Husmodern finaste mini-märkduk!
Nu är den färdig! Min mini-märkduk. Det känns nästan lite trist. Har haft så roligt när jag sytt den...Först lite historik om märkdukar:
Märkdukar syddes förr i tiden av nybörjare som övning i broderitekniker, och alfabetet användes traditionellt för detta syfte. Ju större skicklighet, desto större variation på bokstavsstilarna. Linne var den vanligaste bottenväven eftersom trådarna är jämna och tydliga.
En märkduk bar förutom alfabet och siffror i olika utförande, ofta brodösens namn eller initialer och det årtal hon sydde den. Där kan finnas bilder från hennes släkts historia. Hus, blommor, djur, hushållsredskap och religiösa symboler är också vanligt förekommande.
Röd tråd används allmänt i europeiskt broderi. Det återspeglar forna tiders användning av rödockra och kontrakt som beseglats med blod. Den röda färgen symboliserar också liv, kärlek och livskraft.
Nedan ser du den vackraste märkduk jag har i min ägo. Min mormor har sytt den. Jag tröttnar aldrig på att se på den...
Mormors märkduk
Min mini-märkduk:
Jag har komponerat en märkduk som även en ovan brodös ska våga ta sig an. Den är liten i sitt format, och därför inte så tidskrävande. Jag har letat mönster i gamla märkböcker, som jag satt samman och kombinerat med egna mönster. Min märkduk är sydd på linne och jag har valt att använda två rosa nyanser för broderiet. På så sätt återknyter jag till traditionen att sy med rött gran (rött och rosa ligger ju nära varandra), men jag ger också broderiet en modern touch genom det rosa. Dessutom är ju rosa min favoritfärg, just nu...
Via denna länk kan du ladda hem mönstret. (Mönstret får användas för personligt bruk, men ej säljas vidare eller publiceras):
http://www.speedyshare.com/files/21266526/Husmoderns_minimarkduk_-_Part_1.bmp
http://www.speedyshare.com/files/21266541/Husmoderns_minimarkduk_-_Part_2.bmp
Vid första anblicken kan mönstret se otydligt ut, men när du skriver ut det framträder hela rutnätet! Mönstret är alltså två delat. Enklast är att tejpa det överlappande för att se helheten.
För att du ska kunna byta ut mina initialer mot dina egna bifogar jag också ett mönster med de kursiva alfabetet jag använde:
http://www.speedyshare.com/files/21267129/Alfabet_-_kursiv.bmp
Detta alfabet är vackert att använda, även för märkning och utsmyckning av handukar, sänglinne, förkläden m.m!
Här kommer några ytterligare tips från mig:
- Panduro säljer set med brodergarner i olika färger. Kan vara ett bra sätt att bygga upp ett litet förråd med olika färger om man inte har något garn sedan tidigare. Naturligtvis säljer även handarbetsaffärer fina brodyrgarner, men det är ganska kostsamt om man vill köpa mycket på en gång.
- Om du aldrig sytt korstygn, hänvisar jag dig till den fina sidan www.brodera.nu för stygn-beskrivning. Det finns också böcker att låna på biblioteket om man vill.
- Fäst trådarna efterhand, annars blir det lätt trassligt.
- Jag har sytt broderiet med två trådar. Man delar alltså upp garnet i trådar. Från början är det sex trådar, sedan delar man som man vill beroende på hur tjockt man vill ha det.
- Var fantasifull i ditt färgval!
Imorgon kommer jag att visa hur man monterar sitt broderi när man är färdig.
Vi ses då!
Vilka fina märkdukare! Både din och din mormors!
SvaraRaderaTack, Libby! Vad kul att du gillar dem! Tyckte min blev söt även om den inte kan mäta sig med mormors underbara skapelse... /Maja
SvaraRadera