onsdag 29 februari 2012

Ladda ner Husmorsskolans kalenderblad för mars!

Mars månads kalenderblad bjuder på sirliga vårblommor och våffelrecept! Är inte det precis vad vi behöver just nu? Varsågod att ladda ner det här!

Hemskt roligt att så många av er uppskattar kalenderbladen och hör av er och berättar om det. Av den anledningen känns det ännu roligare för mig att knåpa ihop dem! Det är så trivsamt att dyka ned bland föregående års inlägg och välja ut guldkornen.

Förra månaden var det ett virkmönster som följde med kalenderbladet. Tänk vad den enkla, fina filtrutan har plockats upp av många... Det gläder mig väldigt att höra om att ni virkar Eme-rutan!

tisdag 28 februari 2012

Symöte - Nytt stickmönster: Babyhättan "Estelle"!






















Välkomna på symöte och världspremiär för min senaste stickdesign!

Det gick så fort den här gången. Från att jag fick idén till att jag hade skrivit ett mönster både på svenska och engelska var det bara ett par dagar...  Ibland är skapandet sådant och jag tackar min lyckliga stjärna varje gång det händer. Egentligen började det med att jag gjorde fel - något som inte är helt ovanligt när det gäller kreativa processer. Jag missförstod en metod för att sticka en filtruta och huxflux hade jag början till en babyhätta i min hand. Sedan provade jag mer, funderade och ändrade och tillslut hade mössan tagit form. Den heter:

Estelle - sömlös babyhätta för små prinsessor världen över










Min babyhätta får alltså samma namn som Sveriges lilla nyfödda prinsessa. Eftersom hon antagligen har de mössor hon behöver hoppas jag att den här hättan ska nå andra små prinsessor världen över! Estelle betyder ju (som ni säker vet vid det här laget) lilla stjärna, och jag tycker att mössans baksida påminner lite om en stjärna.










Det finurliga är att man börjar sticka just där, i mitten av stjärnan och sedan ökar succesivt tills det vuxit fram en liten hätta. För att sticka mössan behöver man 4 strumpstickor - den stickas först i rundstickning och sedan fram och tillbaka. Jag har valt garner som är något grövre än vad som ursprungligen är tänkt för stickorna, dvs garn till sticka 4 mm för 3,5 mm strumpstickor. Detta för att jag ville att hättan skulle bli lite "fylligare".

Som knytning tänker jag mig att var och en kan använda de band som finns i gömmorna. Har man inga band hemma går det lika bra att tiilverka snoddar av garnet man stickat med och sy på mössan. Mina band kommer från den fantastiska handarbetsbutiken "La Droguerie" i Paris.






















Jag kan varna för att det är riktigt beroendeframkallande att sticka de här hättorna - jag har redan stickat 3. Dels går det fort och så är det fascinerande att se hur mössan växer fram med hjälp av ökningarna...









Mönstren finns att ladda ner från Ravelry där jag lagt upp dem. Här är länken till själva projektsidan där man hittar länkar till mönstren!

Lycka till nu - möss-stickare ute i landet! Som vanligt blir jag alldeles väldigt glad om ni lämnar en rapport när ni prövat mönstret - och att få se bilder av de eventuella hättorna vore fantastiskt kul!

Hur går det för er andra med handarbetandet! Hoppas att ni inte misströstat eftersom symötesinlägget blev så sent - det tog längre tid än vad jag trodde att fixa PDF:er och mönsterlänkar... Lämna gärna en länk till ert mötesinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

måndag 27 februari 2012

Städa skafferiet!

I lördags kavlade jag upp ärmarna och tog itu med skafferiet. Är det våren som gör att man plötsligt känner sig manad att rensa?

Fast visst tar det emot en smula även när den där vårlusten finns där... Det är det där med att plocka ut allt och liksom sätta igång ett jätteprojekt som inte går att avbryta mitt i som alltid är lite småläskigt. Men så fort jag börjat tycker jag nästan alltid att det känns roligt. Och skönt. Som att återövra sin egen mark...

