torsdag 30 juni 2011
Sätt upp ett trädgårdstält för varma sommardagar!
Genom en spetsgardin ser det mesta en smula vackrare ut! Lilltösen och jag ligger på rygg och följer molnens gång på den klarblå himmlen.
Att sätta upp sitt eget provisoriska trädgårdstält är lätt som en plätt. Så här gör man:
Spänn upp en lina mellan två punkter. (Jag knöt ena ändan runt ett träd och den andra runt en stolpe som jag slog ner i gräsmattan.) Bred ut en filt som "golv" och drapera ett tygstycke, till exempel en gardin över linan. Det är fint att ha ett transparent tyg som silar ljuset, skuggar lite men ändå tillåter att man ser ut. Spänn ut tygstycket genom att lägga stenar som tyngder i hörnen. Lägg dig i ditt tält och njut av sommaren!
Hur man kokar sin egen läskande lemonad, att inta i trädgårdstältet, kommer jag att berätta i nästa inlägg! Hoppas att ni har den allra bästa av somrar! Det har jag...
tisdag 28 juni 2011
Symöte - Kurbits för Kongo!
måndag 27 juni 2011
Avnjut en smultronparfait!
När solvarma bär från trädgården plockas av små fingrar och blir till en egen smultronskatt vill man ju njuta av dem så mycket det någonsin går. Att äta dem som de är, eller möjligen i en skål med kall mjölk är kanske det allra godaste. Men en smultronparfait går inte heller av för hackor!
Ni kanske undrar varför jag fotat omogna smultron, eller ännu värre, plockat in kart. Jag ska förklara - det här är vita smultron. Alldeles mogna, söta, goda vita smultron! En särskild sort som jag fick av en snäll granne för två år sedan. Nu pysslar jag om dem så mycket jag kan och revorna sprider sig snällt under björbärsbuskarna. De vita smultronen blir stora, ibland nästan som små jordgubbar. Till hösten ska jag flytta några av småplantorna till ett annat ställe där de ska få breda ut sig under nästa säsong. Jag tycker så mycket om dem att jag skulle vilja ha dem nästan överallt;)
Jag gjorde några parfait-pinnar i våra glassformar. Det funkar jättebra!
Jag brukar utgå från det här enkla grundreceptet när jag gör parfait. Sedan smaksätter jag efter säsong.
Parfait - enkelt grundrecept
3 äggulor
4 msk florsocker
3 dl vispgrädde
bär (jag hade ett par deciliter) + socker efter behag
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden i en annan skål. Rör försiktigt ned grädden i äggsmeten. Mosa bären och rör samman med glassmeten. Häll smeten i en form (till exempel en sockerkaksform) sätt plastfolie över och ställ in i frysen. Låt frysa i minst fyra timmar.
Det fina med att göra parfait av smultronen är att bären behåller sin färska smak precis som den är. Att äta glassen smakar som att plocka smultron i dikesrenen en varm sommardag och precis så vill jag ha det!
söndag 26 juni 2011
Ge en grönsak som gåbort-present!
lördag 25 juni 2011
En glad midsommarhätta!
onsdag 22 juni 2011
Fixa växthus åt gubbarna!
tisdag 21 juni 2011
Symöte - Värma liten-hättan!
Den här veckan känns det extra roligt att hälsa er välkomna till traditionsenligt tisdags-möte! Dagens tema är "Värma Liten" - den stora sommar-insamlingskampanjen som drivs av Libris förlag (med Kyrkkaffe-Anna i spetsen), tidningen Dagen och biståndsorganisationen PMU! Svenska stickare och virkare inbjuds att tillverka mössor och andra babyplagg till behövande bebisar på Panzisjukhuset i Kongo. Jag skrev om detta för ett par dagar sedan. Här kan du läsa mer om detaljerna kring insamlingen och få en liten inblick i den svåra situation som råder i Kongo.
