onsdag 30 november 2011

Påminnelse om kom ihåg-listan inför julstöket!

Förra året utformade jag en kom ihåg-lista inför julstöket. Där kan man lista kakor som ska bakas, julgodis som ska tillverkas, rätter som ska stå på årets julbord och sådant som ska göras på städfronten. Där finns också utrymme att sammanställa en inköpslista. Varsågod att ladda ner listan här!

För en del kanske det känns lite tidigt att göra upp sådana här planer redan nu (och då kan man ju bara vänta så länge man vill), andra tycker nog att det är skönt att vara ute i god tid. Själv brukar jag försöka portionera ut julbakandet över hela första delen av december, och då framförallt på adventshelgerna. Det känns mindre stressigt då och dessutom är det en så mysig tillsammansaktivitet att baka i ett varmt kök när det är regn och rusk utanför.

Till helgen blir det lussebullsbak. (Här hittar ni mitt favoritrecept.) Och imorgon ska jag baka en herrans massa småkakor, men det är av en annan spännande anledning än just jul (fast troligtvis kommer nog många av kakorna att ätas upp under julhelgen). Berättar mer om varför, lite senare...

måndag 28 november 2011

Symöte - Adventspåsen!


Välkomna in på symöte!

Mitt i vardagens brus så händer det ibland - vi stannar upp, andas lite lugnare och ser oss omkring i förundran. Vi får vara tillsammans. Med de som är oss allra närmast. Och känna tacksamhet över livets rikedom. Vår advenstmorgon var sådan.


Inte märkvärdig. Bara enkel och lugn. Jag smög upp i ottan och sydde en liten adventspåse (= nytt ord;) För i år har jag tänkt att lillan ska få adventsgåvor - någonting litet varje adventssöndag, som en försmak av julen. En slags nedbantad variant av paketkalender... Förhoppningsvis kan den här traditionen göra väntan på jul något mer uthärdlig för en liten person.

1:a adventspåsen innehöll en ljuvlig boksamling som jag haft i gömmorna ett bra tag nu - 10 pixiböcker om julen. Pixiböcker är nog något av det finaste som finns! I all sin anspråkslöshet rymmer de så mycket. En hel liten värld som man får tillgång till när man öppnar pärmarna.

De 10 julböckerna är en brokig samling - en del riktiga klassiker, och andra lite mer okonventionella. Som den om tomtens onda bror till exempel... Och naturligtvis skulle alla läsas från pärm till pärm med en gång! Vi satt där i soffan och läste och läste. Det var det bästa jag gjort på länge! Pixiböcker och pepparkakor i en salig blandning:) Att läsa julböcker tillsammans är överhuvudtaget mitt bästa tips för att höja julstämningen!



















Adventspåsen var enklast möjliga syprojekt. Bara ett par raksömmar och så en dekorationsetta av filt och en liten stängningsanording, även den av filt. Knappen fann jag i gömmorna. Får se vad nästa adventpåse ska få för form...
Hur går det för er med alla julprojekt? Börjar de ta form? Välkomna att lämna en länk till ert syföreningsinlägg, med hjälp av länkverktyget nedan:

Andra ingefärspepparkakor!

Förra veckan var jag ju inne på det där med Ingefärspepparkakor. Ni minns nog det gamla receptet från Prinsessornas kokbok som efterfrågades av en läsare... Efter det inlägget fick jag en hel rad glada tillrop i kommentarerna, från läsare som tyckte om både ingefära och pepparkakor. Jag fick också ett telefonsamtal från min svärmor som ville tipsa om ytterligare ett pepparkaksrecept med ingefärssmak. Hon bakar alltid den här varianten till jul och jag kan intyga att de är hejdlöst goda!! Kakorna innehåller cedroolja och har därför en ganska distinkt citrussmak - mycket bra i kombination med ingefäran. Så har ni inte bakat de pepparkakor ni behöver än - kommer här ytterligare ett recept att "sätta händerna i".

Jag och lillan bakade ett par plåtar i lördags till första adventmorgonen - så det blir definitivt fler pepparkaksbak innan julen är här!