Jag följde dessa enkla steg när jag gjorde mitt skafferirens:

1. Ta ut allt.
2. Torka av hyllorna och rengör golvet noga. Jag städar alltid med såpa och ett miljövänligt rengöringsmedel från Cath Kidston.
3. Gå igenom alla förpackningar. Släng produkter med utgånget datum. Laga läckande förpackningar eller häll över innehållet i en annan burk.
4. Ställ tillbaka det som ska vara kvar. Sådant som man använder ofta ska stå lättillgängligt. Förövrigt försöker jag ställa saker tillsammans i teman: Bakgrejor på ett ställe, kryddor för sig. torkad frukt och nötter på en hylla o.s.v.

De här stegen är ju mer eller mindre självklara men för mig hjälper det av någon konstig anledning att ha några punkter på en lapp vid sidan av. Då känner jag mig liksom mer metodisk.

I ett gammaldags skafferi som vårt gäller det att planera placeringen väl eftersom det är ganska krångligt att komma åt det som står högst upp, längst bak. Jag har stor hjälp av de små stålhyllorna från Ikea som förvandlar en hylla till två och skafferivagnen som står på golvet. På den förvarar vi mjöl och konserver.

Genom att ha bättre koll på var saker och ting egentligen står hoppas jag slippa slänga bortglömda förpackningar vid nästa skafferistädning!


söndag 26 februari 2012

Förhandvisning!
















Kan bara inte motstå att visa er en glimt av min nya babydesgin: En sömlös, stickad babyhätta. Fler bilder, bakgrund och mönster kommer inom kort här på bloggen, så håll utkik, alla babystickare!

Skriva receptkort!

Nu har jag tagit mitt nya receptskrin i bruk. Jag använder klassiska skrivkort (sådana som finns i de flesta bokhandlar) för att skriva ned de recept vi ofta återkommer till i vardagen. Då slipper jag slå i kokböckerna om och om igen, leta bland urklipp och i tidningar och i värsta fall riskera att glömma bort var det var jag hittade ett visst recept. I receptskrinet hamnar de rätter som jag verkligen vet fungerar och som jag vill laga fler gånger! Som till exempel "Bönsoppa med kyckling"...

Jag ska tillverka registerkort så att jag kan sortera in korten under "kött", "fisk", "soppa", "paj", "veg" o.s.v. Sedan tänker jag skriva flexibla veckomenyer där det till exempel står: Måndag: Kött, Tisdag: Soppa... Med vägledning av veckomenyerna kan vi sedan göra matplaneringen genom att titta i receptskrinet under en viss kategori och bestämma vilken rätt vi ska laga den här veckan. Min mamma har ett liknande system och för henne funkar det jättebra!

Jag blir mer och mer förtjust i att skriva förhand - man hinner liksom tänka igenom innehållet i det man skriver, medan man skriver - på ett helt annat sätt än när man skriver på en dator.

Om någon av er skulle vilja sätta igång med att skriva receptkort på en gång, men inte har några skrivkort hemma, vill jag tipsa om de här vackra receptkorten som går att ladda ned från Martha Stewarts hemsida.

fredag 24 februari 2012

Morgonstunden!
























Morgnarna är så ljusa nu. Det är fint. Idag började jag dagen med ny favoritsmoothie och nedkrafsande av tankar i min lilla rosa anteckningsbok. Det är viktigt för mig att skriva med blyertspenna på papper ibland - inte bara på ett tangentbord. Dessutom tror jag alla behöver utrymmen där man skriver bara för sig själv och inte för någon annans ögon... Skriva, läsa och sticka det är mina bästa sätt att bearbeta tankar - därför försöker jag ta mig tid att göra just det, dagligen!