Mitt bidrag till den här insamlingen blir, förutom ett antal virkade hättor, också det hätt-mönster som jag komponerat med utgångspunkt från Eme-rutan. Eme-rutan är ett trevligt alternativ till mormorsrutor som jag presenterade här på ett symöte tidigare i våras. Dessa rutor har nu (till min stora glädje) spritt sig bland handarbeterskor på nätet. Kanske tack vare att de är lätt-virkade och ger en tät struktur som passar fint till plädar. Inte hade jag en aning om att rutorna i vår gamla "arve-pläd" skulle bli så uppskattade, när jag satte mig ner och klurade ut hur de var gjorda...
Värma liten-hättan bygger alltså på en omarbetad Eme-ruta så ni som virkat sådana kommer att känna igen er en del. Hättan virkas i ett stycke vilket innebär att man slipper monteringsjobb efteråt. För att klara av att göra den behöver man behärska luftmaskor, fasta maskor, stolpar och smygmaskor. Modellen är enkel men kan lätt varieras med olika typer av avslutningar, till exempel volangkant eller vikkant. En snodd i avvikande färg träs genom ett hålvarv och fungerar som snörning. Jag har virkat provhättor med bomullsgarn, dels Marks & Kattens ekologiska bomullsgarn (virknål nr. 4) och också med Marks & Kattens Sommargarn (virknål 3,5). Sommargarnet gav precis den struktur jag ville ha.
Att virka en Värma liten-hätta tar bara någon timme för den som är van och är ett fullt överkomligt projekt för nybörjar-virkaren!
Värma liten-hätta
Storlek: Nyfödd, (6-12 månader)
Garn: Marks & Kattens Sommargarn, ett bomullsgarn för virknål 3,5 mm (22*30=10*10, 50 g = 120 m)
Garnåtgång: Mindre än 50 gram bomullsgarn för virknål 3.5 mm.
Lm= Luftmaska
Fm= Fastmaska
St= Stolpe
Sm= Smygmaska
Du börjar med att virka den lilla rektangeln i mitten:
Lägg upp 9 lm (8+1 vändmaska).
Varv 1: Virka 8 fm längs luftmaskekedjan.
Varv 2-8: Vänd, 1 lm, 8 fm
Nu övergår du till att virka runt rektangeln. Första varvet virkas så här:
Undersidan: Vänd som tidigare med 1 lm, 7 fm, 3 fm i nästa fm (hörnmaskan).
Högerkanten: Fortsätt upp längs höger kant genom att virka 2 fm i vardera av de tre "hålen" som bildats mellan varven i sidan. Sammanlagt 6 fm, alltså. Virka sedan 3 fm i hörnmaskan.
Ovansidan: Virka 6 fm längs ovansidan, 3 fm i följande maska (hörnmaskan).
Vänsterkanten: Virka längs med vänster kant, till att börja med likt högerkanten, det vill säga 2 fm i vardera av de tre lite mer synliga hålen som bildats mellan varven. (Sammanlagt 6 fm). Sedan 1 fm i nästa kantmaska. Avsluta med 3 fm i hörnmaskan.
Nu ska rektangeln ges en mjukare form. Fortsätt att virka runt den så här (Storlek nyfödd, varv 1-4. Storlek 6-12 månader, varv 1-5):
Varv 1: 7 fm längs undersidan, 3 fm i hörnmaskan. På högerkanten virkas 3 fm, 5 st, 3 st i hörnmaskan. Längs med ovansidan virkas 8 st och 3 st i hörnmaskan. På vänsterkanten virkas 6 st, 4 fm och 3 fm i hörnmaskan.
Varv 2: 8 fm längs undersidan, 3 fm i hörnmaskan. På högerkanten virkas 3 fm, 7 st, 3 st i hörnmaskan. Längs med ovansidan virkas 10 st och 3 st i hörnmaskan. På vänsterkanten virkas 8 st, 4 fm och 3 fm i hörnmaskan.
Varv 3: 10 fm längs undersidan, 3 fm i hörnmaskan. På högerkanten virkas 3 fm, 9 st, 3 st i hörnmaskan. Längs med ovansidan virkas 12 st och 3 st i hörnmaskan. På vänsterkanten virkas 10 st, 4 fm och 3 fm i hörnmaskan.