Ingefärspepparkakor, ca 175 st

Ungstemperatur: 225 grader

1½ dl vispgrädde
2½ dl socker
1½ dl ljus sirap
1½ msk ingefära
3 kryddmått cedro/citronarom
1 msk bikarbonat
8½ dl vetemjöl

Vispa grädden till lätt skum. Sätt till socker, sirap, ingefära, cedroolja och bikarbonatet, utrört i lite vatten. Rör massan några minuter. Tillsätt största delen av mjölet. Arbeta degen lätt. Låt den vila övertäckt till nästa dag.

Arbeta degen smidig på bakbordet. Kavla ut den tunt på mjölat bakbord. Ta med mått ut pepparkakor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 3-5 minuter. Låt dem kallna på plåten.

söndag 27 november 2011

Baka pepparkaksdoftande banankaka i adventstid!


Att bananer blir övermogna, sker naturligtvis även i adventstider. Igår hittade jag ett fint sockerkaksrecept som  kan passa när man vill göra något juligt av sina brunprickiga bananer.


Jag upptäckte att det var slut på ströbröd när jag skulle bröa formen. Har man inget ströbröd hemma går det lika bra att använda sig av vanligt vetemjöl eller kokos istället...


Juldoftande Banankaka

3 st ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
2 tsk kanel, malen
100 gram smör, (eller maragarin)
0,5 dl mjölk
2-3 st bananer

1. Vispa socker och ägg poröst.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem under omrörning.
4. Rör försiktigt ner smör och mjölk.
5. Smöra och bröa en form. Häll i smeten.
6. Skiva bananerna och fördela över kakan.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader tills provstickan är kladdfri, ca 40 minuter.

Receptet till banankakan fann jag i den finfina boken "Adventsbak" ur serien Livets goda, som Aftonbladet gav ut för något år sedan. Oj, vad mycket glädje jag har haft av de här små böckerna! Vet inte om de fortfarande går att få tag i, men förut kunde man köpa dem från Aftonbladets webshop. Det är Linnea Seidel med bloggen Linneas Skafferi som ligger bakom de innehållsrika bakböckerna.


Julboksfavoriterna ligger framme nu när 1:a advent är här! Det är mysigt att bläddra och fundera på vad som ska bakas, lagas och pyntas.

Och igår kom julgardinerna på plats också. Adventsstakar, stjärnor och julgardiner - det är vad vi plockar fram till första advent. Det övriga julpyntet får allt vänta lite... Förutom jullökar då, det ska jag köpa idag på stadens fina skyltsöndag!

lördag 26 november 2011

Gammalt godis!
















Här kommer ett lördagsgodis tips!

Fazer gör en sorts chokladpraliner som heter Da Capo. Väldigt goda, på ett lite lagom anspråkslöst vis. Da Capo har tillverkats sedan 1916! Det är roligt med produkter som hängt med länge och ännu roligare när loggor och grafisk form fortfarande är densamma! Som en fläkt från förr...

Vad har ni för favoriter när det gäller "retro-godis"? Marianne, Kungen av Danmark, Lakritspipa eller något annat gott?

fredag 25 november 2011

Skriva mönster!























Att skriva ner en beskrivning av det mönster man just konstruerat, är långt mycket svårare än själva stickandet i sig. I alla fall tycker jag det... En bra stickbeskrivning är både detaljerad och tydlig utan att vara omständlig. Den är korrekt när det gäller siffror och varv och väl genomtänkt från början till slut. Ska man lyckas med en sådan tar det sin lilla tid. Men trivsamt är det ju faktiskt medan man arbetar, med raggsockor på fötterna och novemberregn mot rutan.

Idag investerade jag i ett dataprogram för att skapa mönsterdiagram. Ett mönsterdiagram är ett sådant där rutnät med olika tecken i som fungerar som komplement till textmönster, när man vill beskriva mönsterstickning av olika slag. Programmet heter "Knit Visualizer". Funkar kanonbra! Precis det jag behövde för att kunna skriva klart koftmönstret jag jobbar med.

