Saffranspudding i kvällningen!



Någon av dagarna innan jul brukar jag göra saffranspudding till kvällsmat. Idag var det dags för årets omgång vilket passade fint eftersom vi varit bortresta över helgen och behövde något att värma oss med efter den långa bilfärden. Saffranspudding är juligt och ljuvligt på en och samma gång. Får inte missas!

Så här lyder mitt improviserade recept:

Saffranspudding

ungefär 3 portioner

1/2 liter färdig risgrynsgröt
1/2 kuvert finmald saffran
1 dl grädde
2 ägg
1/2 påse mandelspån
(Om man vill kan man tillsätta 1 dl russin också...)

Blanda grädde, ägg och saffran i en skål. Rör ner risgrynsgröten och mandelspånen. Häll upp smeten i en smord ungsfast form. Grädda i 175 grader tills puddingen är gyllenbrun. (ca 30 minuter).

Servera puddingen med hallonsylt.

måndag 20 december 2010

Mata småfåglarna!



Den här nya fågelmataren i form av en flugsvamp hänger nu i vår syrén. Hoppas att våra vänner småfåglarna snart upptäcker att det finns färskt fågelfrö i den! Vore mysigt att få sällskap av dem under julhelgen...

Matar ni fåglarna?

söndag 19 december 2010

Baka korintkakor och koka ischoklad med smak av apelsin!

Här kommer recept på två olika julgotter som jag gjorde häromdagen. Både korintkakorna och ischokladen är väldigt enkla och nästintill omöjliga att misslyckas med... Sånt är ju inte oväsentligt när dagarna är bråda!



Korintkakorna kallas för "Makalösa". Det pålitliga receptet kommer från min mormor. Känns stämningsfullt att själv baka dem i juletid eftersom jag så långt jag kan minnas, alltid ätit dem då.

"Mormors Makalösa"

60 st

100 gram korinter
200 gram smör
1 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175%. Skölj korinterna i hett vatten. Rör smör och socker poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och korinter. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rulla längder (ca 4 längder a´15 kakor). Rulla små bollar. Lägg glest på plåtar. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.



Ischokladen gjorde jag för första gången i år. Den blev riktigt lyckad! Tänk vad gott det är att smaksätta choklad med "riktig" apelsin! Ger en frisk och syrlig smak. Det har jag inte gjort för sista gången...

Ischoklad med smak av apelsin

45 st

100 gram kokosfett
200 gram mörk choklad
1 ägg
rivet skal av 1 apelsin

Smält kokosfett och choklad i en skål som ställts över en kastrull med kokande vatten (vattenbad). Vispa ägget luftigt. Häll ner chokladmassan i det vispade ägget. Tillsätt apelsinskalet. Häll över smeten i ischokladformar och låt stelna. Förvara ischokladen kallt.

Hoppas att era julförberedelser går fint!

lördag 18 december 2010

Gör finaste papperslyktorna!





En tidig morgon gör vi papperslyktor tillsammans - lilltösen och jag. Jag klipper och hon limmar. Ett tyst samarbete, utfört av ivriga händer. Ingen annan har vaknat ännu. Ute lyser gatlyktorna medan snön faller. Det är något särskilt med de här sällsynta stunderna av stillhet. Och något särskilt med de enkla små sakerna som man skapar själv. Något särskilt fint...

Vi beundrar våra färggranna lyktor. Nu står de på matbordet och lyser.Vi kunde! Vi tillsammans!

(Oj, vad brandfarligt tänker ni kanske... Men var bara lugna. Jag skulle inte ens drömma om att sätta ett levande ljus inuti en bräcklig papperskonstruktion. Värmeljuset är faktiskt en fiffig elektrisk atrapp med "avochpå-knapp" i botten, som jag köpte för något år sedan. Väl inuti lyktan kan man inte skilja det från ett äkta ljus, för ljusskenet "flackar" precis på samma sätt som ett riktigt. Väldigt fint och fullständigt brandsäkert! Bra för ett ängsligt modershjärta som mitt...)