Varv 4: 12 fm längs undersidan, 3 fm i hörnmaskan. På högerkanten virkas 3 fm, 11 st, 3 st i hörnmaskan. Längs med ovansidan virkas 14 st och 3 st i hörnmaskan. På vänsterkanten virkas 12 st, 4 fm och 3 fm i hörnmaskan. (Obs, nu är ökningarna färdiga för storlek nyfödd, vänd!)
Varv 5: 14 fm längs undersidan, 3 fm i hörnmaskan. På högerkanten virkas 3 fm, 13 st, 3 st i hörnmaskan. Längs med ovansidan virkas 16 st och 3 st i hörnmaskan. På vänsterkanten virkas 14 st, 4 fm. (Obs, vänd!)
Nu är baksidan färdig. När du vänt virkas 2 lm (motsvarar första stolpen), 52 (56) stolpar, dvs en st i varje maska längs vänsterkanten, ovansidan och högerkanten. (I och med detta varv upphör alltså ökningarna i hörnmaskorna.) Vänd igen, 2 lm, 52 (56) stolpar.
Virka ytterligare 2 (4) "stolpvarv".
Tre olika sätt att avsluta hättan:
Enkel kant med hålvarv
Vänd och virka ytterligare ett "stolpvarv". Vänd och avsluta med ett hålvarv: 2 lm (motsvarar första st) + 1 lm, hoppa över en maska och virka 1 st *1 lm, hoppa över en maska och virka 1 st* upprepa från * till * varvet ut.
När hålvarvet är färdigt virkas ett avslutande varv fm längs hättans nederkant. Avsluta med en sm och fäst trådarna.
Volangkant
Vänd och virka ett hålvarv: 2 lm (motsvarar första st) + 1 lm, hoppa över en maska och virka 1 st *1 lm, hoppa över en maska och virka 1 st* upprepa från * till * varvet ut. Vänd, 2 lm och 2 st i samma maska, 3 st i varje maska varvet ut.
När volangvarvet är färdigt virkas ett avslutande varv fm längs hättans nederkant. Avsluta med en sm och fäst trådarna.
Vikkant
Virka ytterligare ett "stolpvarv". Vänd och virka ett hålvarv: 2 lm (motsvarar första st) + 1 lm, hoppa över en maska och virka 1 st *1 lm, hoppa över en maska och virka 1 st* upprepa från * till * varvet ut. Fortsätt sedan att virka "stolpvarv" tills vikkanten fått önskad längd.
När vikkanten är färdig virkas ett avslutande varv fm längs hättans nederkant. Avsluta med en sm och fäst trådarna.
Alla modeller: Tvinna en snodd i och trä i hålvarvet.
Hoppas att mönstret är begripligt! Säg till om något är oklart eller verkar fel så ska jag rätta till det. Ska själv "korrektur-virka" ytterligare en hätta nu, för att dubbelkolla att allt stämmer.
*Uppdatering kl 21.30 den 21/6: Nu har jag korrigerat ett par siffror i mönstret som blev fel på grund av min iver att få det färdigt snabbt. Lycka till med virkandet!*
**Uppdatering kl 00.00 den 22/6: Nu har jag räknat på det där med storlekarna lite mer noggrant. I mönstret anges hädanefter två alternativ - nyfödd och 6-12 månader. Båda är beräknade utifrån Marks & Kattens Sommargarn som alltså passar till virknål 3.5 mm. Sommargarnet ger precis den struktur som jag var ut efter (stadigt fast ändå luftigt) och färgskalan som det tillverkas i är härligt sommarfin. I början av mönstret skriver jag lite utförligare om stickfastheten och garnlängden.
Naturligtvis kan man ersätta garnet med liknande alternativ. Jag valde ett bomullsgarn för att det går att tvätta hur mycket som helst och för att det både värmer när det är kallt och känns svalt när det är varmt.**
Framöver kommer jag att bjuda på fler tips och bilder på hur man kan variera Värma liten-hättan.