Det går åt mycket te när man sysslar med sådant här, det är då en sak som är säker! Jag vågar inte räkna hur många koppar det har blivit hittills idag... Dricker ur ny favoritmugg - Penguin-klassiker i muggform. Min är "Wuthering Heights" av Emily Bronte en mångfacetterad historia om kärlek som jag rekommenderar alla att läsa som inte tidigare har gjort det!

Tillverka egen färg!






















Här kommer ett tips till er som behöver lite färg i det gråa höstdiset och något roligt att helgpyssla med. Att koka egen färg och måla tillsammans är ett trevligt tidsfördriv! En fördel är också att färgen är ofarlig för små magar, eftersom den tillverkas av ätbara ingredienser.

Recept

3 msk socker
0,6 dl maizena
9,5 dl vatten

karamellfärger av olika kulör

Blanda ingredienserna i en kastrull och koka tills vätskan klarnar. Låt svalna. Fördela sedan vätskan i glasburkar och färgsätt med riklig mängd karamellfärg. Nu är det bara att måla!

Bonustips: Om du dubblerar maizena-mängden blir färgen tjockare i konsistensen och därför lämplig som fingerfärg.

onsdag 23 november 2011

En önskan om ingefärspepparkakor!



















Så här skrev en läsare till mig häromdagen:

Hej! I Prinsessornas kokbok ska det finnas ett recept på ingefärspepparkakor som min mamma bakade. Det går möjligtvis inte att få receptet?

/Mats


Nu har jag letat bland recepten utan att hitta en sort som heter just Ingefärspepparkakor men kommit fram till att det måste vara de "Engelska pepparkakorna" som Mats mamma bakade. De innehåller mycket ingefära och i texten föreslås också en variantion där man tillsätter ännu mer ingefära. Jag har inte själv bakat de här kakorna (ännu), men tyckte det kunde vara kul att bjuda på ett gammalt pepparkaksrecept när vi nu närmar oss adventsbak och juletider.

Mitt exemplar av Prinsessornas kokbok utgavs 1932 och precis som ofta med äldre recept, så är vissa ingredienser och tillvägagångssätt okända för oss 10-tals människor. I de här receptet ingår finstött soda, en ingrediens som jag inte tidigare träffat på mer än att jag sett uttrycket "baking soda" i amerikanska recept. Om mina efterforskningar stämmer är soda detsamma som bikarbonat - ett jäsmedel som ju används även i dagens pepparkaksdegar. Någon som har något mer intressant att tillägga?

Tjock grädde är också ett begrepp som vi inte är vana att se i dagens kokböcker. Om jag förstått det hela rätt är tjock grädde synonymt med vispgrädde?

Engelska pepparkakor från Prinsessornas kokbok, utgiven 1932

3 dl tjock grädde
3 dl sirap
3 msk ingefära
635 g ljus farin
2 msk finstött soda
2 msk ljumt vatten
1 1/4 kg vetemjöl

Innan man börjar med degen, bör den fint stötta sodan läggas i vattnet i en kopp. Om sodan ej löses fullständigt, bli kakorna svartprickiga och blåsiga. I ett stort fat slås grädden till hårt skum. Sirap, ingefära och socker ihällas och röras några minuter. En del av mjölet röres i degen, därefter den lösta sodan och resten av mjölet, en del sparas till utbakning. Degen upplägges på bakbord och arbetas, tills den är riktigt blank och smidig, då den lägges på en mjölad stor tallrik och täckes med en bakduk. Den får stå på kallt ställe till följande dag, då den utbakas.

Den utkavlas till en femörings tjocklek och uttages till runda pepparkakor. Kakorna ställas på väl smorda plåtar. Strax innan de inställas i ugnen, penslas de med kallt vatten. De gräddas i medelvarm ugn, tills de får vacker färg. Äro pepparkakorna lyckade, skola de vara småprickiga på ytan.

Det är rådligt att grädda en provkaka för att se, om möjligen litet mer mjöl behöver tillsättas. Då kakan är gräddad och kall, brytes den itu, då det bäst synes, om den är lagom porös.

För att pepparkakorna skola hålla sig hårda, förvaras de i en täckt bleckburk, som bör stå på ett varmt ställe.

