torsdag 30 september 2010

Skapa ditt eget mini-skafferi!









Om några av er därute i Sveriges avlånga land går och längtar efter ett alldeles eget skafferi men inte vet hur ni någonsin ska kunna få ett... I så fall ska ni se hit! Jag fick nämligen en fin idé som jag vill dela med mig av!

Den här lilla rosa skafferivagnen kan bli det ultimata skafferi-substitutet. Eftersom den är flyttbar är den perfekt för det lilla köket såväl som det stora. Min vagn är faktiskt oftast placerad inuti mitt skafferi. Jag har ju ett "gå in i" skafferi och den här vagnen är ett bra sätt att utnyttja golvytan till förvaring. När jag behöver ha tillgång till torrvaror som socker och mjöl (t.ex. när jag bakar) rullar jag bara fram vagnen. Häromdagen kompletterade jag vagnen med den blommiga/rutiga förvaringsfickan som jag sydde efter eget huvud... Hoppas att detta inlägg kan inspirera dig att göra något liknande!



Husmorsskolans rosa skafferivagn med förvaringsficka

Du behöver:

1 rosa rullvagn (jag köpte min på Åhléns - de brukar alltid ha sådana här vagnar i sortimentet, men färgerna varierar)

blommigt tyg

rutigt tyg
rosa sytråd + symaskin

resårband (gärna i någon fin färg)

tryckknappar + verktyg för att fästa dem

en bit kraftig papp

Gör så här:

1. Mät gavelns längd och bredd. Gör förvaringsfickan något smalare och längre än dessa mått (eftersom fickan fästes genom att du viker den över gaveln så att båda tygerna blir synliga).

2. Klipp till två lika stora bitar (enligt dina mått) av de båda tygerna. Zick-zacka kanterna.

3. Lägg aviga mot aviga och sy ihop tygerna med ca 1 cm sömsmån. Lämna en öppning i den ena kortsidan.

4. Vräng tyget utåt så att rätsidorna kommer fram. Vik in tygerna där du lämnat hålet. Stryk sömmarna noggrant.

5. Kantsticka tygerna, ca 1/2 cm från ytterkanten. (Kantsticka=Sy raksöm längs med kanten.) I samband med att du kantstickar syr du också igen hålet.

6. Sy fast ett resårband tvärsöver kortsidan. Först i ytterkanterna, sedan på ett par ställen i mitten. I bandet kan du sedan hänga köksredskap och dyl.

7. Sy en förvaringsficka i rutigt tyg. Har tyvärr lite svårt att precisera hur jag gjorde detta, eftersom det skedde helt på känn;) Men man utgår iaf från breddmåttet och bestämmer sedan hur djup man vill att fickan ska vara. Så klipper man, viker, nålar och donar till det på bästa sätt. (Nedan ser ni två bilder som kanske kan vara till hjälp.) I botten av fickan lägger man sedan en pappbit för lite extra stadga.



8. Fäst två tryckknappar upptill med hjälp av ett särskilt verktyg avsett för ändamålet. (Finns på syaffärer). Mina söta rosa knappar fyndade jag i oöppnad förpackning på loppis för 3 kr. Har längtat efter att få använda dem!



Sedan är det bara att fylla vagnen med nödvändiga och onödiga saker;) Gärna förvarade i fina burkar, förstås! Lycka till med etta!

onsdag 29 september 2010

Torka trattkantareller och laga godaste svamppajen!







Riktigt fina vänner är de som oanmälda dyker upp med en stor låda nyplockad svamp när man själv går hemma och hostar och snörvlar... Just det hände mig häromdagen! Och plötsligt var jag en hel massa trattkantareller rikare:) Vilken lycka!

Trattkantareller torkar jag alltid. Det är ju världens enklaste sak.

Gör så här:

Rensa trattkantarellerna noga. Sprid ut svampen på tidningspapper. Låt ligga i varmt och torrt i ca 1 vecka (eller tills svamparna är helt torra). Förvara den torkade svampen i täta glasburkar.