Hoppas att fler av er syföreningsmedlemmar och övriga läsare har lust att delta med mössor till insamlingen! På Kyrkkaffe-bloggen hittar ni fler mönster och inspiration från andra stickare och virkare. En del av er kanske redan kommit igång? Varsågod att dela med er av vad ni ni har för händerna! Lämna en länk till ert handarbetsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:
söndag 19 juni 2011
Sy retro, igen!
Nu kommer jag här igen och vill tipsa er om månadens Burda Syle (06/2011). Ni minns kanske att jag skrev om förra numret som innehöll en kollektion i 50-60-tals stil? Den tidningen var en riktig guldgruva! Så många fina modeller!
Det verkar som om Burda Style är inne i ett flow när det gäller retro-mönster för den här månaden bjuder de på en samling mönster med inspiration av Brigitte Bardot. En hel del fint även denna gång. Som den här Singoalla-blusen till exempel:
Mönsterdelarna till den ligger tillklippta och klara vid min symaskin. Ska bli spännande att sy färdigt! Hade det perfekta tyget liggandes i gömmorna och tänkte att det skulle vara härligt med en sådan här luftig modell i garderoben.
Gillar också de här byxorna...
... och en strandväska med bambuhandtag vore väl inte fel?
Ytterligare en sak som jag uppskattade med det här numret var att det innehöll en rad "minibeskrivningar" förutom de vanliga symönstren. Minibskrivningarna visar hur man syr/tillverkar små accessoarer som till exempel söta kragar i olika varianter, en börs, en kylväska och solglasögon som man stylar om genom att klä skalmarna med tyg. Roligt att Burda Style blivit lite av ett idémagasin också!
Från att inte ha köpt tidningen på något år har jag plötsligt inhandlat två nummer i rad och jag misstänker att dessa kommer att hålla mig sysselsatt resten av sommaren. Det är så många modeller jag skulle vilja sy! Har någon av er sytt något ur förra numret än?
Ha en fin söndag!
lördag 18 juni 2011
Så förvaras syrenoljan!
fredag 17 juni 2011
Samla trädgårdsredskapen!
Mina squashplantor blommar så det knakar och igår kunde jag plocka in den första mogna frukten! Oj vad man blir glad av att odla! Som det ser ut nu kommer de två plantorna att ge en hel del. Jag gissar därför att en och annan squash-anrättning kommer att dyka upp här på bloggen i sommar...
Ha en trevlig fredag och läs gärna mitt föregående inlägg om den viktiga stickinsamlingen "Värma liten"!
Värma liten!
Hej handarbetsvän!
Här kommer en hälsning från Libris förlag – och den handlar inte om någon bok utan om en insamling som vi på förlaget gör tillsammans med tidningen Dagen och biståndsorganisationen PMU i sommar. Du är välkommen att vara med!
Såhär är det:I inbördeskriget i Kongo är det många, många kvinnor som råkar illa ut. Våldtäkter har blivit ett massförstörelsevapen.
En del av de här kvinnorna får hjälp på Panzisjukhuset, som leds av dr Denis Mukwege och som har fått mycket stöd från Sverige genom åren. På Panzisjukhuset föds också många barn, och det är dem vi vill hjälpa.
Barnen på Panzisjukhuset behöver mössor som skydd mot nattkyla och solsken, de behöver filtar och de behöver kläder i största allmänhet.
Dagen, Libris och PMU samlar in handstickade och handvirkade babymössor, babyfiltar och koftor hela sommaren. Vi ser till att de kommer direkt till Panzisjukhuset och kan lova att de verkligen blir till stor nytta där.
Vill du vara med och hjälpa till?
Sticka eller virka i storlekar från nyfödd och upp till ett år.
Sticka eller virka i garn som är lätt att tvätta för hand (inte ullgarn som filtar ihop sig) och tänk på att det inte riktigt är vinterkläder som behövs.