Anm: En del av degen kan avtagas och tillsättas med mera ingefära efter smak. Degen utkavlas tunn, uttages med ett litet runt mått, så stort som ett litet likörglas. Dessa små ingefärsstarka pepparkakor, serveras till filbunke.

För den som vill baka ingefärskakor (Ginger bread) efter ett modernt recept rekommenderar jag den här sorten som jag bakade förra året!

tisdag 22 november 2011

Symöte - Blockad och klar!


Välkomna till ett nytt symöte!

Just nu är det lite skralt med saker att visa upp här. Inte för att jag inte handarbetar (för det gör jag ju mer än någonsin!) utan för att alla de projekt som jag har för händerna just nu, är antingen hemliga julklappar eller mönster under konstruktion som jag inte kan visa upp än.

Men en liten glimt av mitt senaste projekt bjuder jag i alla fall på idag. Det är koftan som jag skrev om tidigare. Den som jag lagt ner stort jobb och mycket möda på att konstruera... Nu är den äntligen blockad och klar!

Att blocka är detsamma som att våtspänna, vilket man gör för att få ett slätt plagg med rätt mått. När man fuktar garnet slappnar fibrerna av och lägger sig tillrätta. Så här gör jag detta: Lägg det stickade plagget på en plan yta (till exempel en strykbräda), fixera de önskade måtten genom att nåla fast kanterna, spraya vatten över hela ytan, lägg en fuktig handduk över och låt torka över natten.























Det är en särskild frid som kommer över mig när jag synar ett färdigstickat plagg. Att man med hjälp av ett par stickor kan förvandla en hög med garnnystan till någonting helt nytt upphör aldrig att förvåna och fascinera mig! Och när alla lösa trådar är fästa och knapparna isydda kan man stå där en stund och begrunda sitt "verk". Det är lönen för mödan! 
Nu ska jag ta itu med mönsterskrivandet, än så länge finns bara blyertsanteckningar på små lappar och dessa måsta omvandlas till något som blir begripligt för alla. Det är ganska mycket jobb det också, men det känns roligt eftersom jag är väldigt nöjd med konstruktionen!

Hur går det för er andra? Är det mest julklappstillverkning som gäller för er också? Lämna gärna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

måndag 21 november 2011

Baka kanelstjärnor!


Adventstid är snart här - jag känner det i den kylslagna luften och jag märker det på mina egna tankar och en vilja att boa in sig, göra fint och fylla förråden. Jag tjuvstartade med ett litet adventsbak redan igår. Det är alltid roligt att pröva nya recept som ett komplement till alla de där givna klassikerna som man gärna återkommer till.

Tidningen "Isabellas" hade ett väldigt fint reportage om julkakor från andra delar av världen. Det recept som gjorde mig mest nyfiken var Judiska Kanelstjärnor. Kakorna påminner en hel del om pepparkakor, men tillvägagångssättet är ett helt annat. Degen är en blandning av en äggvitesmet och mald mandel som kryddas med kanel och muskot. Den innehåller med andra ord varken mjöl eller smör. Och så dekoreras kakorna med kristyr innan gräddningen.


Vår matbutik har utökat sitt sortiment av ekologiska kryddor. Det känns bra att kunna krydda julkakorna ekologiskt!


Igår invigde jag min "Icing Pen" - en ny bakattiralj som visade sig vara en av tidernas bästa investeringar;) Att någonting som kan vara så kladdigt och svårt, plötsligt kan bli så enkelt är nästan konstigt. "Pennan" består av ett litet metallmunstycke och en plastbehållare som man fyller med glasyren. Den här spritsen är framförallt tänkt att användas till finlir som till exempel att skriva text på bakverk. Förutom att den är väldigt bra till just det ändamålet är den också mycket mer hållbar och lättare att hålla ren, än en traditionell sprits med plastmunstycke och spritspåse.

Jag ser fram mot att använda min "Icing Pen" när årets stora pepparkakshjärtan ska dekoreras!


