tisdag 10 juni 2014

Symöte - Plisserat!

Hej, syföreningsvänner - nu är det dags för ett sommarvarmt symöte igen!

Jag har satt igång att sticka en klänning! Ja, ni läste rätt... en klänning! Tanken är att den ska bli färdig inom någon vecka så att jag kan bära den i sommar.

Egentligen har jag varit sugen på det här i flera år. Det vill säga att sticka ett större plagg och att kunna gå klädd helt i något som jag själv skapat med mina händer.

Så fann jag ett mönster i den här tidningen och föll för modellen (i sportig 1920-tals stil) och för möjligheten att få prova på att sticka en plissering. (När jag stickar "för nöjes skull" försöker jag oftast välja mönster där jag får lära mig nya tekniker eller möta nya moment!)

Dessutom kändes det lite lagom överkomligt att sticka en kortare klänningsmodell - en lång kjol tar ju en evinnerlig tid, och då måste man verkligen veta att slutresultatet blir bra... Ett sådant projekt kräver därför mer planering. Den här klänningen satte jag igång med lite spontant och utgick från ett bomullsgarn som fanns i gömmorna.

Nu har jag stickat mig igenom drygt halva klänningen och ikväll tänker jag lägg upp till framstycket!

Att sticka plissering är inte alls svårt! Det påminner en hel del om det som på engelska kallas för "three-needle-bind-off". Man använder en strumpsticka som hjälpsticka när man stickar själva vecken, som också markeras av lyfta maskor och aviga maskor. Vill du veta mer om den här tekniken rekommenderar jag en googling på begreppet "knitted pleats"!

Vad arbetar ni på i dessa ljuva sommartider? Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg, med hjälp av länkverktyget nedan:

1 kommentar:

  1. Jag är så imponerad över din stickkonst!! Jättevackert, ser verkligen fram emot att få se den färdiga klänningen. Här händer det tyvärr inte allt för mycket i handarbetsväg, det är den där tiden trots långa ljusa kvällar som inte riktigt räcker till.
    //Sandra

    SvaraRadera