Sticka sådant som du gärna skulle ge bort till en ny liten människa i din närhet, så blir säkert en mamma i Kongo lika glad som en mamma här!
Posta det du (och eventuellt din grupp) gör till
Dagen – Värma liten
105 36 Stockholm
och lägg gärna en lapp med namn och adress. Vill du berätta något om dig eller er så blir vi glada!
Skickar du paketet så att det är framme före den 15 augusti så kommer dina saker med i den första sändningen.
Många hälsningar,
Anna Braw, Libris
P.S. Följ insamlingen under hela sommaren i tidningen Dagen, på Dagens webplats och här på Kyrkkaffebloggen! D.S.
Med anledning av detta planerar jag att ägna nästa veckas syföreningsmöte åt just denna insamling. Hoppas då kunna bjuda på en hel massa mönsterinspiration och uppmuntran!
Den som vill kan kopiera den fina knappen ovan, klistra in den på sin blogg och länka till Kyrkkaffebloggen där all info finns samlad.
onsdag 15 juni 2011
Baka särskilt goda morotsmuffins!
tisdag 14 juni 2011
Symöte - Romantiska rutor!
måndag 13 juni 2011
Laga Den Grekiske Fåraherdens Paj!
Shepards pie eller Cottage pie som det också kallas ibland, är en brittisk köttpaj med gratinerat potatismos-täcke. Jag gillar det där med allt-i-ett maträtter som tilllagas i ugn! Väldigt smidigt och oftast mycket gott!
Efter att jag häromdagen överväldigats av en oväntad längtan efter just "Fåraherdens paj", snickrade jag ihop en egen variant med viss grekisk inspiration. Det skedde i stort sett på gehör, så receptet blir något skissartat. Ungefär så här gick det till:
Den Grekiske Fåraherdens Paj
Köttfärssås
1 lök
ca 500 g köttfärs
1 paket ekologiska krossade tomater
1-2 dl creme fraiche
salt och peppar efter behag
en liten nypa socker
basilika efter behag
ev oliver
Potatismos
1 kg potatis
50 g smör
en skvätt mjölk
1 paket grekisk fetaost
Sätt ugenen på 225 grader.
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mosa med mosstöt och blanda till smidigt mos med smör och mjölk. Smaka av med mer salt om det behövs.
Skala och hacka löken. Bryn i olja. Tillsätt köttfärsen och bryn den också. Häll i tomaterna och creme fraichen. Krydda med salt, peppar, och basilika. Smaka av med en gnutta socker. Låt puttra någon minut på svag värme. Tilsätt ev oliver.
Skär fetosten i små bitar.
Häll köttfärssåsen i en stor pajform. Bred över moset. Fördela fetaosten över. Gratinera i ugnen tills moset är gyllenbrunt.
Den här typen av klassiska maträtter kan man enkelt variera genom att välja olika kryddor och tillbehör. Man tar helt enkelt det man har hemma och gillar bäst själv! Det är också lätt att omvandla pajen till en vegetarisk rätt genom att byta ut köttfärsen mot cornfärs eller någon typ av grönsakssås.
Själv tyckte jag mycket om min grekiske fåraherde;)
söndag 12 juni 2011
Trädgårdsminnen och salladsodling!
De flesta trädgårdsminnen jag har från barndomen är upplevelseminnen. Starkast är minnena från mina morföräldrars trädgård. Doften av de stora tujorna som växte vid den vita tegelväggen. Känslan av solvarma sjöstensplattor under mina bara fötter. Synen av clematis och pioner - sagoblommor utan gräns för sin skönhet. Smaken av äpplen och plommon som morfar omsorgsfullt plockat in i huset. Skönheten och ordningen var självklar. Liksom given utan förbehåll.
lördag 11 juni 2011
Ladda ner sommarens boklista!
