Med ett litet nyårspyssel vill passa på att önska alla läsare ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
fredag 31 december 2010
Gör söta nyårsklockor av glanspapper!
Med ett litet nyårspyssel vill passa på att önska alla läsare ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
torsdag 30 december 2010
Baka en fruktkaka till nyår!
Här kommer "Husmorsskolans stora fruktkakeinlägg". Håll till godo! Visserligen är julhelgen över men än finns det tid att baka en av livets väsentligheter - fruktkakan. Varför inte baka dig en till nyårsfirandet!
Fruktkaka i juletid är en tradition som jag övertagit av min svärmor. Hon bakar varje jul tre fruktkakor som omsorgsfullt slås in i aluminiumfolie och förvaras i kylskåpet. På det sättet håller sig kakorna länge, och räcker till många fina helgfikan. Närhelst man behöver något festligt tas fruktkakan fram och så skär man den i tunna skivor. (Det där med tunna är viktigt för den är godast så!)
Jag gillar fruktkaka för att det är engelskt, festligt och generöst på något vis. Att fylla en kaka med torkad frukt, nötter och choklad, är som att samla allt det goda man har att ge i ett och samma bakverk. Härligt att inte snåla på godsakerna...
I år provade jag ett nytt recept på en variant med Amaretto i. Den blev ruskigt god.
Fruktkaka med Amaretto
300 g torkade aprikoser
2 dl Amaretto
1 vaniljstång
3 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
4 ägg
saft och rivet skal av 1 citron
100 g russin
100 g finhackade syltade apelsinskal
4 dl vetemjöl
Hacka aprikoserna fint så att bitarna blir stora som russin. Lägg dem i blöt i likören i minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i en mixer. Häll på socker och mixa. Klicka ner smöret och kör till en smet. Skeda ner smörblandningen i en bunke. Vispa ner äggen ett åt gången. Rör sedan ner vätskan från aprikosblandningen. Blanda aprikoser, citronsaft och -skal, russin och syltade apelsinskal med mjölet. Rör ner blandningen i smörsmeten. Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 1 1/4 - 1 1/2 timme. Testa med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna. Kakan håller sig i ett par veckor om den förvara väl inpackad i kylen.
Och så vill jag naturligtvis dela med mig av min svärmors oöverträffade recept. De här fruktkakorna blir så goda!Fruktkaka (3 st)
1,5 dl torkade, hackade aprikoser
1,5 dl grovt hackade hasselnötter
1,5 dl russin
1 förp röda, delade cocktailbär
rivet skal av 1 citron
50-75 gram grovt hackad, mörk choklad
2 msk konjak
10 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
325 gram smält, avsvalnat smör
4,5 dl socker
1/2 tsk salt
4 stora ägg
3 dl grädde el mjölk
Lägg aprikoser, nötter, russin, cocktailbär och citronskal i en skål och häll på konjaken. Rör. Blanda mjöl och bakpulver och häll i frukten plus blockchokladen. Vispa smör, socker och salt poröst och tillsätt ett ägg i taget. Blanda sist i mjölröran omväxlande med grädden. Häll smeten i tre smörade och bröade brödformar. grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 1 timme. Paketera i folie och förvara i kylskåp. (Ska helst stå en vecka inpackad innan servering, för att bli saftig.)
På bilden ovan ser ni mina två olika varianter av fruktkaka. Har ni fler tips?
onsdag 29 december 2010
Sy korsstygn på rutor!
Rutigt tyg är ett trevligt alternativ till broderväv. Om detta och hur man syr korsstygn kan du läsa mer i del 1. av "Majas Husmorsskola" (Brodera mera!). Här kommer några kompletterande tips och idéer:
För bästa möjliga effekt:
- placera stygnen i huvudsak på de vita rutorna
- använd ett brodergarn i en mörkare nyans än den ”mörkaste” rutan
Sådant du kan sy:
- Om du har rutiga gardinkappor sedan tidigare kan du piffa upp dem genom att brodera korsstygnsmotiv på dem.
- Brodera på rutigt band! Jag sydde ordet ”Brev” på ett band och knöt det runt en brevbunt som jag är lite extra rädd om. Korsstygnsprydda band är också fina som dekoration på kläder eller som en trevlig inredningsdetalj!
tisdag 28 december 2010
Om "Majas Husmorsskola" - min egen spalt i Minnenas Journal!
måndag 27 december 2010
Mormor och jag!
Snart är det nytt år och i samband med det tänker jag passa på att "piffa" upp bloggen lite. En ny header blir det till att börja med! Kände mig mogen för att byta ut den flinka 50-tals husmodern (som följt mig från bloggens start) mot en bild av den verkliga husmodern, dvs mig själv. Fotot har journalisten Ingmar Norlén tagit i samband med att han gjorde ett reportage om mig. Fr.o.m. imorgon finns det att läsa i Minnenas Journal, Nr. 1 2011!
