Idag tänkte jag tipsa om lite fin sticklitteratur som jag snubblat över den sista tiden. Mitt första tips är boken "Simple Knitting" som är skriven av den skickliga stickdeignern "Erika Knight". Jag har tidigare stickat en hel del ur hennes bok "Stickat och Sött" - en mönstersamling som vänder sig till blivande mammor. Där finns en hel del gravid-/amningskläder och en uppsjö av söta babymönster. När jag väntade min dotter stickade jag bland annat en spetskofta till mig själv, en teddybjörn, en åkpåse och en babytröja... Så jag är väl bekant med Erika Knights sätt att skriva. Det som är så fint med hennes mönster är att de alltid innehåller detaljerad information om hur man kan få till den där lilla extra finishen som gör att plaggen ser proffsiga ut. I "Debbie Bliss Knitting Magazine" (som förresten är mitt nästa tips) läste jag om E.K:s nya bok "Simple Knitting". Man kan säga att den är en är en slags grundläggande lärobok i stickning. Dels innehåller den all kom-igång info en nybörjare kan behöva. De tydliga llustrationerna visar uppläggning, räta och aviga maskor och många olika typer av sticktekniker. Boken innehåller också en gudie i att tyda mönster, information om stickor och en genomgång av olika garnkvalitéer. Allt detta är väldigt genomarbetat och antagligen till stor hjälp om man är nybörjare. Men för mig personligen är den största behållning av boken det fina urvalet av mönster till grundmodeller. Varje modell presenterar och ger övning i en viss teknik. Allt från grundmönster för sockor och vantar till fair isle-teknik och mer avancerade klädesplagg som en cardigan med innfällda fickor. Det hela är väldigt pedagogiskt upplagt! Tydliga texter och vackra bilder bidrar också till det inbjudande helhetsintrycket!
Enda kruxet är kanske att boken såvitt jag vet inte finns översatt till svenska. Är man som jag, van att "sticka på engelska" så är är det inget problem. Men det är klart att för att komma igång med det, krävs att man lär sig fackuttrycken även på engelska. Letar man på internet finns det bra ordlistor. Bl.a. har Drops ordlistor som samlar de vanligaste sticktermerna med översättning till flera språk.
Även "Debbie Bliss Knitting Magazine" bjuder på fin "engelsk stickning". Sprang på vår/sommarnumret i en Pressbyrå i en något större stad. Så jag tror att den finns att få tag på lite här och var i landet. Debbie Bliss är en annan världskänd stickdesigner och garntillverkare. Jag måste säga att detta magasin (som är en slags nypremiär för tidningen) nästan fick mig att trilla baklänges. Så många fina mönster! Från och med detta nummer är alla medföljande mönster nydeignade endast för tidningen. Tidigare har också modeller ur hennes övriga kollektioner dykt upp i tidningen. Men nu är allt nytt! Bland annat finns ett antal mönster på temat "Fabulous Florals" som är otroligt fina. Till exempel en rosen-kofta som jag måste sticka någon gång!
Det här med att plocka upp gamla mönster och modeller ligger i tiden, därför avslutar jag med den här bilden. Mönstret till holkärmsjumpern kommer från Garntjänst i Kilafors. Det är en av två modeller de har tagit fram den till sitt 50-årsjubileum, utifrån egna gamla modeller som man kan se på bild på deras hemsida. Även Allers bjöd för en tid sedan på tre mönster som de rekonstruerat utifrån egna mönster från 40-,50- och 60-tal. Roligt, tycker jag! Även om en del av rekonstruktionerna blir lite klumpigare än orginalmodellerna eftersom man stickar med grövre garn... Jag planerar att sticka 40-talskoftan från Allers någon gång framöver. Kommer att göra några små förändringar av mönstret så att koftan blir mer lik orginalmodellen. Om någon av er är intresserad av dessa mönster går det bra att höra av sig till Allers redaktion och fråga efter PDF:er.
Ha en trevlig helg!
Oh, how happy I am that you made this post! I've just reserved several of Erika Knight's books at the library :)
SvaraRaderaNow all I must do is learn how to knit in the far more efficient Swedish style!
Hej, Jessica!
SvaraRaderaJag skriver på svenska (för visst var det så att du kan läsa, men inte skriva svenska?) Vad roligt att inlägget blev till glädje för dig! Och vad lustigt att du just hade beställt E.K-böcker på biblioteket:) Som sagt var gillar jag dem verkligen!
Har du stickat med den där omvända tekniken tidigare? Vet att de stickas "åt andra hållet" nedåt i Europa... Är det så i Australien också?
Tittade in på din blogg! Åh, vad fint det var!! Och vad många spännande recept!
Hälsningar från Maja
Tack för tipset. Jag vill tipsa dig om en länk där man kan "kika in " till de flesta engelska och amerikanska sticktidningar. En guldgruva med andra ord. Jag tipsar om det i min blogg också.
SvaraRaderahttp://www.laughinghens.com/knitting-patterns.asp
Maybe I will be brave enough to write in Swedish soon :)
SvaraRaderaIn Australia we knit the not so efficient British way. Swedes were always so amazed when they saw me knit. Can you knit both ways? If so, which do you prefer?
How happy I am that you like my little blog. x
Jessica: Såklart att du vågar det! Dessutom gör det ju inget om det blir lite fel, det är ju så man lär sig!
SvaraRaderaJa, det var det jag trodde - att du stickade åt andra hållet. Jag kan bara sticka på det svenska viset. Så jag kan inte jämföra. Men jag har faktiskt hört av en god vän i Paris som hade testat båda sätten, att hon tyckte att det svenska sättet var effektivare. I och för sig är hon ju själv svenska, så hon kanske var påverkad av det;)
Jag är glad att du trivs på min blogg också!
Ha det fint!/Maja