Sedan kan svamparna användas till matlagning, antingen genom att man blötlägger dem innan användning. (Då sväller de upp igen). Eller att man smular lite av den torra svampen i t.ex. en gryta eller sås. Då fungerar den som krydda.

Tänk på att ta tillvara spadet om du blötlägger svampen. Det kan med fördel användas som vätska i sås eller gryta eftersom det tar åt sig av svampsmaken.


Eftersom jag blev så upprymd av min svampgpåva kan jag inte låta bli att bjuda er på mitt absolut bästa svamprecept. Det är den här farligt goda köttfärspajen:

Kantarell- och Köttfärspaj

4-6 personer

Pajdeg:
50 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1/2 liter kantareller
2 gula lökar (eller två stora shalottenlökar)
2 vitlöksklyftor
olja till stekning
500 g blandfärs
salt och peppar

Täcke:
5 dl créme fraiche
4 msk majonäs
4 dl riven ost

Pajdegen:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till degen och knåda ihop dem till en smidig deg. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform (24 cm) med den.

Fyllningen:
Rensa svampen. Skala och skiva löken tunt. Skala och krossa vitlöksklyftorna med ett knivblad. Häll lite olja i stekpannan och lägg ner lök, vitlök och svamp. Låt det hela få färg. Putta sedan blandningen mot kanterna av pannan för att ge plats för köttfärsen. När även färsen är brynt blandas den med svamp- och lökblandningen. Smaksätt med slat och peppar. Lägg blandningen i det obakade pajskalet.

Täcket:
Blanda créme fraiche och majonäs i en skål. Bred blandningen över köttfärsfyllningen och toppa med osten. Baka pajen i ugnen i 20-30 min. Servera tillsammans med sallad!

Ha det fint i svampskogen!

tisdag 28 september 2010

Symöte - Sticka den söta dockfilten!





Mönster: Acorn Doll Blanket av Joanna Johnson
Garn: Drops, Nepal (Grålila)
Strl: Dockstorlek ( I mönstret finns också instruktioner för hur man kan göra filten i babystorlek.)

Välkomna på symöte i Husmorsskolans Nya Syförening!

Tänk vad många stickmönster som svävar där ute i cyberrymden i väntan på upptäckt... Det här bedårande lilla mönstret är ett av dem som enligt min mening förtjänar mer uppmärksamhet!

Acorn Doll Blanket (Acorn=Ekollon) bygger på ett fint ekollonmönster med kanter i rätstickning. Mönsterstickningen är förhållandevis enkel. Jag har inte sysslat så mycket med sådant förut, och ändå tyckte jag det gick fort att komma in i det. Det här var första gången jag stickade med Drops Nepal (en ull och alpaca mix). Ett härligt garn! Gillar det jättemycket! Mjukt och följsamt att sticka med. Tycker mycket om den bleklila nyansen också...

När filten är färdigstickad är det viktigt att blocka den. Det gör du genom att spänna upp den med knappnålar på ett plant underlag (jag använder min strykbräda), kontrollera att filtens mått stämmer och att kanterna är jämna. Spraya lite vatten på stickningen, lägg en våt duk ovanpå och låt torka över natten. Då framträder mönstret bättre och filten får sina rätta mått!

Joanna Johnson (som desigant filten) har också gjort en liten sagobok som handlar om musen Phoebe. Med boken följer en beskrivning av hur man stickar musen Phoebe och Phoebe´s kofta i barnstorlek. Ser hemskt sött ut, tycker jag! Och dock-filten finns som sagt var turligt nog att ladda ner gratis från nätet...

Det är mysigt att göra små dockattiraljer! Jag är minst lika förtjust över sådant som min dotter;) Dessutom är det perfekt när man vill göra någonting som går snabbt och kräver lite garn... Här kan den som är intresserad läsa mer om den lilla dockkoftan jag stickade för en tid sedan. Också det mönstret fann jag gratis på nätet.


