Nu har jag lagat någonting som ni bara måste prova - härmed beslutar jag högtidligen att det är obligatoriskt för alla som följer den här bloggen! Den amerikanska tjockpannkakan som jag vispade ihop igår var nämligen så vansinnigt god och dessutom särdeles festlig att laga!
Inspirationen kom från Alicia som alltid bloggar, fotar, broderar och stickar så fint. Här är receptet som hon hade använt sig av. Igår kavlade jag upp ärmarna och översatte de amerikanska måttenheterna och ingredienserna.
Jag har en ny organisation för mina receptsamlingar som bland annat inbegriper den här - en Moleskine särskilt anpassad för recept. Så underbart fin och praktiskt. Jag använder den för att skriva ner recept och matidéer som jag hittar på internet. Blev trött på alla dessa utskrifter som blir liggandes överallt - då känns det roligare att skriva ned recepten för hand och samla dem på ett ställe. I anteckningsboken finns det gott om plats för att översätta, räkna om och anteckna eventuella ändringar och experiment. Det känns bra att ha en "levande" receptbok som komplement till den mer slutgilitiga boken där jag skriver in de recept som är "färdiga" och som jag vet att jag återkommer till. Jag kommer att skriva mer om det här med recept och matplanering framöver för jag väntar på att den här ska hamna i min brevlåda så att jag får ta den i bruk också...
Så tillbaka till den fantastiska pannkakan - Dutch Baby with Lemon Sugar - heter receptet. Tydigen är den här rätten oerhört populär i Seattle, något som jag verkligen förstår efter att ha smakat på den! Kryddningen var så otroligt väl avvägd och det är så härligt att den blir så pösig och fin! Här kommer min översättning:
Holländsk tjockpannkaka från USA
4-6 portioner
Ingredienser
1 dl socker
2 tsk rivet citronskal (alternativt 2 tsk citronsaft)
3 stora ägg som varit i rumstemperatur i ca 30 min
1,6 dl rumstempererad mjölk
1,6 dl Extra Fint Vetemjöl (innehåller jäsmedel)
1/4 tsk vanilla
1/8 tsk kanel
1/8 tsk muskotnöt
1/8 tsk salt
60 g osaltat smör
1 stekpanna eller stekgryta i gjutjärn.
Ställ stekpannan/stekgrytan i mitten av ugnen i 230 grader.
Rör ihop socker och citronskal i en skål. Ställ åt sidan.
Vispa äggen kraftigt med elvisp tills smeten är ljus och fluffig. Tillsätt mjölken, mjölet och kryddorna. Fortsätt vispa i ca 1 minut. Smeten ska vara jämn och tunn.
Ta ut den varma stekpannan/stekgrytan ur ugnen och lägg i smöret och låt det smäta. Häll sedan i smeten och sätt genast tillbaka stekpannan/stekgrytan i ugnen. Grädda i 18-25 minuter tills pannkakan är gyllenbrun.
Servera direkt med citronsockret!
(Och kom nu ihåg at det är obligatoriskt att prova den här;)