Ett övertrött barn ledde till att det som skulle bli vackra kanelstjärnor hastigt och lustigt fick bli skurna pepparkakor utan större finess. Men goda blev de ändå och det viktigaste av allt: barnet fick tröst och vila och slutligen också en nybakad kaka!

De här kanelkakorna var bland det godaste bakverk jag ätit på länge. (För att inte tala om degen...) Och hela bakprocessen var så rolig! Därför hamnar de direkt på listan för obligatoriska julkakor. Inte så ofta det händer, men roligt när det gör det! Jag rekommenderar förstås kanelkakorna å de varmaste!

Judiska Kanelstjärnor

24 stycken

3 äggvitor
1 knivsudd salt
2 3/4 dl florsocker
300 g mandel
1 msk malen kanel
1/4 tsk riven muskotnöt
1 stansform av en stjärna, 5 cm i diameter

Vispa äggvitorna med salt tills de är styva. Vispa sedan i florsocker lite i taget ( ca 3 omgångar), tills smeten är blank och vit. Ta undan 1 dl av äggvitesmeten och ställ åt sidan. Mal mandlarna till fint mjöl och blanda ner i den stora bunken med äggvitesmet tillsammans med kanel och muskot. Sätt degen på kylning i en timme. (Majas anm: Detta är jätteviktigt frö att degen ska gå bra att hantera!) Strö ut florsocker i ett tunt lager på ett bord och kavla ut degen till ca ½ cm tjocklek. Tu ut kakorna med stjärnformen och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ta fram den sparade äggvitesmeten och lägg i en spritspåse, spritsa smeten på de ogräddade kakorna. Grädda kakorna i 160 grader varm ugn i ca 15-20 minuter, tills de är gyllene. Låt svalna på galler.

söndag 20 november 2011

Gör en papperssnurra!
























Papperspyssel är en trevlig inneaktivitet så här års. Det är mysigt att samlas runt köksbordet och klippa och klistra. Idag tipsar jag om gamla tiders leksakssnurra. Att tillverka en sådan är ett roligt projekt för både stora och små!

Så här tillverkar du enkelt en papperssnurra:

Använd ett dricksglas som mått för att rita upp en cirkel på en kartongbit. Ta gärna två eller flera lager kartong för bättre jämvikt. Klipp ut. Sätt en liten tejpbit i mitten på undersidan. (Den gör att tändstickan sitter bättre.) Med hjälp av en stoppnål gör du sedan ett hål i mitten och sticker igenom en tändsticka – extra långa tändstickor ger bättre stadga. Nu kan du snurra!

Ha en fin söndag!

lördag 19 november 2011

Knappjakt!

En flerårig knappjakt är avslutad! Äntligen har jag funnitt de smårutiga plastknappar jag sett framför mig men aldrig tidigare lyckats hitta...

Det var i Göteborg jag gjorde fyndet, närmare bestämt i garnbutiken Daisy Design. Butiksbiträdet blev nog lite förvånad när jag utan prut köpte två hela rör med svart- och rödrutiga knappar. Men har man letat så länge som jag gjort är det lika bra att slå till;) Nu har jag ett rejält lager med rutiga knappar - något av det snyggaste jag vet! Vi får se om några av dem kanske hamnar på koftan jag jobbar med just nu...

torsdag 17 november 2011

Handla på torget!




I vår lilla stad är det torghandel på onsdagar och lördagar året om. Där kan man köpa blommor, fisk, bröd, ägg, honung, ost, böcker och loppisgrejor.

Ståndet där jag oftast handlar säljer ekologiska varor från en lokal gård. En ny favorit är deras grova surdegsbröd. Godare bröd får man leta efter! Deras egen honung går inte heller av för hackor. Förutom den vanliga honungen och ljunghonungen har de bland annat små burkar med smaksatt honung som är rolig att provsmaka.

Igår blev det ovan nämnda surdegslimpa och 12 ägg som fick följa med mig hem. Ytterligare en fördel med att handla lokalt är att man till exemplel kan få reda på vad hönorna som värpt de ägg man köpt ätit för något. Jag fick en lång utläggning om det igår, och jag hade inte ens frågat;) Men intressant var det!