Den söta docksängen lekte min mamma med när hon var liten, sedan jag och nu också min dotter! Det känns fint...

måndag 27 september 2010

Så kan stearinljus förvaras!



Hösten och vintern är stearinljusens tid... När mörkret smyger sig på behöver man alla ljusglimtar man kan få!

Att förvara stearinljusen inom räckhåll i en kruka är både hemtrevligt och praktiskt. Då är det är nära att hämta nya när de gamla brunnit ut. Krukan med ljusen blir en vacker inredningsdetalj. Och så är det praktiskt eftersom man ser när det börjar bli dags att köpa nya...

Min "ljuskruka" står på kommoden i vårt matrum. Sådana små vardagsdetaljer glädjer mig! Jag känner mig liksom rik när jag sträcker mig efter ett alldeles nytt, obrunnet ljus. Och så väljer jag bland de olika färgerna... Just nu finns där bara gröna, beiga och vita ljus, men färgerna ska bli fler efter nästa påfyllning...

Med önskan om en ljus vecka!

söndag 26 september 2010

Sticka smartaste sockorna!





Mönster: DROPS tubsockor i ”Alpaca”
Garn: Garnstudio Drops Alpaca (Gräddvit)
Strl: 2-3/4



De här sockorna som jag stickade till min dotter förra vintern passar fortfarande bra den här hösten. Tacksamt med barnkläder som räcker mer än en säsong!

Tänkte passa på att göra lite "reklam" för den här socktypen. De stickas på strumpstickor och idén är att man stickar en vriden resår. Sockorna blir alltså som en lång "tub". Det betyder att man inte stickar någon särskild häl. Enkelt på alla sätt och vis! Har man aldrig stickat med strumpstickor kan det förstås vara lite klurigt innan man får in tekniken. Det viktigaste är att man drar åt lite extra "mellan stickorna" så att det inte blir hål där. Man måste också vara nog med att se till att maskorna inte vrids under första varvet.

Rekommenderar det här sockmönstret å det varmaste, både för nybörjare och stickproffs! Både barn- och vuxenvarianten finns för fri nedladding på Drops hemsida.



Här finns ett liknande mönster för vuxenstorlekar. Den här typen av "raggisar" är perfekt för att sticka upp restgarn. Se bara till att ha två uppsättningar strumpstickor så att du kan sticka lite i taget på varje socka. Gör två lika stora nystan av varje garnsort, och sticka sedan upp en sort i taget. Sockorna du ser på bilden är mina egna gamla trotjänare. De stickades av mormor för många år sedan. De måste förresten snart stoppas i hälen! Här läser du mer om hur man gör det...

Ha en lugn helgdag!

lördag 25 september 2010

Dela mina tvättstugedrömmar!


Tack vare den här fina stänkflaskan går jag i tvättstugetankar... Har länge letat efter precis en av den typen (eftersom min mamma har en sådan) och igår fann jag den!

I vårt hus finns inte mindre en fyra (!) kök. Det beror på att huset från början var ett flerfamiljshus. Eftersom huset till största del är orört sedan 1920-talet när det byggdes, finns köken också kvar.
Ett av dem använder vi som kök:



Och ett av dem rymmer min syplats samt diverse verktyg och städutrustning:



Det tredje är också det äldsta (aldrig ommålat eller förändrat på något sätt) används än så länge som förråd. Men en vacker dag ska jag städa ur det och ställa in en kökssoffa där. Sedan ska vi sitta där och insupa den gamla atmosfären vid väl valda tillfällen...

Det fjärde renoverades på 70-talet. Skåp och paneler har bytts ut och målats i senapsgult/turkos. På golvet ligger en brungul plastmatta. Det här köket har vi omvandlat till tvättstuga. Där spisen stod förr står nu vår tvättmaskin. Fungerar jättebra! Praktiskt att ha diskbänken nära och hela den gedigna skåpinredningen för förvaring. Så långt är allt bra... Men när det gäller färg och tapeter har jag en längre tid funderat på att göra något.

Stänkflaska och tvättbräda i plast.

