Det där med att kunna gå ut i trädgården och plocka in ett par äpplen känns så fint att jag försöker uppfinna nya sätt att använda äpplena i matlagningen nästan varje dag - igår gjorde jag plättar med äppelskivor i. Det blev vansinnigt gott och enkelt var det också!
Så här gjorde jag:
Först vispade jag ihop en sats plättsmet. Jag brukar göra smeten på 1 liter mjölk. Det är lagom till vår familj på 4-5 personer (varierar beroende på vilka som är hemma...)
Plättsmet
1 liter mjölk
5 dl vetemjöl
5 ägg
1 tsk salt
ett par msk smält smör
Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken. Vispa i äggen. Smält lite smör i plättlaggen och rör ner i smeten.
Sedan gjorde jag äppelringar av två äpplen med hjälp av världen bästa uppfinning - Moster Huldas äppelskivare! Ringarna delade jag i mindre skivor.
Hetta upp plättlaggen och lägg en smörklick i varje fördjupning. Lägg en äppelskiva för varje plätt och häll på plättsmeten. Dofta över lite kanel. Grädda plättarna som vanligt. Njut av de goda plättarna!
Ha en trevlig fredag!
Oh vad gott det ser ut! Själv håller jag som bäst på att trä en rönnbärsgirlang :)
SvaraRaderaBra tips! Mycket nyttigare än de plättar som jag gör.... Samma koncept fast jag byter ut äpplet mot en dubbelvikt ostskiva. Gott - men onyttigt!
SvaraRaderaSarah
ELin: Nej men vad roligt att du gör en rönnbärsgirlang! Visst blir de vackra?
SvaraRaderaSarah: Det där med ostskiva var nytt för mig... Plättar är ju inte det hyttigsate man kan äta hur man än gör dem - men gott är det och de med äpllen i känns väldigt fräscha!
Hälsningar från Maja