Det känns så pålitligt och rekordeligt med torghandel - som en fläkt från förr. Därför är jag glad att vi har den möjligheten här i staden!

onsdag 16 november 2011

Stickning och matematik!

Om någon av er undrar vad det finns för skäl att vid 32 års ålder lära sig räkna med krångliga formler så ska jag ge er ett nu: Stickning och mönsterkonstruktion!

Under min grundskoletid var matematik ett av de få ämnen som jag inte hade något som helst intresse av. Jag som gillade skolan - att skriva, läsa och lära mig mer om det mesta, kände mig totalt uttråkad så fort jag kom i närheten av en mattebok. Utom möjligen vid de enstaka tillfällen då vi fick ägna oss åt problemlösning - då kunde jag bli intresserad.

Alla som läser detta har säkert under sin egen skoltid hört den gamla slitna frasen "att lära för livet" som svar på varför man ska räkna tal efter tal, sida upp och sida ner. Fram till nu har jag fnyst åt det där påståendet när det gäller just matte - själv har jag ju med lätthet tagit mig fram utan att fördjupa mig i avancerade formler och hypotetiska problem...

Men sedan någon månad tillbaka, i takt med att mitt intresse för att konstruera stick- och virkmönster formligen exploderat, så har jag fått krypa till korset och faktiskt både inse och erkänna att jag behöver alla de där invecklade formlerna om jag ska kunna skapa på det sättet som jag vill.

Till saken hör också att jag fungerar så att när det väl är något som jag VILL lära mig, då kastar jag mig över det med liv och lust. Till min hjälp har jag framförallt den här fantastiska, omubärliga boken, som jag just nu plöjer från pärm till pärm. För den som verkligen vill fördjupa sig i stickning och mönsterkonstruktion är det här en riktig guldgruva! Dessutom har jag turen att leva ihop med ett matteproffs som tycker att det är roligt att hjälpa mig när jag kör fast.

All mönsterkonstruktion börjar med en liten provlapp. På bilden ser ni den första ansatsen till den damkofta som jag jobbar på just nu. Koftan är det första riktigt avancerade mönstret som jag konstruerat. Med det menar jag inte att den kommer att vara svår att sticka - för tanken är att den ska vara så lättillgänglig som möjligt, utan att jag arbetat mycket mer med passform och konstruktion än vad jag gjort med tidigare modeller. Jag har också lärt mig en ny teknik för att sticka ärmar. Mönstret ska skrivas i minst tre storlekar.

Var och när det här mönstret kommer att dyka upp återkommer jag till så fort jag får, för det är fortfarande lite hemligt;)

tisdag 15 november 2011

Symöte - Lillans lapptröja!


Hej och välkomna till ännu ett symöte!

Idag tänkte göra ett undantag och visa er något som jag inte gjort själv. Enda sedan min flicka var liten bebis har hon fått underbara tröjor av sin farmor (som är en av mina stora handarbetsförebilder) - den ena vackrare än den andra. Lapptröjan är den senaste i raden. En finurlig skapelse av restgarner i ull. Hon fick den redan i början av förra sommaren men har använt den som intensivast nu under hösten.

Jag vill visa er tröjan (som nog skymtat i tidgare inlägg)i detalj för att den här konstruktionen förhoppningsvis kan inspirera de av er som har mycket restgarner i gömmorna. Och precis som när man gör en lapp-filt så behöver man inte veta i förväg hur mycket varje garnnystan räcker till. Man bara virkar ruta för ruta och väljer nya färger efterhand.







Merparten av de virkade rutorna är ca 10 cm breda och 9 cm höga. Som ni ser på bilderna är delarna vid ringningen och under ärmarna specialtillverkade. Framstycket och bakstycket är fyra rutor breda och fem rutor höga. Ärmarna är tre rutor långa och en och en halv ruta breda. Tröjan är monterad genom att man virkar ihop lapparna, och vid halsringningen är det ett litet sprund i varje sida som stängs med knappar.














Hur går det för er? Har ni gjort något spännande och fint?

Lämna gärna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

måndag 14 november 2011

Karott är flott!


