▼
fredag 22 juli 2011
Baka Pannbulle!
Foto: Ingmar Norlén
Ett av de första tipsen jag bjöd på i min spalt "Majas Husmorsskola" i tidningen Minnenas Journal var det här Pannbullereceptet. Eftersom det är ett av mina allra käraste recept tycker jag att det är dags att alla fina bloggläsare får ta del av det med!
Receptet har jag efter min farmor Elsa som ofta bakade Pannbulle. Jag har fått det av min faster Anita som bevarat det under alla år. Min farmor var redan borta när jag föddes och jag hann varken träffa eller lära känna henne. Därför är det här receptet en liten men värdefull länk från henne till mig.
Pannbulle är en rustik långpannekaka med smak av kanel som är praktisk att ta till när man vill bjuda många och inte har så mycket tid på sig. Kan fungera lite som Kanelbulle-substitut... Pannbullen passar både till vardagsfikat och högtidsstunden! Som allra godast är kakan när man äter den nygräddad med ett glas hemkokt saft till. Ett bra saftrecept hittar ni här på Husmorsskolan imorgon!
Pannbulle
1 liter mjöl
2 kkp socker
3 dl mjölk
1,5 hg smält smör
1 ägg
3 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
Fyllning:
1,5 hg smält smör
2 kkp havregryn
1 kkp socker
1 msk kanel
Vispa ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt. Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Rör i mjölblandningen i äggsmeten. Varva med mjölken. Tillsätt det smälta smöret.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en annan skål.
Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna. Bred fyllningen ovanpå. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Låt svalna och skär sedan Pannbullen i fyrkantiga bitar. Njut!
Jösses vilken härlig blogg!! Snubblade av en händelse över den på Bloggportalen och kunde inte låta bli att kika in!
SvaraRaderaKommer absolut att fortätta följa dig i dina husmoderliga bestyr : )
Ibland är det lätt att känna sig lite som en stalker, men jag tycker att du är intressant, (jag tycker det på ett helt vanligt sunt vis:))
SvaraRaderaså jag måste fråga: delar din man ditt intresse/livsstil lika fullt ut?
Arbetar du utanför hemmet?
Du behöver absolut inte svara om det är sådant som du vill ha för dig själv. Jag personligen är väldigt snål om privatliv i bloggen, så jag förstår
Trevlig helg
Sarah
Anonym: Vad roligt att du gillar min blogg! Varmt välkommen hit:)
SvaraRaderaSarah: Jag svarar gärna på dina frågor!
Min man och jag delar intressen till stor del. Vi tycker om vårt gamla hus, gillar att gå i skog och mark, baka, läsa, prata, göra roliga saker med vår dotter och en hel massa annat. Handarbetandet kan man nog säga är mitt eget intresse, men min man är bra på att agera smakråd och heja på mig i det jag sysslar med. Dessutom väntar han alltid tålmodigt när jag är alldeles för länge i garnaffärer;)
Jag jobbar ganska mycket utanför hemmet. Fast inte på sommaren - eftersom jag är lärare och därför har sommarlov.
Under läsåret jobbar jag som högskoleadjunkt på en musikhögskola där jag bl.a. undervisar i musikteori och sång.
Till hösten hoppas jag kunna arbeta deltid som lärare för att få mer tid att utveckla bloggen och en del andra idéer kring den som jag har haft en tid nu:)
Roligt att du intresserar dig för mig:)
Ha en bra dag! hälsar Maja
Låter gott! Ska testa det när det inte är så varmt och soligt
SvaraRadera/*
Hej!
SvaraRaderaVad står kkp för?
Anonym: Hej!
SvaraRaderaKkp= Kaffekopp, ca 1,5 dl
Kaffekopp är alltså en måttenhet som användes förr och därför återfinns i många äldre recept.
Hälsningar från Maja
Mamma testade receptet idag! Supergott! :)
SvaraRaderaEmma: Nej men vad roligt att höra att din mamma har testar receptet! Och vilken tur att det blev gott;) Hälsa din mamma så mycket!
SvaraRaderaKram fr Maja
Vilken härligt underbar blogg! Läser med förtjusning! Idag ska det bakas pannbulle till eftermiddagskaffet! Du har så rätt tänk!
SvaraRaderaHej hopp Nilla i Lång-100