måndag 14 januari 2013

Med kaffekoppen som mått!


















Att måtta med en kaffekopp är kanske inte så vanligt nuförtiden. Den som däremot ger sig på att baka efter äldre recept stöter strax på kaffekoppen(kkp) som måttangivelse. En kaffekopp motsvarar ungefär 1,5 dl - men det ligger i sakens natur att det här måttet inte var lika precist som våra nutida mått. Var och en måttade ju med sin kaffekopp, och då kunde naturligtvis skilja sig åt en aning...

Häromdagen blev jag påmind om ett släktrecept, av Maggan, min pappas kusin, som skulle till att baka Pannbulle. Pannbulle är just ett av de där gamla recepten, där måtten står angivna i kkp. Det är så roligt, när man plötsligt kommer att tänka på ett recept som man mycket väl känner till, men liksom glömt tillfälligt. Det blir lite av ett kärt återseende! Pannbulle bakades från början av min pappas mormor, och sedan av min farmor och hennes systrar. Receptet som jag har kommer från min faster Anita som hade bevarat det efter min farmor. 

Jag har publicerat det här receptet tidigare här på bloggen, men jag kan inte låta bli att påminna om det igen! Det är ju ett så hejdundrande bra bakverk!

Här är en liten beskrivning av kakan:
Pannbulle är en rustik långpannekaka med smak av kanel som är praktisk att ta till när man vill bjuda många och inte har så mycket tid på sig. Kan fungera lite som Kanelbulle-substitut... Pannbullen passar lika bra till vardagsfikat som till högtidsstunden!

Pannbulle

1 liter mjöl
2 kkp socker
3 dl mjölk
1,5 hg smält smör
1 ägg
3 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

Fyllning:

1,5 hg smält smör
2 kkp havregryn
1 kkp socker
1 msk kanel

Vispa ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt. Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Rör i mjölblandningen i äggsmeten. Varva med mjölken. Tillsätt det smälta smöret.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en annan skål.

Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna. Bred fyllningen ovanpå. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Låt svalna och skär sedan Pannbullen i fyrkantiga bitar. Njut!

9 kommentarer:

  1. Åh, det där ska jag prova. Älskar kanelbullar men det är ju inte alltid man har tid att baka bullar. :)

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt en gammal ovandlignstabell i fornm av en förstärkt plansch som mormor hade i skafferiet! Den står på en hylla i mitt kök och har fått göra tjänst då och då.
    (Tror också att sådana tabeller finns i t.ex. Vår Kokbok och ev Rutiga kokboken)

    SvaraRadera
  3. Lät som en god kaka men jag fastnade så vid koppen och fatet. Har tre stycken likadana och några assietter som jag fått av min mormor, men ser i bakgrunden på bilden att du även har i blått!! :) Du skulle inte vilja visa lite fler fina bilder och berätta om den kaffeservisen? // Sandra

    SvaraRadera
  4. Jag har många gamla recept imskrivna i min receptbok och jag har skrivit i de gamla måtten, så kkp använder jag ofta! Men jag omvandlar ju till dl när jag bakar men tycker det är roligt att det står så, precis så som det stod i min farmors bok och även i min gammelmormors... Fastnade okcå för de fina kopparna på din bild! Vad heter dom? Så himla fina. Älskar gamla kaffekoppar och prickiga är bara såååå charmiga! Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  5. Sandra och Theresia: Jag lovar att återkomma med ett inlägg och berätta mer om porslinet!

    Hälsar Maja

    SvaraRadera
  6. "Femtiotalsjakten" bloggade precis om den där koppen!

    SvaraRadera
  7. Jag gjorde denna underbart goda kaka för ett tag sedan och blev glatt överraskad över hur enkel och god den var!
    Men jag blev lite fundersam över att det bara var ett ägg i?! Min kaka blev väldigt smulig och torkade väldigt snabbt, kan det månne behövas fler ägg i degen?
    Om jag ser på andra långpannerecept brukar det rekommenderas minst 4 ägg.

    Tacksam för din hjälp!
    /Melanie

    SvaraRadera