Visst är det något särskilt med att servera maten i karott? Liksom trevligare...

Plötsligt minns jag söndagsmiddagar för längesedan, i en vit tegelvilla med ett långsmalt kök. Där doftade trygghet - en kombination av ombonad hemtrevnad och angenäm förutsägbarhet. Föremålen hade sina bestämda platser och syften - pallen under bänkskivan, äggstället i kylskåpet, vattenskopan vid diskbänken. I det grå skåpet stod efterättstallrikarna, kompottskålen, och soppterrinen. En gång i timman tittade göken i gökuret ut. Det var ett skådespel som jag aldrig tröttnade på. Måltiderna serverades på bestämda tider, maten lades upp i skålar och karotter och servetterna var av linne. Allt hade en mening och varje liten uppgift var viktig. Vi lärde oss den där rytmen, vi barnbarn. Där fanns en tyst glädje som uppfyllde mig så fort jag steg över tröskeln. Och en omsorg som inte kan beskrivas i ord.

Ofta återvänder jag till mina morföräldrars hem - i tanken.


Och så är det nog ofta. Att en karott är inte alltid bara en karott. Den kan vara en minnseport eller en ledstjärna, som kopplar åter till det viktiga.

Och därför är det för min del väl värt det att då och då hälla upp köttbullarna i en karott istället för att ställa fram kastrullen på bordet. Det betyder att jag för en stund kommer närmare det som en gång var.

Iscensättandet är en viktig del av livet. Vi återupprepar och återupprättar - det ger oss trygghet och mening.

Och nya barn kommer att springa till middagsbord för att äta köttbullar och potatismos, förhoppningsvis med samma tysta glädje inom sig.






















Just den här karotten heter "Gefyr Pastell" och designades av Stig Lindberg för Gustavsberg på 1950-talet.

söndag 13 november 2011

Insamlingsrapport!



Under oktober månad samlade vi från Husmorsskolans Nya Syförening in pengar till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Vi gjorde det framförallt genom en nätbaserad syföreningsauktion.

Så här blev slutresultatet: 1700 kr

Bra va?

Ett stort tack till alla er som bidrog på det ena eller andra sättet!

lördag 12 november 2011

Recept på godaste pressgurkan!















Här är min mormors specialvariant på inlagd gurka. Knepet är att man pressar gurkskivorna mellan två djupa tallrikar. Då blir de precis så där krispiga och goda som man vill att de ska vara! Pressgurka passar utmärkt att servera till söndagssteken eller till lingongrytan som jag skrev om häromdagen.

Mormor Gretas Pressgurka

1 gurka
salt

Lag:

2 msk ättiksprit
2 msk socker
1 dl vatten
½ krm vitpeppar
1 krm salt

persilja

Skala gurkan med hjälp av en osthyvel. Hyvla den sedan i tunna skivor. Lägg gurkskivorna i en djup tallrik. Strö över salt. Låt gurkorna stå och dra några minuter. Pressa sedan med en annan djup tallrik över gurkorna. Häll av överflödig vätska. Upprepa ett par gånger. På det här sättet blir gurkorna extra spröda och goda!
Blanda ättika, socker, vatten, peppar och salt i en skål. Lägg i gurkskivorna. Strö över rikligt med hackad persilja. Låt gurksivorna ligga i lagen någon timma innan de serveras.

Servera som tillbehör till kött- eller fiskrätter.

fredag 11 november 2011

Baka Banana Bread!


Igår fick jag äntligen anledning att baka "Banana Bread"! Hade aldrig provat det tidigare...

Banana Bread är en sockerkaka med banan som under 1930-talet i samband med att bakpulvret slog igenom som jäsprodukt, började dyka upp i amerikanska kokböcker. Kakan ingick i Chiquita Banana's Recipe Book som utgavs 1950 och i och med detta spreds recptet ännu mer. Under 1960-talets gick en "hembaknings-våg" över USA och det var den och receptets enkelhet som lade grunden för kakans popularitet. (Källa: Wikipedia)

Banana Bread är ju ytterligare ett utmärkt sätt att ta tillvara på bananer som legat för länge i fruktskålen. Kakan blir saftig tack vare bananerna och så tycker jag att det är så gott med den där smakbrytningen mellan sött och salt som kommer av att det är lite salt i smeten.