Jag funderade en hel del på hur jag skulle utforma listan. Skulle böckerna ordnas i kategorier? Hur skulle jag göra för att få layouten tydlig och lättöverskådlig? Hur skulle jag lösa det hela datatekniskt (ladda ner en PDF-skrivare för färgutskrift osv.)? Och nu, ganska många timmar framför datorn, senare får ni ta del av resultatet.
Jag valde tillslut att inte dela in böckerna i fack. Anledningen var dels att jag helt enkelt inte känner till alla böcker tillräckligt bra för att våga mig på det, men också för att jag kom att tänka på att det kan vara ganska härligt att för en gång skull inte sätta etiketter på saker och ting. Böckerna är ordnade i bokstavordning efter författarens efternamn och det står var och en fritt att botanisera bland de olika titlarna. Den enda gemensamma nämnaren för dessa böcker är att någon där ute i cyber-rymden gillar dem så mycket att man gjort sig besväret att tipsa oss andra. På sista sidan finns också en lista med de författare som ni rekommenderade utan att föreslå någon specifik titel. Med inspiration från Anki som tipsade om sin läsdagbok, utformade jag listan så att man kan fylla i datum när man börjar och avslutar boken. Om man vill vara riktigt pysslig kan man också köpa sig ett ark guldstjärnor eller några andra fina stickers och sätta framför boktiteln - över stjärnan, för att markera att man läst boken. Nostalgisk som jag är, ville jag ge boklistan ett stänk av forna tiders somrar. Det fina ros/fjärils-motivet som jag fann här, var precis vad jag sökte efter.. Är det inte vackert så man nästan svimmar? Kompletterade det sedan med en överskrift i stilfullt typsnitt.
Nu känner jag mig så där barnsligt nöjd igen:) Det var så väldigt roligt att göra den här boklistan med er hjälp! Är verkligen glad att idén kom för mig!
Att jobba med det här har gjort mig ännu mer läs-sugen än vad jag var innan! Skulle kunna rabbla upp en hel hög böcker från listan som jag vill läsa med en gång. Undrar i vilken ända jag ska börja..? Det får helt enkelt bli med ett biblioteksbesök. Så får vi se vad som finns inne...
Hoppas nu att listan blir till glädje för er alla! Sprid den gärna vidare så mycket ni orkar! Kanske fler än oss behöver tips på bra sommarläsning...
Oj, nu får jag inte glömma det viktigaste av allt: Här hittar ni boklistan. Hjärtligt välkomna att ladda ner den! Ha en fin helg!
fredag 10 juni 2011
Ta vara på flaskorna!
torsdag 9 juni 2011
Låt oss göra en boklista!
Därför kom jag att tänka på en sak: Kan vi inte hjälpas åt att göra en boklista med förslag på bra sommarläsning? Om ni bidrar med tips på böcker som ni läst och gillar, så sammanställer jag en fin lista som den som vill kan skriva ut, begrunda och ha med sig till biblioteket eller bokhandeln! Vad säger ni? Visst hänger ni på? Då börjar jag med att ge er förslag på några av mina favoritböcker:
Först en trilogi som är något av det bästa jag läst. Återvänder till den då och då för att läsa om Dinas märkliga öde:
Dinas bok
Lyckans son
Karnas arv
av Herbjörg Wassmo
Selmas klassiker tröttnar jag aldrig på:
Löwensköldska ringenCharlotte Löwensköld
av Selma Lagerlöf
Molly Wizenbergs livsöde fascinerar mig lika mycket som hennes blogg inspirerar mig! Jag har än så länge bara läst om hennes bok, men längtar efter att få läsa i den:
A Homemade Life: Stories and Recipes from My Kitchen Table
av Molly Wizenberg
Välkomna att fylla på med era favoritböcker!
onsdag 8 juni 2011
Gör din egen isglass!
Jag är så glad för dem! Har nämligen letat efter glassformar länge utan att hitta några... (Förresten, jag hittade en sort men de var alldeles för klumpiga och utformade som enögda rymdmonster...) De här däremot, gillar jag verkligen! Både för att pinnarna är färgglada och fint plastiga och för det perfekta formatet (det blir ganska små glassar).