Vi gjorde tre olika lyktor (av vanligt omslagspapper från Lagerhaus). Här fann jag beskrivningen. Jag tycker att det här är ett utmärkt pyssel att göra tillsammans med en liten treåring! Det är enkelt och går fort;) Och efteråt kan man njuta av resultatet tillsammans!

Finns ju många sätt att variera detta på också. Man kan t.ex. göra små miniatyrlyktor och hänga i julgranen...


Tack för besöket! Ha en fin lördag!

fredag 17 december 2010

Gör det fint kring diskbänken!







Inkilat bland alla juligheter kommer här ett helt vardagligt inlägg om något av det mest oglamorösa man kan tänka sig, nämligen diskbänken;) Inspirationen till min lilla diskbänk-makeover fann jag här hos fina Ginny. Hennes tanke var att eftersom man ohjälpligen tillbringar en hel del tid vid sin diskbänk (särskilt om man är diskmaskinslös som jag) varför inte göra den platsen så fin att man trivs där och kanske t o m känner sig lite upplyft, istället för att dras ner av en allmän "sunkighets-känsla".

Så nu har jag fejat och donat lite extra just kring diskbänken i samband med gårdagens julstädning. Här kommer några små tips:
  • Varmt vatten och såpa är världens bästa rengöringsmedel när det gäller att torka av skåpluckor, torka ur köksskåp, skura kakel och liknande.
  • Diskmedel löser fett. Jag använder det på feta ytor, t.ex.: kaklet närmast spisen, de plana ytorna ovanpå köksskåpen o s v.
  • Med hjälp av en gammal tandborste kan man komma åt smuts i springor och fördjupningar.
  • Att byta ut sin gamla diskpropp mot en ny fräsch känns bättre än vad man kan ana;)
  • Med svinto blir det skinande rent i diskhoarna!

Vårt kök har orginalinredning från 1920-talet bortsett från diskbänksskåpet som var bytt någon gång på 1980-talet då man installerade en modern diskbänk. Vi har valt att sätta så neutrala skåpluckor som möjligt på skåpet för att inte "bråka" med den övriga inredningen. Porslinsknopparna liknar orginalknopparna som sitter på de andra skåpen. Jag plockade fram bestickhållaren i trä ur mina gömmor. Tyckte det blev fint med lite mera trä bland allt det rostfria... Och så en liten pelargonstickling som gästspelade där under plåtningen;)

Ovanpå köksskåpet förvarar jag tomma flaskor (som väntar på sommarens saftkok), théburkar och ett flaskställ för vinflaskor.



Kronan på verket blev den stickade disktrasan som jag gjort på lediga stunder under den senaste veckan. Att sticka en disktrasa är lätt som en plätt och ett idealiskt projekt för den som nyss lärt sig sticka. Det är också ett utmärkt sätt att göra av med något restgarn som ligger och tar plats i gömmorna. Tänk på att det ska vara bomullsgarn bara!

Stickad disktrasa

Du behöver:

1 nystan valfritt bomullsgarn
stickor av rätt grovlek i förhållande till garnet

(Jag stickade min trasa med garnet Cotton Glace från Rowan på stickor nr. 3,5 mm)

Lägg upp 43 maskor. (Eller ett annat udda antal maskor beroende på garnets grovlek.)Disktrasan stickas i mosstickning =*1 rm,1 a* upprepa *till* varvet ut. Fortsätt så nästa varv och alla efterföljande tills du uppnått önskade storlek.

Förr i tiden stickade man både trasor och handdukar. Roligt att knyta an till den traditionen, tycker jag!

torsdag 16 december 2010

Husmorsskolan julpysslar i P4 - Slå in klapparna!



Den nästa sista julpysseltorsdagen är här! Idag är det paketinslagning och julklappsadress-tillverkning som gäller.

Här hittar ni dagens julpysselinslag i Radio Värmland - P4. Om ni lyssnar får ni höra mig berätta om hur man skapar sina egna "Kalle Anka-paket". Jag tillverkar också fina julklappsadresser med hjälp av pepparkaksmått (se nedan). Under länken hittar ni också en skriftlig beskrivning.





Hoppas att ni har det bra i snövädret! Pyssliga hälsningar från Maja!