söndag 19 december 2010

Baka korintkakor och koka ischoklad med smak av apelsin!

Här kommer recept på två olika julgotter som jag gjorde häromdagen. Både korintkakorna och ischokladen är väldigt enkla och nästintill omöjliga att misslyckas med... Sånt är ju inte oväsentligt när dagarna är bråda!



Korintkakorna kallas för "Makalösa". Det pålitliga receptet kommer från min mormor. Känns stämningsfullt att själv baka dem i juletid eftersom jag så långt jag kan minnas, alltid ätit dem då.

"Mormors Makalösa"

60 st

100 gram korinter
200 gram smör
1 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175%. Skölj korinterna i hett vatten. Rör smör och socker poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och korinter. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rulla längder (ca 4 längder a´15 kakor). Rulla små bollar. Lägg glest på plåtar. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.



Ischokladen gjorde jag för första gången i år. Den blev riktigt lyckad! Tänk vad gott det är att smaksätta choklad med "riktig" apelsin! Ger en frisk och syrlig smak. Det har jag inte gjort för sista gången...

Ischoklad med smak av apelsin

45 st

100 gram kokosfett
200 gram mörk choklad
1 ägg
rivet skal av 1 apelsin

Smält kokosfett och choklad i en skål som ställts över en kastrull med kokande vatten (vattenbad). Vispa ägget luftigt. Häll ner chokladmassan i det vispade ägget. Tillsätt apelsinskalet. Häll över smeten i ischokladformar och låt stelna. Förvara ischokladen kallt.

Hoppas att era julförberedelser går fint!

3 kommentarer:

  1. Kakorna kommer jag att testa.
    Kanske inte nu till julafton men i mellandagarna när livet går på sparlåga..

    SvaraRadera
  2. Mm, de där kakorna ger mig barndomsminnen... Minns att de smälter i munnen!! Kanske hinns det med ett litet bak till innan jul..!
    Hoppas ni hade en mysig fjärde advent! Vi pyntade granen och käkade lussebullar - inte dumt! ;)
    Stor kram
    Anneli

    SvaraRadera
  3. Mångmamma: Bra grej att spara lite bakning till mellandagarna. Allt måste ju faktiskt inte ske innan jul;)

    Anneli: Vad mysigt med granpyntande! Har faktiskt gjort det jag också! Fast stjärnan sätter vi inte upp förrän dagen innan julafton;) Ja, kakorna är himmelskt goda! Och enkla:)

    Kram fr Maja!

    SvaraRadera