torsdag 22 april 2010

Stoppa strumpor!

Idag ger Husmorsskolan lektion i en riktigt gammal husmorskonst, nämligen strumpstoppning!

Du behöver:
 • En stoppsvamp (se bilden ovan). Jag hittade mina på Röda Korsets loppis i stan. Om du inte har tillgång till stoppsvamp kan du istället använda dig av en tennisboll.

 • Stoppnålar
 • Garn i olika färger och kvalitée.

Ett utmärkt sätt att tillvarata restgarner. Tänk på att spara överblivet garn om du stickat någonting du är lite extra rädd om. Då kan du stoppa med samma garn sedan om det behövs. De små minigarnystanen från Järbo-garn fann jag i stadens garnaffär. Yllegarn i olika kulörer. De är toppen att använda när jag ska stoppa strumpor eller laga andra stickade plagg!

Så här gör du:

Stoppsvampens välvda botten placeras under hålet och du håller foten med vänster hand. Principen med stoppning är densamma som vid vävning där trådarna går upp och ner över hålet och sedan från sida till sida. Sy först runt hålet innan du börjar stoppa själva hålet. På så sätt hindrar du det från att gå upp ännu mer. Gör sedan nedtag med nålen cirka, fyra fem maskor från hålkanten. Sy upp och ned, och från sida till sida så att en tät "väv" bildas. Fäst garnet.

Stoppningen syns mindre om du syr från avigan, men om hålet ligger nära huden, som en häl på en socka, är det skönare om stoppningen är på rätsidan. Det är lättare att göra en snygg lagning om garnet du stoppar med är tunnare än det som plagget är stickat av. Använder du samma garn till lagningen som plagget är stickat av, kan du dela tråden om det är möjligt och på så sätt få ett tunnare garn.En uppmaning till strumpstoppningsveteraner som läser detta: Fyll gärna på med fler tips i en kommentar. Låt oss lära av varandra!

Och slutligen: Släng inte, stoppa istället;-)

6 kommentarer:

 1. Har just stoppat mina favvosockar (har sockar på mig året om inomhus då jag är en sån där frysare), jag har tyvärr inte stoppsvamp (ångrar bittert att jag inte tog tillvara mormors), så jag använde fjärrkontrollen till tvn! det funkade det med =)

  SvaraRadera
 2. Mylla: Tänk att man kan använda fjärrkontrollen till sådana nyttiga saker;-)

  /Maja

  SvaraRadera
 3. Tyvärr är mycket av de kläder som finns till försäljning idag av så dålig kvalite att det inte är någon större idé att ens försöka laga det.

  Men det man har sytt eller stickat själv vill man ju gärna laga om det går :)

  SvaraRadera
 4. Fru Purjo: Ja, de käraste plaggen vill man ju hålla liv i så länge det är möjligt!

  Försöker numer köpa färre plagg av bra kvalitet istället för många av dålig. Ett av mina favvomärken är Noa Noa - fint, tidlöst och välgjort:-) Värt att laga, med andra ord;-)

  /Maja

  SvaraRadera
 5. Jo helt klart bättre att satsa på kvalite före kvantitet. Det gäller även när man köper tyger och garner. Kan göra stor skillnad om man väljer en lite dyrare kvalite i naturmaterial mot ett billigt tyg där de blandat in konsfibrer för livslängden på det man sytt eller stickat :)

  Har du tips på var man kan köpa sockar av bra kvalitet? Tycker det går hål i dem på stört....där var det helt klart bättre förr!!

  SvaraRadera
 6. Faktum är att jag faktiskt köpte jättebra yllesockar på just Noa Noa i vintras. De brukar också sälja fina bomullsstrumbyxor, och ibland vanliga strumpor. Hål blir de ju på dem också tillslut, men de känns faktiskt bättre än vanligt... Annars brukar jag köpa strumpor på en "tantaffär" här i stan. De säljer bl.a. världens skönaste, tunnaste yllestrumpbyxor.

  SvaraRadera