Så här gör jag förresten smoothien:

4 gula kiwi
2 krav bananer
1,5 dl turkisk yoghurt
en gnutta florsocker

Skala och skiva kiwi och banan. Lägg i en bunke och mixa med stavmixer. Tillsätt yoghurten och om du vill, en gnutta florsocker. Mixa tills drycken är slät. Avnjut i något tjusigt glas!

torsdag 23 februari 2012

Prinsesspyssel!


En högtidlig dag som denna tarvar sitt prinsesspyssel, tycker ni inte det? Jag kan lika gärna erkänna med en gång att jag är en av dem som sitter klistrad framför kungabröllop och årskrönikor... Och visst gällde det även idag - jag lyssnade på saluten och har sett klippet från Karolinska, där Prins Daniel meddelar nyheten, mer än en gång. Tänk så roligt att det blev en liten prinsessa!

Med anledning av allt detta ville jag överraska lillan med lite prinsessbetonat pyssel. Som tur var hann jag titta in i stadens pysselbutik på vägen hem. Där köpte jag pärlor - eftersom det alltid känns fint och festligt!

Nu har lillan trätt prinsesshalsband av de rosa pärlorna och plastkronorna. Jag gjorde också ett till henne - en enkel, prinsesslik variant som man tillverkar av ett fint band, en berlock och ett lås. Bara att fålla kanterna och sy fast låset och berlocken. Den här sortens halsband ska sitta ganska tajt runt halsen så man får mäta så att det blir lagom - det får ju absolut inte sitta åt för hårt! Att göra sådana här halsband är ett roligt sätt att ta vara på bandsnuttar som blivit över...

Ikväll ska vi äta rosa prinsesstårtbitar med guldkronor på - ser fram mot det!

Har ni firat idag?

onsdag 22 februari 2012

Servera läckert morotstilltugg!

När jag lagar fiskrätter brukar jag ofta servera stekta morötter till. Det är så enkelt att ta till eftersom man nästan alltid har morötter hemma. En slags "nödsallad" skulle man kunna kalla det...

Så här gör jag:

Häll god olivolja i en stekpanna och hetta upp den. Strimla en till två morötter direkt ner i stekpannan med hjälp av en potatisskalare. Låt steka på hög värme i ett par minuter, rör om ganska ofta. Salta och peppra. Färdigt att servera!

Trots sin enkelhet smakar morötterna som en riktig delikatess när man stekt dem i olivolja - så varför inte prova du också!

tisdag 21 februari 2012

Symöte - Solfjäder, snäckskal eller påfågel?

Välkomna på vårigt symöte!

Nu droppar det minnsan i stuprännorna och gräsmattan har börjat kika fram på sina ställen. Som jag skrev i söndags så stickar jag på en vårsjal. Jag behövde något vårigt att syssla med och på det här viset kan jag längta efter våren med både hjärta och händer. Garnet har legat i mitt skåp ett bra tag och väntat, den milt grågröna nyansen känns lika uppfriskande som de ljusgröna tulpanknopparna. Det är alltid lite extra fint att sticka med Artesanos garner - de är rättvisemärkta och varje härva är signerad av den kvinna som färgat den. Jag har skrivit mer om detta tidigare här. Det ljusgrön garnet som jag använder till halsduken heter Manos Silk Blend.

Sjalmönstret var ett annat fynd som jag gjorde på Ravelry häromdagen. Hur skulle jag någonsin kunna motstå att sticka en sjal med namnet "Little House Shawl"? Sjalen är alltså inspirerad av "Lilla huset"-böckerna och ni som föjer den här bloggen vet att jag nyligen läst hela serien och att jag är väldigt förtjust i miljöerna och stämningen. Mönstret är egentligen i barnstorlek, men om man stickar med lite grövre garn passar den fint till vuxna också.