Nedan ser ni bilden. Jag sitter i finrummet och stickar. Tycker att en bild av mig i stickartagen känns väldigt representativ eftersom jag så gärna gör det. Stickning ger mig ro och tid för eftertanke! En rolig detalj i sammanhanget är bilden nedanför bilden av mig. Den är från 1952 och föreställer min kära mormor, också stickandes... Efter lite räknande kom jag fram till att vi var ungefär jämngamla när dessa bilder togs. Mormor och jag. Två kvinnor i varsin fåtölj. Mycket förändras med tiden... Men mycket är också sig likt. Som om tiden står stilla.
fredag 24 december 2010
God Jul!
Med dessa två bilder vill jag önska alla läsare en riktigt God Jul! Ta väl hand om er och hoppas att helgen blir lugn och fridfull!
Vi ses snart igen! Julhälsningar från Maja
torsdag 23 december 2010
Husmorsskolan julpysslar i P4 - Klä granen med väldoftande pynt!
Idag var det dags för mitt sista julpysselinslag i Radio Värmland! Här kan du lyssna på det. Dagens avsnitt handlar om hur man kan tillverka väldoftande pynt till granen med hjälp av pepparkaksdeg och kanelstänger. Det är så enkelt att ni hinner än, om ni skulle vilja:)
I början av julgranens historia kläddes den faktiskt i huvudsak med ätbara pynt, såsom äpplen, kakor och apelsiner. Jag tycker mycket om den här gamla seden eftersom pynten på så sätt kan förnyas från år till år utan att de för den skull behöver packas ner när julen är slut.
I julgranens barndom hade man oftast små bordsgranar. Det här med stora granar är ett senare påfund. I vårt hem brukar det växla från år till år. Tycker att det kan vara härligt med en stor gran, men är nog allra svagast för de små varianterna. Så i år blev det en liten igen...
Med hjälp av de här små fina pepparkaksmåtten tog jag ut årets gran-pepparkakor:
De här söta små halmkransarna hänger också i min gran. Fick dem av min mamma för något år sedan:
De små tomtarna fick jag av min svärmor i år. En bekant till henne har gjort dem:
Och julljushållarna kommer från min mormor och morfars hem. Fick överta dem av mamma förra året. Tänk vad fint det blir bara med hjälp av sådant man fått, gjort och ärvt!
Hoppas ni har det fint så här dagen före dopparedan!
onsdag 22 december 2010
Bonuspyssel i Radio Värmland - Gör julfina örhängen!
Gör en marsipanlimpa!
Här kommer ytterligare ett julgodis-tips. För julgodis kan man väl aldrig få för mycket av;) Att tillverka marsipanlimpor är både enkelt och roligt. Eftersom merparten av momenten sker utan inblandning av ugn och spis är det också ett bra familjepyssel! En marsipanlimpa är ju en finfin julgåva att ta med sig om man är bortbjuden. Det är också enkelt att variera smaksättningen genom att använda sig av olika sorters choklad/strössel/fyllning.
Till 4 limpor behöver du:
500 g mandelmassa (jag använder det istället för marsipan, men naturligtvis tar var och en det man tycker bäst om)
baknougat
100 g vit choklad
strössel (jag använde det som heter "Vinter-strössel)
Dela marsipanlängden i fyra lika stora bitar och dela sedan en av bitarna i två halvor:
Tryck ut halvorna till avlånga "limpor":
Lägg en avlång nougatbit på den ena limpan:
Lägg den andra limpan ovanpå och arbeta samman bitarna så att nougaten hamnar inuti limpan:
Smält vit choklad över vattenbad (= Ställ en rostfri skål ovanpå en kastrull med kokande vatten. Lägg chokladen i skålen och låt smälta.) Strö över något fint strössel, precis som min lilla dotter gör nedan:
Marsipanlimporna fick ligga på en liten träbricka som jag klädde med ugnsfolie.
tisdag 21 december 2010
Julfina jag!
Saffranspudding i kvällningen!
Någon av dagarna innan jul brukar jag göra saffranspudding till kvällsmat. Idag var det dags för årets omgång vilket passade fint eftersom vi varit bortresta över helgen och behövde något att värma oss med efter den långa bilfärden. Saffranspudding är juligt och ljuvligt på en och samma gång. Får inte missas!
Så här lyder mitt improviserade recept:
Saffranspudding
ungefär 3 portioner
1/2 liter färdig risgrynsgröt
1/2 kuvert finmald saffran
1 dl grädde
2 ägg
1/2 påse mandelspån
(Om man vill kan man tillsätta 1 dl russin också...)
Blanda grädde, ägg och saffran i en skål. Rör ner risgrynsgröten och mandelspånen. Häll upp smeten i en smord ungsfast form. Grädda i 175 grader tills puddingen är gyllenbrun. (ca 30 minuter).
Servera puddingen med hallonsylt.
måndag 20 december 2010
Mata småfåglarna!
Den här nya fågelmataren i form av en flugsvamp hänger nu i vår syrén. Hoppas att våra vänner småfåglarna snart upptäcker att det finns färskt fågelfrö i den! Vore mysigt att få sällskap av dem under julhelgen...
Matar ni fåglarna?
söndag 19 december 2010
Baka korintkakor och koka ischoklad med smak av apelsin!
Korintkakorna kallas för "Makalösa". Det pålitliga receptet kommer från min mormor. Känns stämningsfullt att själv baka dem i juletid eftersom jag så långt jag kan minnas, alltid ätit dem då.
"Mormors Makalösa"
60 st
100 gram korinter
200 gram smör
1 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175%. Skölj korinterna i hett vatten. Rör smör och socker poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och korinter. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rulla längder (ca 4 längder a´15 kakor). Rulla små bollar. Lägg glest på plåtar. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Ischokladen gjorde jag för första gången i år. Den blev riktigt lyckad! Tänk vad gott det är att smaksätta choklad med "riktig" apelsin! Ger en frisk och syrlig smak. Det har jag inte gjort för sista gången...
Ischoklad med smak av apelsin
45 st
100 gram kokosfett
200 gram mörk choklad
1 ägg
rivet skal av 1 apelsin
Smält kokosfett och choklad i en skål som ställts över en kastrull med kokande vatten (vattenbad). Vispa ägget luftigt. Häll ner chokladmassan i det vispade ägget. Tillsätt apelsinskalet. Häll över smeten i ischokladformar och låt stelna. Förvara ischokladen kallt.
Hoppas att era julförberedelser går fint!
lördag 18 december 2010
Gör finaste papperslyktorna!
fredag 17 december 2010
Gör det fint kring diskbänken!
Inkilat bland alla juligheter kommer här ett helt vardagligt inlägg om något av det mest oglamorösa man kan tänka sig, nämligen diskbänken;) Inspirationen till min lilla diskbänk-makeover fann jag här hos fina Ginny. Hennes tanke var att eftersom man ohjälpligen tillbringar en hel del tid vid sin diskbänk (särskilt om man är diskmaskinslös som jag) varför inte göra den platsen så fin att man trivs där och kanske t o m känner sig lite upplyft, istället för att dras ner av en allmän "sunkighets-känsla".
Så nu har jag fejat och donat lite extra just kring diskbänken i samband med gårdagens julstädning. Här kommer några små tips:
- Varmt vatten och såpa är världens bästa rengöringsmedel när det gäller att torka av skåpluckor, torka ur köksskåp, skura kakel och liknande.
- Diskmedel löser fett. Jag använder det på feta ytor, t.ex.: kaklet närmast spisen, de plana ytorna ovanpå köksskåpen o s v.
- Med hjälp av en gammal tandborste kan man komma åt smuts i springor och fördjupningar.
- Att byta ut sin gamla diskpropp mot en ny fräsch känns bättre än vad man kan ana;)
- Med svinto blir det skinande rent i diskhoarna!
Vårt kök har orginalinredning från 1920-talet bortsett från diskbänksskåpet som var bytt någon gång på 1980-talet då man installerade en modern diskbänk. Vi har valt att sätta så neutrala skåpluckor som möjligt på skåpet för att inte "bråka" med den övriga inredningen. Porslinsknopparna liknar orginalknopparna som sitter på de andra skåpen. Jag plockade fram bestickhållaren i trä ur mina gömmor. Tyckte det blev fint med lite mera trä bland allt det rostfria... Och så en liten pelargonstickling som gästspelade där under plåtningen;)
Ovanpå köksskåpet förvarar jag tomma flaskor (som väntar på sommarens saftkok), théburkar och ett flaskställ för vinflaskor.
Kronan på verket blev den stickade disktrasan som jag gjort på lediga stunder under den senaste veckan. Att sticka en disktrasa är lätt som en plätt och ett idealiskt projekt för den som nyss lärt sig sticka. Det är också ett utmärkt sätt att göra av med något restgarn som ligger och tar plats i gömmorna. Tänk på att det ska vara bomullsgarn bara!
Stickad disktrasa
Du behöver:
1 nystan valfritt bomullsgarn
stickor av rätt grovlek i förhållande till garnet
(Jag stickade min trasa med garnet Cotton Glace från Rowan på stickor nr. 3,5 mm)
Lägg upp 43 maskor. (Eller ett annat udda antal maskor beroende på garnets grovlek.)Disktrasan stickas i mosstickning =*1 rm,1 a* upprepa *till* varvet ut. Fortsätt så nästa varv och alla efterföljande tills du uppnått önskade storlek.
Förr i tiden stickade man både trasor och handdukar. Roligt att knyta an till den traditionen, tycker jag!
torsdag 16 december 2010
Husmorsskolan julpysslar i P4 - Slå in klapparna!
Den nästa sista julpysseltorsdagen är här! Idag är det paketinslagning och julklappsadress-tillverkning som gäller.
Här hittar ni dagens julpysselinslag i Radio Värmland - P4. Om ni lyssnar får ni höra mig berätta om hur man skapar sina egna "Kalle Anka-paket". Jag tillverkar också fina julklappsadresser med hjälp av pepparkaksmått (se nedan). Under länken hittar ni också en skriftlig beskrivning.