onsdag 2 februari 2011
Lyckas med sockerkakan!
Nu finns det nya numret av Minnenas Journal i butikerna. Månadens tema för "Majas Husmorsskola" är: Baka sockerkaka! I spalten bjuder jag på några favoritrecept och tips för hur man lyckas med sitt sockerkaksbak. Som en liten bonus tänkte jag idag bjuda på en felsökningsmanual här på bloggen. För ibland händer det ju att sockerkakan inte blir som man tänkt sig... När olyckan är framme kan det vara bra att veta vad orsaken till misslyckandet är. Läs, begrunda och fyll mer än gärna på med fler tips och trix i form av en kommentar!
Felsökning för mjuka kakor
Kakan pöser över
Om kakan pöser över har bakformen troligen varit för liten. Fyll aldrig formen mer än till 2/3 med smet. Ugnsvärmen kan också ha varit för svag. Kakan kan även pösa över om du använt för mycket bakpulver. Mät därför alltid noga och använd strukna mått.
Kakan blir låg och platt
En låg och platt kaka innebär ofta att smeten har vispats för lite (ägg och socker) - eller för mycket - sedan mjöl och bakpulver blandats i. Använd inte elvisp till att röra ner mjöl och bakpulver med! Tänk också på att inte öppna ugnsluckan för tidigt eller för ofta. Luckan får heller inte slås igen för häftigt, då kan kakan sjunka ihop. Andra orsaker kan vara att formen rubbats i ugnen eller att kakan helt enkelt inte var färdiggräddad när den togs ur ugnen. Kontrollera alltid kakan med en provsticka - när stickan är torr är kakan färdig!
Kakan blir tung och degig
En tung och degig kaka beror ofta på att smeten har vispats eller rörts för lite. Rör alltid smeten tills den blir riktigt pösig, men inte mer. Du kan också ha rört smeten för mycket efter det att mjölet tillsats.
Kakan lossnar inte från formen
Fastnar din kaka i bakformen har formen varit dåligt eller ojämnt smord. Smörj alltid formen noga med rumsvarmt smör som ger en bättre yta en smält matfett. Om formen är veckad eller mönstrad är det lättare att smörja den väl genom att pensla insidan med smält flytande matfett.
Kakan jäser ojämt
När kakan jäser ojämt och blir toppig beror det på att bakpulver och mjöl inte blandats tillräckligt väl innan det rörts ner i smeten.
Sockerkaksbottnen sjunker ihop
Om din sockerkaksbotten sjunker ihop efter gräddningen har ägg och socker vispats för mycket. Det kan lätt hända om du vispar med elvisp för länge.
Torkad frukt samlas i formens botten
Blanda alltid torkad frukt med mjöl innan du tillsätter den i smeten. På det sättet undviker du att frukten samlas i formens botten.
Efter denna felsökningsguide vill jag också lite uppmuntrande säga:
Den sockerkaka som inte kan räddas genom att man antingen serverar den med sylt och grädde eller pudrar lite florsocker på toppen har jag fortfarande inte stött på!
Etiketter:
Bakning,
Minnenas Journal
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Superbra och busvassa tips :D
SvaraRaderaDom ska jag spara.
//JOhanna
Tack för tipsen!
SvaraRadera"En dreglande bloggare" (ler)
Sockerkaka är nog den bästa kakan egentligen, min favorit är nog ur sju sorters kakor, "saffranskaka" fast jag brukar köra med andra smaksättningar också, den är riktigt saftig och god...
SvaraRaderaha en bra dag! / Olivia
Tack, vilka bra tips.
SvaraRaderakram elsamarianne
Bra tips, speciellt det sista med grädde och florsocker... ;-)
SvaraRaderaen för smetig sockerkaka kan räddas om den får stå i ugnen på eftervärmen ett tag, lärde jag mig nyligen... ger en segare och lite knäckig kaka, men det är ju att föredra framför smet..
SvaraRaderaHanna: Vad roligt att du uppskattade dem!
SvaraRadera4U2: Varsågod;)
Olivia: Den tycker jag också supermycket om! Saffran är en favorit året om. Synd om man bara ska äta det på jul...
Elsamarianne: Bra att de kommer till nytta!
Malin: Tack! Ja, det tipset är nog det allra viktigaste;) Lätt att komm ihåg också...
Mylla: Tack för bra tips! Alltid toppen när man kan rädda i efterhand...
Hälsningar fr Maja!
Tack för tipsen. En manlig nybörjare 79 år.
SvaraRadera