Inspirerad av ovanstående loppisfynd, de här fantastiska bilderna på köksinteriörer från serien Mad Men...





... samt det här härliga inlägget från alltid lika läsvärda Femtiotalsjakten, har mina renoveringsplaner intensifierats. Igår var jag på färgaffären. Alltid svårt att bestämma sig. Men någon av dessa tre tapeter från Sandberg kommer det nog att bli:


Panelen ska målas i en grått och skåpen i en solgul nyans som jag sett ut. Jag vill att min tvättstuga ska andas 50/60-tal. I taket hänger redan en gul plastlampa som jag gissar är från 60-talet. (Lampan hängde där när vi köpte huset). Så den får liksom slå an tonen för hela den blivande tvättstugan. Till min stora glädje är skåpinredningens bänkskivor designklassikern "virrvarr". När kom det mönstret?

Tvättstugeprojektet är ingenting som görs över en natt dock. Den här renoveringen får bli mitt höstprojekt... Återkommer med bilder när jag satt igång!


Slutligen skickar jag med ett husmoderligt tvättips:

Blåbärsfläckar går bort om man sänker ned det fläckade plagget i kokande vatten. Fungerar hur bra som helst! Nästan som trolleri. Jag använde det här tricket för att rengöra en liten barnklänning som jag trodde var "förlorad" efter en dag i blåbärsskogen, men den blev helt återställd.

Ha en fin lördag!

fredag 24 september 2010

Se min syplats ta form - del 2!





I april skrev jag ett inlägg om den syplats jag börjat ställa iordning. Idag kommer en liten rapport därifrån igen...

Till min stora glädje fick jag tag i en rejäl lampa! (En sådan fanns ju på min önskelista i april.) Gav 10 kr på loppis för den robusta, gråa skrivbordslampan med lysknappen praktiskt placerad ovanpå. Gjord i Sverige någon gång för längesedan... Det kallar jag ett fynd!



En liten fågel som vakar över arbetet måste man ju ha! Här hittar du det enkla mönstret. Den lilla märkduken har jag själv utformat och sytt. Du kan läsa mer om den här.



Dagens husmoderliga förvaringstips: Spara dina tomma trådrullar och förvara band på dem. Funkar jättebra! Både fint att se på och praktiskt eftersom man slipper "gräva" i lådor efter de band man söker.



Ha en fin fredagskväll!

torsdag 23 september 2010

Fixa middagstillbehör i hösttider!



Tiden går och hösten är här...



...jag köper närodlade morötter (för 2,90 kr/kg!) på ICA.

Så här gör du ett gott middagstillbehör av morötter:

1. Skala några morötter.
2. Använd potatiskalaren till att strimla morötterna.
3. Stek morotsstrimlorna i olivolja hastigt i het stekpanna.
4. Salta och peppra.



Ibland är tiden ur led... Den här påskliljan som aldrig blommade i våras hade jag förpassat ut i trädgården bakom komposten. När jag höststädade i helgen upptäckte jag att den hade gått i blom! Så nu står den i matrummet igen;) Märkligt med naturen...



Gårdagens middagsbord lystes upp av lila stearinljus. Höstfärgerna tar plats i mina rum... Jag tycker så mycket om färgade stearinljus(!) En insikt som slog mig för en tid sedan;) För några år sedan hade jag nog aldrig tänkt tanken... Konstigt hur ens smak förändras med tiden?

Hursomhelst bejakar jag min nyvunna "stearinljusifärg-kärlek" fullt ut! Det tycker jag att man kan kosta på sig så här på höstkanten;)

Tänd några ljus ni också!

onsdag 22 september 2010

Blanda din egen salladsdressing!



Det finns ett gammalt italienskt ordspråk som lyder så här:

"För att göra en sallad behöver man fyra personer. En vis man som saltar. En snåljåp som tillsätter vinägern, en generös man för oljan och en galning som blandar salladen."

Just de orden brukar jag tänka på varje gång jag ska hälla vinäger i min dressing. Inte för mycket... Och då brukar det bli bra;)

Så här gör du (på ett ungefär) en klassisk salladsdressing:

1 del vinäger (jag brukar variera mig och använda olika typer av vinäger)
3 delar olja (jag använder alltid olivolja)
salt och peppar

Sedan kan du efter tycke och smak tillsätta något eller allt av detta:

vitlök
fransk senap
örtkryddor

Då har du en god dressing att hälla över salladen. Ett äkta husmorsknep är att blanda mycket dressing på en och samma gång och förvara den i en flaska i kylskåpsdörren. Så finns den där färdigblandad närhelst du behöver den!


Till vänster skymtar min röda pepparkvarn, en trotjänare av märket Zassenhaus. Den är bara bäst;) I åratal hade jag stått och vridit och svurit över slöa pepparkvarnar som jag aldrig lyckades få att fungera, och så fick jag den här röda skönheten av mina föräldrar till en födelsedag. Plötsligt så gick "pepprandet" som på räls! Och så har det varit sedan dess...

Ha det fint!

tisdag 21 september 2010

Symöte - Den söta halsduken stickar du lätt!


Garn: Drops, Merino Extra Fine (gråbrun och vit)
Strl: 2-3/4



Nya som gamla läsare hälsas hjärtligt välkomna till symöte!

För den som nyss börjat sticka kommer här tips på ett litet projekt som lämpar sig väl som förstagångsstickning. Mönstret kommer från Drops hemsida där hundratals stick-/virkmönster finns att ladda ner gratis. En riktigt guldgruva;)

Halsduken stickas i rätstickning. Det är tacksamt för den som är lite ovan att sticka! Ungefär efter 1/3 görs en öppning genom att man delar maskorna på hälften och stickar delarna var för sig en bit. När man sedan stickar ihop delarna igen har man fått en öppning som fungerar som "stängning" för halsduken. Sist av allt virkar man på en liten bård som finish!


Halsduken är ett komplement till den lilla koftan jag stickade i somras. På det sättet blev det en "höstensemble" av det hela. Tycker så mycket om den milda, gråbruna nyansen. Och garnet: Drops, Merino Extra Fine är ett ljuvligt garn; både att sticka med och att bära!


Sticka lugnt!

måndag 20 september 2010

Gör dina egna hyllremsor!




Om du är en sådan som jag, som tycker att det är fint med hyllremsor? Då ska du se hit! För jag har nämligen kommit på världens bästa hyllremse-trick;) Håll i er...

Husmorsskolans mycket lätt-tillverkade, oerhört hållbara och enastående snygga hyllremsa

Du behöver:

Fint mönstrad vaxduk (gärna av tunnkvalité)
Zick-Zack sax (finns i välsorterade sybehörsaffärer)
Sax

Gör så här:

1. Mät längden på hyllplanen du ska tillverka hyllremsan till. Bestäm dig för hur bred du vill att din remsa ska vara.

2. Mät upp längden och den dubbla bredden av hyllremsan på vaxduk. Klipp ut med vanlig sax.

3. Klipp nu försiktigt med zick-zack saxen längs mitten av vaxduksbiten. På det här sättet får du två lika långa hyllbårder med en söt zick-zack kant:)

Sedan är det bara att fästa remsan på hyllkanten. Jag använde häftstift enligt gammalt hederligt 50-tals manér... Det som är bra med den här typen av remsa är att man kan torka av den med våt trasa om den skulle bli dammig/fläckig!


Jag använde mig av en bordstablett av vaxduk från "Au Maison". Gillar det här traditionellt blekblå rutmönstret. Passar fint i köket...


Så här tjusig blev min kokbokshylla iklädd de nya hyllremsorna. I vänstra hörnet skymtar mina köksgardiner. De har jag sytt av det fina tyget "Perssons kryddskåp" (designat av Astrid Sampe) från Almedahls.

I hyllan står min blårutiga receptpärm. Om den och hur man kan organisera sina recept på ett smart sätt kan du läsa mera här!