Och visst andas den här kakan på något vis amerikanskt 50/60-tal? Alltid härligt med recept som tar en med på tidsresa!






















Banana Bread

 2 dl strösocker
120 gram rumstempererat smör
2 stora ägg
3 mogna bananer
1 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Vispa samman socker, smör och ägg med elvisp. Mosa bananerna i en bunke och rör ner mjölken. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en annan skål. Blanda smör-, socker- och äggsmeten med banan- och mjölksmeten. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och rör till en fin smet.

Häll smeten i en smord och bröad brödform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader, 50-60 minuter.

torsdag 10 november 2011

Koka en höstlig lingongryta!






















Det här grytreceptet bjöd jag på i Minnenas Journal för ungefär ett år sedan. Nu tyckte jag det var dags att publicera det här på bloggen också. På hösten är det så gott med grytor och soppor. Den här grytan är lätt att få till och precis så där mustig som en höstgryta ska vara! Och så är det roligt att man får användning av lingonsylt från förråden.


Husmorsskolans Lättlagade Lingongryta

500 g skinka eller bog
smör
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
½ dl lingonsylt
persilja

Gör så här:

Skär köttet i tunna strimlor. Vispa ihop grädde, mjöl, buljongtärning, soja och lingonsylt i en gryta. Låt koka upp under vispning. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i grytan. Låt köttet koka i såsen ca 20 minuter. Strö över persilja och häll i lingonsylten. Servera med kokt potatis och ”Mormor Gretas Pressgurka”(Gurkrecept kommer en annan dag...).

onsdag 9 november 2011

Egen härd är guld värd!



Igår eftermiddag, hemma i matsalen.

Dricker: Mitt favorit-rooiboste (Rättvisemärkt!)
Äter: Kanelbulleskorpor som jag gjort av några bortglömda kanelbullar. Lätt som en plätt och gott så att man nästan svimmar! Receptet hittar du i "Fester med rester".
Gör: Stickar, räknar och skriver nytt koftmönster - har fått ett så roligt uppdrag:)

Egen härd är guld värd.


tisdag 8 november 2011

Symöte - Cupcakes av filt!


Hej, syföreningsvänner! Välkomna på sedvanligt tisdagsmöte!

I helgen sydde jag fem cupcakes av filt. Det var rysligt kul! Jag tycker så mycket om små handsömnadsprojekt som man kan fixa på någon kväll så där. Dessutom är filt ett material som jag gärna arbetar med. Cupcakesen är väldigt lätta att tillverka. Två stora filtrundlar och en liten som dekoreras med broderier och sedan rynkas ihop och fylls med vadd!

Inspirationen till att göra kakorna fick jag från den urfina pysselboken "Made by Me", det var också där jag fann mallen till dockan som jag visade er förra veckan. "Made by Me" är fylld av underbara textilpyssel för barn - stickning, sömnad och broderi. Och boken är verkligen ovanligt fin eftersom alla de små projekten är både lätta att genomföra och också väldigt smakfulla. Ett hett tips till er som vill textilpyssla med era barn, alltså!

Det stickas och virkas en hel del kakor i Sverige. Jag märker det bland annat på symötena! Här är ytterligare ett bevis för att detta ligger i tiden - Anna jobbar på en bok om just detta. Men att SY kakor är ju minst lika kul och få saker blir så uppskattade leksaker. Min dotter tog dem liksom rätt ur mina händer när de var färdiga och försvann sedan bort för att leka med dem;)

Så här blev mina cupcakes:

Cupcake med strössel.


Chokladkaka med glasyr och körsbär på toppen.


Syltkaka.


Cupcake med sockerblomma.















Chokladkaka med jordgubbsfrosting.

Handsydda lekvänliga kakor är förresten en bra julklappsidé till er som vill göra klapparna, hellre än att köpa...

Hur går det för er andra med höstliga handarbetsprojekt och julklappstillverkning? Lämna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan: