måndag 22 mars 2010

Koka din egen ketchup och lär dig sterilisera glaskärl!

Måndag och ny vecka! Husmorsskolan går ut hårt:-) Idag tänker jag visa hur man kan koka sin egen tomatketchup.


Du behöver:

1 stor rödlök, skalad och grovhackad
1/2 fänkål, ansad och grovhackad
1 stjälk blekselleri, ansad och grovhackad
olivolja
en tumstor bit färsk ingefära, skalad och grovhackad
2 vilöksklyftor, skalade och skivade
1/2 röd chili, urkärnad och finhackad
en knippa basilika, stjälkarna hackade, bladen hela
1 msk korianderfrön
2 kryddnejlikor
1 tsk nymalen svartpeppar
flingsalt
500 g körsbärs eller plommontomater av bästa kvalitet, delade på mitten
plus 500 g plommontomater på burk, hackade
eller
1 kg gula, orange eller gröna tomater, hackade
3 1/2 dl kallt vatten
2 dl rödvinsvinäger (obs! ta lite åt gången och smaka av, denna mängd kan vara för stor)
70 g socker



Gör så här:

Lägg alla grönsaker utom tomaterna i en stor, tjockbottnad kastrull. Tillsätt rejält med olivolja, samt ingefära, vitlök, chili, basilikastjälkar, korianderfrön och kryddnejlika. Krydda med peppar och en rejäl nypa salt.



Låt puttra sakta på låg värme tills ingredienserna har mjuknat, 10-15 min. Rör om då och då. Tillsätt alla tomater samt 31/2 dl kallt vatten. Låt koka upp och sedan koka sakta tills hälften av vätskan har kokat bort.





Tillsätt basilikablad och kör sedan såsen i matberedare eller mixa med stavmixer.



Pressa den därefter två gånger genom en sil, så att den blir len och blank.





Häll upp såsen i en ren kastrull och tillsätt vinäger (obs! anpassa mängden efter tycke och smak) och socker. Ställ kastrullen på värmen och småkoka tills såsen har reducerats och tjocknat till ketchup konsistens. Justera kryddningen efter smak.

Ös upp ketchupen på steriliserade flaskor via en steriliserad tratt. Försegla flaskorna väl och låt dem stå svalt och mörkt, eller i kylskåp, tills de ska användas Ketchupen står sig i ungefär ett halvår!


"Skräpet" som blev över när jag pressade ketchupen genom sil, lade jag i en liten burk. Jag tänker använda det som bas för en pastasås. Inget får förfaras, det är ju en av Husmorsskolans viktigaste paroller:-)



Numer spar jag på flaskor och burkar som jag tycker är vackra i formen, eller användbara storleksmässigt. De här små flaskorna som från början innehöll god lemonad, tyckte jag skulle passa utmärkt som ketchupflaskor! Jag lade dem först i varmvatten för att få bort etiketter och klister.


Så här steriliserar du glasburkar eller flaskor:

Lägg burkarna med locken av i diskhon, som ska vara rengjord, och täck med kokhett vatten - se till att alla burkar fylls med vatten även invändigt. Man kan också sänka ner burkarna helt i en mycket stor kastrull med kokande vatten och låta dem koka i 10 minuter. En tredje metod är att lägga burkarna med lock på en bakplåt och ställa in dem i ugnen på ca 100%. Om man har en bra diskmaskin kan man även sterilisera i den, genom att köra maskinen på högsta temperatur.

Du gör detta för att inga bakterier ska slinka med i burken...



Ketchup-receptet kommer från den fina boken: Hemma hos Jamie: Fyra årstider i köket , av Jamie Oliver. Boken handlar om att följa årstidernas växlingar och använda sig av olika råvaror i köket, beroende på säsong. Boken innehåller inte bara en massa bra recept utan är också fylld med odlingstips för den egna täppan. Passar fint för en trädgårdsfantast som jag:-)

Kortsagt tycker jag boken är underbar! J.O:s bästa hittills. Många vackra, inspirerande bilder också!



Jag vill avsluta med några tankar kring varför i hela friden man ska koka sin egen ketchup när affären är full av den:

Kanske måste man inte ha tillgång till allting, hela tiden. Kanske blir det roligare och godare att äta ketchup när man själv kokt den, och dessutom vet vad det är i den. Kanske är det värt att äta ketchup mera sällan, om den, när man väl äter den känns som något värdefullt och lyxigt.

Skulle kunna vara så...

15 kommentarer:

  1. Helt underbar blogg! Här kommer jag titta in fler ggr =)
    Kraaaaam
    Sanna

    SvaraRadera
  2. Åh, tack! kul att du gillar min blogg! Välkommen åter!
    /Maja

    SvaraRadera
  3. Hej! Vad roligt tips, har aldrig tänkt på att man kan göra egen ketchup. Dessutom känns det ju bättre att göra den om man vet vad som är i.

    /C

    SvaraRadera
  4. Cornelia: Ja, visst gör det. Hade inte heller tänkt på det förrän jag såg det här receptet! Kul att prova nya saker:-)
    /Maja

    SvaraRadera
  5. Fantastiskt! Du gör väl en bok av det bästa på din blogg så småningom..?

    SvaraRadera
  6. Kul idé, som allt annat du tar för dig! Inte läge för mig att testa än, men innan har jag inte ens tänkt tanken. Någon gång får det allt bli.

    SvaraRadera
  7. Vad roligt att du gillar mitt pysslande! Ketchupkoket var riktigt skoj! Rekommenderas:-)

    /Maja

    SvaraRadera
  8. Har också funderat mycket på mat och vad vi stoppar i oss...och som du skriver...måste vi alltid ha tillgång till allt. Ärligt talat blir det inte väldigt tråkigt att allt finns att köpa året runt??

    Dessutom blir det ofta så otroligt mycket godare när man gör det själv. Undrar vad matinsustrin gör med råvarorna för att de skall kunna göra allt så slätstruket?

    Men de har i alla fall kommit långt med att få oss att tro att vi inte hinner laga mat själva och att det är så svåååårt!! Hmmmm....

    SvaraRadera
  9. Hej, Fru Purjo!

    Hjärtligt välkommen som följare av min blogg! Intressant att läsa dina tankar om det här med mat.

    Man får hoppas att vi går mot en framtid där vi återerövrar matlagandet, klädsömmandet, odlandet, stickandet, ja alla de gamla kunskaper som egentligen är så basala för vårt liv och välmående!

    Känns konstigt att tänka på att delar av livsmedelsindustrin faktiskt inte vill att vi ska laga vår egen mat, utan att som du skriver: vi istället ska tro att vi inte hinner eller kan...

    Förhoppningsvis är bloggandet ett sätt att sprida information och inspiration om hur man kan leva en smula "långsammare"! Låt oss hjälpas åt med det;-)

    Hälsningar från Maja!

    SvaraRadera
  10. Matindustrin tjänar mycket pengar på vår osäkerhet kring mat och matlagning, och att vi tror att vi inte hinner att laga vår mat själva.

    Sen några år tillbaks odlar vi själva våra grönsaker och bakar allt vårt bröd själva. Och till min förvåning så tar det ju inte mer tid än om jag skulle köpa maten!! För är det något som tar tid är det ju att gå och handla mat...och det är ju dessutom oändligt mycket mer stresssande än att kolla in när brödet blir fint gräddat i ugen!

    Nu är det mycket att göra ett kort tag på hösten när vi skördar och tar hand om det vi odlar men resten av året tar det ingen tid alls....bara ren lycka :-)

    Tycker din blogg är mycket inspirerande och fin och bidrog helt klart till att jag själv började blogga :)

    Och min tanke är också att just sprida inspiration och visa att det faktiskt går att leva ett annat liv än det vi matas med via reklam och media...och matindustrin...en smula "långsamare" :)

    //Fru Purjo

    SvaraRadera
  11. Tänk vad roligt att min blogg inspirerade dig att börja blogga! Gör mig jätteglad att höra det:-)

    Ja, visst är det bra mycket trevligare och lugnare att baka bröd hemma i sitt trivsamma kök, än att köa på ica;-) Hoppas på att du kommer att bjuda på fina brödrecept i din blogg? Vore kul att få ta del av dina favoritrecept!

    Ska bli jättespännande att följa vardagen på er gård! Har lagt till dig i mina länkar nu:-)

    Lycka till med bloggandet!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  12. Provade receptet men ändrade en del. Men den blev bra, toppen till pasta. Kommer göra den fler gånger men har nog i mer tomater nästa gång.

    //Anders

    SvaraRadera
  13. Hej! Jag gillar din blogg väldigt mycket. Jag blev sugen på att göra ketchupen men jag undrar hur länge en öppnad flaska håller?

    Hälsningar från Karin

    SvaraRadera
  14. Hittade hit först nu! När jag sökte på sterilisera flaskor. Flädersaften står hemma och bubblar :) Ny favorit sida som kommer lusläsas. Tack!

    SvaraRadera
  15. Hej,
    hittade hit nu genom lite googlande. Trevligt recept och smart användning av det du silat bort. Brukar också spara men ibland kommer man inte på vad man ska ha det i.

    Blev dock förvånad över ditt budgetval av tomater (och jag hade nog använt egna tomater, inte så svårt att skippa tomatbrukarna som man kan tro).

    Testar ibland budget- mot prima-produkter. JUST BURKTOMATER LÖNAR DET SIG MYCKET ATT KÖPA DYRT.
    Budget = smaklös vintertomat = klart vattnig smak som kräver extra tillsats av tomatpuré.
    Prima = högsäsongstomater = kraftig tomatsmak utan vattnighet, 5 gånger så fyllig smak som buget

    Lycka till allihop!

    SvaraRadera