tisdag 5 april 2011

Symöte - Tre olika sätt att sticka en sjal!

Hej, syföreningsmedlemmar och övriga läsare!

Här kommer äntligen dagens syföreningsinlägg! Det blev lite sent idag...

Nu är våren här. Visserligen lite trög i starten men ändå - jag känner det, den är här. Så jag blev tvungen att sticka en vårsjal;) Inte så att det var jobbigt på något vis... Nej mer en sådan sak man kallar: ett kärt besvär. Garnet jag stickar med är en nyhet från stadens garnaffär - en helt oemotståndlig silke/merinoull-blandning! Och färgen... Jag tycker den är så vacker! Som en blekljus vårdag... Garnet heter Manos Silk Blend och tillverkas av ett kvinnokooperativ i Uruguay. Dessutom är det rättvisemärkt. Kan det bli bättre än så?Under mitt stickande kom jag att tänka på att jag skulle kunna dela med mig av de tre olika teknikerna för att sticka trekantiga sjalar som jag behärskar. Kanske är det gammal skåpmat för en del av er, men jag skriver ner det ändå utifall det skulle vara av intresse;)

Samtliga tre sjalar stickas i rätstickning. De får lite olika struktur genom att ränderna hamnar i olika riktningar, beroende vilken av sjalarna man väljer att sticka. Min vårsjal är baserad på mönster nr 1. På bilderna kan ni se hålmönstret som bildas i mitten och upptill.

När det gäller garn och stickor får man pröva sig fram. Att sticka sjalar är ju ytterligare ett bra sätt att göra av med restgarner. Min sjal stickas med en rundsticka nr 4 (80 cm).Sjal nr 1 - Rätsickad sjal med hålmönster (Stickas uppifrån och ner):

Lägg upp 5 maskor.
Sticka 2 varv rätstickning

Varv 1 (rätsida): 2 rm, 1 omslag, sätt en markör på stickan, 1 rm, 1 omslag, 2 rm
Varv 2 (avigsida): sticka rätstickning varvet ut (7 m)
Varv 3 (rätsida): 2 rm, 1 omslag, sticka till markören, 1 omslag, flytta över markören till höger sticka, 1 rm, 1 omslag, sticka tills det återstår 2 maskor, 1 omslag, 2 rm

Fortsätt att växelvis sticka varv 2 och varv 3 tills sjalen uppnått önskad bredd. Maska av, eller sticka/virka en avslutningsbård.Sjal nr 2 (Stickas från ett av övre hörnen):

Lägg upp 2 maskor. Sticka ett varv.

Varv 2 : Lägg upp 1 maska i början av varvet.
Varv 3: Sticka ett varv.

Fortsätt att växelvis sticka varv 2 och varv 3 tills du fått önskad storlek på triangelformen.
Maska av.Sjal nr 3 (Stickas från nedre spetsen och uppåt):

Lägg upp tre maskor. Sticka ett varv.
Öka sedan fortsättningsvis en maska i början av varje varv.
Sticka upp till önskad bredd.

Maska av. Virka ev. ett varv runt sjalen för att få en snyggare kant.

Denna sjal är snygg att sticka med tunnt garn och tjocka stickor. Då får man en väldigt luftig sjal.Jag har fått en ny fascination för melerade garner;) Egentligen tycker jag bäst om enfärgadt garn. Men sedan jag hittade Manos Silk Blend som jag stickar vårsjalen med och det här nya Bambugarnet från Ullcentrum måste jag nog ändra mig. De är så fina!

Men nu kan jag inte tåla mig längre! Fritt fram för er syföreningsmedlemmar att visa vad ni åstadkommit den här veckan. Lämna er länk i länkverktyget nedan:

16 kommentarer:

 1. inget pyssel från mig idag, det jag håller på emd är en födelsedagspresent ;-) Men väl lite vårtecken, och så en funderng kring terrorist (eller kanske snarare anarkist) plantering av lökar..

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du fastnat för melerade garner ;) Mina absoluta favoriter :D Aha, det är så man stickar sjalar. Då har i alla fall jag lärt mig något nytt :)

  Idag har det blivit för mig att sy en hissgardin.

  SvaraRadera
 3. fint maja. min favvis är faktiskt också ettan, men det är ju kul att man får så olika effekt bara genom att variera så lite=)
  jag har också stickat en sjal denna vecka, fast i näversticking. kram på dig

  SvaraRadera
 4. Vilket fint garn. Verkar glänsa... och vilka härliga färger. Jag har faktisk aldrig stickat en trekantig sjal, bara virkat. Bra att få lite tips på lite olika modeller där.
  Ja, Jag har ju naturligtvis sytt Jag!!! på min nya symaskin! Har börjat med lite småsaker....

  SvaraRadera
 5. Kul med sjalar! För mig som inte är en så van stickare kommer ha nytta av de där tipsen :)

  Idag har jag äntligen stickat klart mina vårvantar. Hoppas att de kommer till användning innan det blir för varmt! Nu är frågan - broderi eller inte?

  Förresten lagade jag "Barbros kyckling" idag. Det blev smaskens!

  SvaraRadera
 6. Fina sjalar. Jag önskar att jag kunde hålla på med stickning men mina värkande leder klarade visst inte av att sticka. Jag syr istället helt enkelt.

  Idag visar jag upp en liten bebisklänning jag sydde i helgen.

  kram

  SvaraRadera
 7. Hej Maja !
  Jag har en fråga. Har du, eller någon av dina läsare något bra tips på böcker eller tidningar med barnmönster för sömnad ? Allra helst en mönsterkonstruktionsbok. Har letat men kan inte finna något som är riktigt roligt. Jag har aldrig sytt barnkläder innan (och det borde jag väl ha gjort, sömmerskeutbildad som jag är) och nu har det blivit baby boom bland mina vänner och det är ju roligt att uppvakta med något man gjort själv. Hoppas någon kan tipsa mig !
  Kram från Malin

  SvaraRadera
 8. Det låter som ett härligt garn det där. Och tack för de fina sjalbeskrivningarna. De kommer säkert till användning nån gång!

  SvaraRadera
 9. Hej alla duktiga! Kan tyvärr inte vara med idag heller! Är på tjänsteresa och sitter i Lidköping utan dator...
  Ett tag stickade jag massor av sjalar av typ 1 - favorit mönster.

  För mönster till barnkläder kan jag tipsa om tidningen Ottobre. Kommer 4 nr om året. Fina och moderna barnkläder!

  SvaraRadera
 10. Jag älskar att sticka sjalar! Håller på med en variant av nr 1, och tänkte försöka lägga upp den när jag är klar :) Idag blev det ett mindre projekt, en börs, eftersom ni redan har sett bilder på mina andra projekt.

  Jag har flera bra böcker om barnkläder, men kommer inte ihåg nån just nu :/ De är nämligen fortfarande i lådorna.. Återkommer med namn!

  SvaraRadera
 11. Åh, jag har helt kommit av mig med handarbetet. Skäms litegrann, men det kommer nog igång snart igen. På lördag är det ju dags för maskerad, och jag vill inte köpa en färdig kostym, så i veckan blir det lite fix av den.

  SvaraRadera
 12. Jag ska gå en kurs i spetsstickning genom stickkurs.se, tänkte sticka mig ett spetssjal!/jeanette

  SvaraRadera
 13. Sjal nr 1 - Rätsickad sjal med hålmönster (Stickas uppifrån och ner):

  Lägg upp 5 maskor.
  Sticka 2 varv rätstickning

  Varv 1 (rätsida): 2 rm, 1 omslag, sätt en markör på stickan, 1 rm, 1 omslag, 2 rm
  Varv 2 (avigsida): sticka rätstickning varvet ut (7 m)
  Varv 3 (rätsida): 2 rm, 1 omslag, sticka till markören, 1 omslag, flytta över markören till höger sticka, 1 rm, 1 omslag, sticka tills det återstår 2 maskor, 1 omslag, 2 rm

  Fortsätt att växelvis sticka varv 2 och varv 3 tills sjalen uppnått önskad bredd. Maska av, eller sticka/virka en avslutningsbård.

  SvaraRadera
 14. Hur stor sjal får man ut på en härva Manos, ungefär?

  SvaraRadera
 15. Tack o tusen tack! Så enkelt och så genialt förklarat! Jag blir mållös av lycka, för att jag äntligen fattar varför mina sjalar blir som dom blir. Och vad som är upp och vad som är ner, inte tala om att det fanns en på tvären också.
  Nu hinner jag inte mer...måste sticka sjalar ;)
  ps. Manos silk blend ÄR fina garner

  SvaraRadera
 16. Hej. Jag vet inte om detta är rätt forum men jag är på jakt efter ett mönster till en babykofta med picoter, två knappar. Mönstret är troligtvis från 50 eller 60talet. Har en kofta men inget mönster.

  SvaraRadera