Jag har just blivit färdig med den nedre bården.... (Sjalen stickas nedifrån och upp.) Den består av ett klassiskt solfjädermönster -- eller snäckskalsmönster -- eller påfågelmönster? Det beror på vilket av de där begreppen man vill använda. Kärt barn har många namn... Hursomhelst är det vackert så man nästan svimmar. Och klassiskt. Lilla huset sjalen är det finaste jag har stickat på länge. Jag kan knappt bärga mig tills den är klar!



Apropå tulpanerna: Tulpanlökar som drivits i kruka är bland det finaste jag vet - påminner mig om svunna tider. Jag tänker på Carl Larsson målningar där krukor med vårblommor skymtar här och där. Jag tror att Karin Larsson ägnade sig åt att driva lökar i krukor - jag har läst om det. Därför blev jag så lycklig när jag såg att de sålde sådana i vår blomsterhandel i år.

Vad handarbetar ni just nu? Lämna en länk med hjälp av länkverktyget nedan:



måndag 20 februari 2012

Servera en enkel chokladdrink!



Gårdagens efterrätt var en chokladdrink - robust och rik i smaken utan att vara ett dugg sötsliskig. Den här typen av enkla mjölkdrinkar är fina att ha på sin repertoar eftersom de är så vansinnigt festliga utan att kräva någon större arbetsinsats. Så håll tillgodo:

Kall chokladdrink
4 glas

100 g hasselnötter
100 g mörk choklad (välj någon god rättvisemärkt sort!)
1 dl grädde
4 dl mjölk

Mixa nötterna i en matberedare. Bryt chokladen i bitar och tillsätt den och grädden - mixa tills allt är finfördelat. Häll i mjölken och blanda lite till. Häll upp i vackra glas, dekorera eventuellt med en gräddklick och pudra över lite kakao. Njut!

söndag 19 februari 2012

Till vårens ära!





Jag har köpt mig en ny vårblus - prickig och grann med söt knytning fram. Nu hänger den på gyllene kroken i hallen och påminner mig om vårblommor som snart ska plockas och fågelsång genom öppna köksfönster...

Jag var förkyld hela förra veckan med feber, snuva och en huvudvärk som inte ville ge med sig - först igår kände jag mig någorlunda kry igen. Det var därför jag behövde någonting ljust och hoppfullt att pigga upp mig med. En sommarfläkt i den grå vintervardagen.

Med hjälp av vårblusen, en herrans massa honungsvatten och en ny underbar vårsjal på stickorna är jag på banan igen. Grågrönt silkesgarn i solfjädersmönster kan få vem som helst på gott humör! (Jag lovar att berätta mer om sjalen på tisdagens symöte.)

Flera av er har frågat efter foton från vårt hus så jag ska ta några rejäla fotorundor så fort dagarna blir riktigt ljusa igen! Här är i alla fall en liten glimt från hallen på mellanvåningen. (Vi bor i ett trevåningshus.) Både hängaren och hatthyllan är gamla och fanns i huset när vi flyttade hit. Den här modellen av hatthyllor med särskilda hållare för hattarna var mycket vanliga förr. Gysinge byggnadsvård säljer en liknande nytillverkad hylla i gammal stil om någon av er är intresserad. Här hittar ni den!

Hatten på hyllan är min trädgårdshatt - fick den till morsdag förra året. Å, vad jag längtar efter att få vara ute i trädgården igen!

lördag 18 februari 2012

Pösig holländsk tjockpannkaka i amerikansk tappning!







Nu har jag lagat någonting som ni bara måste prova - härmed beslutar jag högtidligen att det är obligatoriskt för alla som följer den här bloggen! Den amerikanska tjockpannkakan som jag vispade ihop igår var nämligen så vansinnigt god och dessutom särdeles festlig att laga!

Inspirationen kom från Alicia som alltid bloggar, fotar, broderar och stickar så fint. Här är receptet som hon hade använt sig av. Igår kavlade jag upp ärmarna och översatte de amerikanska måttenheterna och ingredienserna.

Jag har en ny organisation för mina receptsamlingar som bland annat inbegriper den här - en Moleskine särskilt anpassad för recept. Så underbart fin och praktiskt. Jag använder den för att skriva ner recept och matidéer som jag hittar på internet. Blev trött på alla dessa utskrifter som blir liggandes överallt - då känns det roligare att skriva ned recepten för hand och samla dem på ett ställe. I anteckningsboken finns det gott om plats för att översätta, räkna om och anteckna eventuella ändringar och experiment. Det känns bra att ha en "levande" receptbok som komplement till den mer slutgilitiga boken där jag skriver in de recept som är "färdiga" och som jag vet att jag återkommer till. Jag kommer att skriva mer om det här med recept och matplanering framöver för jag väntar på att den här ska hamna i min brevlåda så att jag får ta den i bruk också...

Så tillbaka till den fantastiska pannkakan - Dutch Baby with Lemon Sugar - heter receptet.  Tydigen  är den här rätten oerhört populär i Seattle, något som jag verkligen förstår efter att ha smakat på den! Kryddningen var så otroligt väl avvägd och det är så härligt att den blir så pösig och fin! Här kommer min översättning:

Holländsk tjockpannkaka från USA
4-6 portioner

Ingredienser

1 dl socker
2 tsk rivet citronskal (alternativt  2 tsk citronsaft)

3 stora ägg som varit i rumstemperatur i ca 30 min
1,6 dl rumstempererad mjölk
1,6 dl Extra Fint Vetemjöl (innehåller jäsmedel)
1/4 tsk vanilla
1/8 tsk kanel
1/8  tsk muskotnöt
1/8 tsk salt
60 g osaltat smör

1 stekpanna eller stekgryta i gjutjärn.

Ställ stekpannan/stekgrytan i mitten av ugnen i 230 grader.

Rör ihop socker och citronskal i en skål. Ställ åt sidan.

Vispa äggen kraftigt med elvisp tills smeten är ljus och fluffig. Tillsätt mjölken, mjölet och kryddorna. Fortsätt vispa i ca 1 minut. Smeten ska vara jämn och tunn.

Ta ut den varma stekpannan/stekgrytan ur ugnen och lägg i smöret och låt det smäta. Häll sedan i smeten och sätt genast tillbaka stekpannan/stekgrytan i ugnen. Grädda i 18-25 minuter tills pannkakan är gyllenbrun.

Servera direkt med citronsockret!

(Och kom nu ihåg at det är obligatoriskt att prova den här;)

fredag 17 februari 2012

Tapeter och framtidsplaner!























Nu har jag valt tapeter.

De blommiga ska sitta i min blivande ateljé och arbetsrum, i kombination med en blå och vit-rutig från samma kollektion (Intrade: Small Prints). Där ska jag förvara allt som har med handarbete att göra. Dels för att min familj i framtiden ska slippa sätta sig på strumpstickor som hamnat i soffan eller snava över garnnystan som ligger på golvet... Men i huvudsak för att jag ska få det praktiskt och fint, så att jag kan jobba på allvar med stickdesign, foto och bloggeri. Jag har ju faktiskt så där lite i smyg startat ett eget företag. Får se vart det bär hän...

Vi är så privilegierade med vårt stora hus (- det är ett trevåningshus) att vi faktiskt forfarande har rum ståendes tomma som vi inte gjort något av. Å andra sidan skulle kanske vissa förundras över att man vill bo så enkelt som vi gör, så det jämnar ut sig... Huset är från 1920-talet och delar av det är aldrig renoverade överhuvudtaget - trapphuset är kallt, badrummet är minimalt och arbetsytorna i köket är låga och trånga. Ändå är jag så fäst vid huset att jag tycker allt är perfekt! Det finns en trevnad här som inte går att beskriva med ord. Och jag är så glad att nästan allt det gamla finns bevarat - skafferierna, de platsbyggda garderoberna, fönstren och gårdshuset.

Nu tänkte jag alltså göra ordning ett av de tomma rummen. Igår var elektrikern här och tog bort gamla farliga elledningar (för elen får gärna vara ny, även om allt annat är gammalt...). Och nyss beställde jag tapeter. Ska bli spännande att fortsätta arbetet!

Den rutiga tapeten (Eco Tweed) på bilden ska upp i tvättstugan. Där ska också målas och tapetseras. Berättar mer om det framöver.

onsdag 15 februari 2012

Lära barn att sticka - del 1!

Hur går det till när ett barn lär sig sticka?

Tänk så många människor världen över som redan kan konsten att sticka! Människor som måste ha lärt sig på något sätt av en mamma, pappa, mormor, farmor, lärare, vän eller kursledare - stickat sina första trevande maskor med stor möda och säkerligen också tappat en och annan på vägen...
Hur gjorde de? Naturligtvis på en massa olika vis med hjälp av olika metoder. Jag var nyfiken på vilka och om det fanns några återkommande tips att utgå från? Så jag letade och letade, och läste och läste i böcker, på bloggar och hemsidor, i facktidskrifter och uppslagsverk. Jag fann överlägset mest material genom amerikanska bloggar och hemsidor och förvånasvärt lite skrivet på svenska.

På ett sätt är det inte så förvånande, med tanke på att det här är just en av de där kunskaperna som man oftast för vidare handgripligen - utan ord och böcker. Men däremot blev jag förvånad över att kulturen kring detta verkar skilja sig så mycket åt mellan Sverige och USA. I USA är stickning med barn liksom en egen diciplin - det finns särskilda böcker och kurser med ledare som är specialiserade på att jobba pedagogiskt med stickning och i "homeschool-rörelsen" är stickning ett viktigt inslag. I Sverige har nog slöjdundervisningen tagit hand om det hela (skolslöjden är ju unik för oss i norden), och antagligen i kombination med den utlärning som har skett av tradition i hemmen. Men jag tycker att vi skulle lyfta fram detta ännu mer och hoppas att jag kan bidra till det, bland annat genom det här inlägget.
Här kommer en liten sammanställning av de tips och råd jag själv funnit när jag läst och letat:








Material

Stickor: 4-5 mm och gärna av trä. Stickor av trä känns varma och mjuka och maskorna glider inte av lika lätt som från metallstickor. Tänk på att stickorna helst ska vara av kortare typ och se upp så att spetsarna inte är för vassa. Vill man vara riktigt avancerad finns det särskilda barnstickor (se bilderna). I ett sådant par har varje sticka sin egen färg för att man ska kunna skilja dem åt. Man får också en glad mun på köpet:)

Garn: Passande ullgarn till sticka 4-5 mm. Alla experter verkar överens om att ull är det bästa materialet för nybörjare. Ullen är förlåtande på så sätt att den fyller ut och håller ihop så att ojämnheter och misstag syns så lite som möjligt. Dessutom är den mjuk och skön att hålla i. Tänk på att välja ljusa nyanser - då syns maskorna bättre. Att låta barnet som ska sticka välja färg är ett bra sätt att öka motivationen! Här kommer förslag på några garnsorter som ska funka bra att börja med: Drops Alaska, Drops Karisma, eller Marks och Kattens Eco Ull.

(Naturligtvis går det även med både akrylgarn och bomullsgarn om man inte har något ullgarn i närheten...)







Hur gör man - tips och idéer
  • Eftersom alla barn är olika är det svårt att säga vid vilken ålder man kan börja. Vissa barn lär sig sticka redan i 5-6 års åldern (en del ännu tidigare) medan andra är mogna att lära sig först vid 7-8 års åldern. Det beror bland annat på hur koordinationen mellan händer och ögon utvecklas. Att lära sig sticka ska kännas lustfyllt (annars blir det ju liksom poänglöst) så det bästa förstås att utgå från när barnet själv ber att få prova. För barn med stickande föräldrar brukar det komma naturligt... Även innan ett barn är moget att lära sig stickning fullt ut kan ett nystan och ett par stickor att leka stickning  med, vara en rolig leksak.
  • Det är bra att börja med att lära ut räta maskor och rätstickning. I USA finns flera olika ramsor som används för att komma ihåg hur en maska stickas. Till exempel:
In through the front door,
Once around the back,
Peek through the window
and off jumps Jack!
(rätmaska)
Down through the bunnyhole,
Around the big tree,
Up pops the bunny,
and off goes she!
(avig maska)
  • Jag har inte hittat en enda ramsa på svenska - men gissar att det måste finnas? Någon där ute som kan en stickramsa?
  • Så här kan man gå tillväga för att lära ut de räta maskorna: Låt barnet sitta i ditt knä med sina händer ovanpå dina. Sticka långsamt och sätt gärna ord på röreslen med en ramsa eller bara en kort beskrivning av vad du gör: in, hämta, ut, släpp. Övergå till att placera barnets händer under dina händer och sköta stickorna medan du fortfarande har garnet över fingret och kontrollerar garnspänningen. När det flyter på bra låter du barnet prova hela processen själv. Det här tillvägagångssättet fungerade bra när jag testade det med min 4-åriga dotter. Hon är förstås för liten att klara helheten själv, men fram till det att hon skötte stickorna och jag spände garnet gick det jättefint!
  • Uppläggning och avmaskning sköter den vuxne i början.
  • Det kan vara lättare och roligare för barnet som ska sticka om man förbereder genom att sticka ett par varv innan barnet tar vid. Då finns det lite mer att hålla i och uppläggningen och det första varvet är redan avklarat.
  • Låt de första stickstunderna bli korta så att koncentration inte övergår till frustration.
  • En rätstickad grytlapp eller en liten dockhalsduk kan vara lämpliga nybörjarprojekt. Av en rätstickad fyrkant som vikes på mitten och sys ihop kan det bli en liten börs eller väska - det viktiga är att man börjar med små projekt så att det går snabbt att se ett resultat. Det kan vara smart att hjälpa till med ett par varv i smyg då och då mellan barnets stickstunder. Då blir det tydligare att det går framåt!
  • Uppmuntra, ha kul och var tålmodig! Övning ger färdighet.
Sist av allt ett tänkvärt litet citat om att lära barn sticka. Jag fann orden här och översatte dem till svenska:

"Du behöver mer tålamod än kunskap, mer kärlek än skicklighet!"

Detta var del 1 av min serie om barn och sticknng. Jag återkommer framöver med ett inlägg fullt av länktips!

Baka pizzabullar!






















Det är något alldeles särskilt festligt med pizzabullar...

Kanske hänger det ihop med att det plötsligt blir legitimt för både vuxna och barn att äta sig mätta på just - bullar? (Eftersom pizzabullarna ju faktiskt är mer som mat än ett bakverk, eller hur?) Men kanske också för att man har en känsla av att man äter pizza samtidigt som man äter bullar? Mycket av det goda på en och samma gång - så kan vi väl sammanfatta det?

Jag tycker att bullarna är fina som mysmat på fredagskvällen eller vid något annat tillfälle när man vill festa till det lite extra. Och att baka dem tillsammans med familj eller vänner är ju ett nöje i sig!

Mitt recept på pizzabullar har följ mig i många år. Fyllningen är okomplicerad att göra men väldigt smakrik. Det blir en stor sats bullar och de som blir över är perfekta att frysa in och ta fram närhelst man behöver utflyktsmat eller ett lyxigare mellanmål!

Pizzabullar

ca 50 bullar

5 dl mjölk
2 msk olja
2 tsk salt
1 paket jäst
1 ägg
13-15 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl tomatpuré
1 pressad vitlök
2 msk soja
2 tsk örtkrydda
3 dl mager riven ost
2 dl gröna oliver
Pensling:
1 ägg
1-2 dl riven ost

Gör vetedegen: Ljumma mjölken till 37 grader. Rör i olja och salt. Smula i jästen. Knäck ägget och blanda ned det. Rör i det mesta av mjölet och arbeta kraftigt och länge, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Degen ska vara ganska lös men smidig. Jäs övertäckt till knappt dubbel storlek i ca 30 minuter.
Förbered fyllningen: Rör ihop tomatpuré, pressad vitlök. soja och örtkrydda. Riv osten. Grovhacka oliverna.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den med några kraftiga tag. Dela i två halvor. Kavla ut till två plattor, ca 30*40 cm. Bred först på tomatfyllningen och strö över olivhacket. Täck med riven ost. Rulla ihop som kanelbullar. Dela varje rulle i 20-25 skivor. Lägg i bullformar. Jäs övertäckta i ca 25 minuter. Värm ugnen tll 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite riven ost. Grädda i 10-12 minuter.

tisdag 14 februari 2012

Symöte - En knut för kärleken!









Hjärtligt välkomna - får jag väl säga en symötesdag som denna:)

Vad, hur och om vi firar Alla Hjärtans Dag är uppenbarligen väldigt olika... Vissa avfärdar dagen som ett kommersiellt jippo - andra bakar storlagna tårtor och ordnar kalas och bjudningar. Jag tycker man ska fira om man vill och hitta sitt eget sätt att göra det på. Kärleken förtjänar ju sin plats i vardagen vare sig det sker i det stora eller det lilla...

För mig är den här dagen inte bara Alla Hjärtans Dag - det är också den dag då jag förlovade mig med min man. För fem år sedan stod vi vid lagstenen på Thingvellir och bytte ringar. (Thinvellir = Islands mest betydelsefulla historiska plats. På Thinvellir etablerades Alltinget 930 som kom att spela en viktig roll fram till 1271. Där tog man alla viktiga beslut under sommartinget som rörde befolkningen och antog också kristendomen år 1000.)

Jag ville göra en liten present för att fira årsdagen. Det blev en virkad "Algerisk kärleksknut". Traditionen med kärleksknutar är uråldrig och finns i olika kulturer världen över - två sammanflätade länkar symboliserar den eviga kärleken. Förr var det vanligt att sjömän bar en knut med sig som en påminnelse om sin käresta som väntade i land.

Den algeriska kärleksknuten blev aktualiserad i samband med James Bond-filmen "Casino Royale", då rollfiguren "Vesper Lynd" bar ett sådant smycke om halsen. Lite rolig kuriosa, eller hur?

Min knut är tänkt som bokmärke - vilket passar utmärkt till min deckarläsande man. I ursprungsmönstret som jag fann på Ravelry är knuten utformad som ett halsband. Men det där är ju lätt att anpassa som man vill. Den här knuten skulle ju också göra sig bra som applikation! Jag virkade knuten av DMC:s broderigarn - det blev väldigt sött tycker jag! Kärleksknuten är gjord på ett litet kick - så den som vill hinner faktiskt göra en idag till och med...

På tal om kärleksknutar - det finns en särskild virkteknik som kallas för det. Någon som provat på den? För ett par veckor sedan deltog jag i en handarbetsdag i Stripa. Då träffade jag en vänlig dam som erbjöd sig att lära mig detta, men tyvärr hann vi inte med det... Jag hittade i alla fall flera instruktionsvideos på Drops som beskriver hur man gör, så den som vill kan ju lära sig den vägen. Tekniken är influerad av den Keltiska kärleksknuten - fint med symboliken som finns bakom här också.






















Mönster: Algerian Love Knot av Nicole Verville
Garn: DMC:s Moulinegarn i benvitt och gammelrosa
Virknål: 3,5 mm och 3 mm till ytterkanten


















































Har ni syföreningsmedlemmar gjort något hjärtligt handarbete under veckan? Lämna gärna en länk till ert handarbetsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan: