söndag 2 juni 2013

Trädgårdsdagbok, del 1!

Då kommer här en liten trädgårdsrapport från mig - så får vi se om någon annan vill följa i spåren.

Igår band jag upp de sista tomaterna i växthuset. Plantorna stormtrivs förresten där i värmen - igår var det ju rena rama sommaren! Jag binder upp mina tomatplantor med hampasnöre, som jag lägger dubbelt och virar löst kring plantan från basen och uppåt, sedan trär jag det genom en ögla i växthusets tak och knyter åt. I takt med att plantan växer sig högre virar jag snöret fler varv runt plantan. Det är väldigt smidigt med hampasnöre som är lätt att städa undan i slutet av säsongen, eftersom det är komposterbart. Dessutom tycker jag att det är vackert!
Förutom tomater finns också en ensam gurkplanta i växthuset. Flera små gurkor är redan på gång!

Förra året läste jag om vita jordgubbar och blev väldigt intresserad av att prova någon sådan sort.  Det gör jag också i år i form av "Pineberries" som jag snubblade över hos den lokala blomsterhandlaren för ett par veckor sedan. Ska bli spännande att smaka den här lite udda varianten, som alltså ska ha ton av ananas... Jag var nyfiken på vita jordgubbar eftersom fåglarna lämnar dem i fred, och så har jag redan en vit smultronsort som jag är väldigt förtjust i.


Min rädisblandning tittar upp!

En vacker gullviva som har förrirat sig till min lilla kryddgård och naturligtvis får stanna där! Jag är alltid tacksam när naturen tar egna initiativ till att planera min trädgård:)


Nu kan jag säga hej till bondbönan "Monica"...

... och kokbönan "Signe".

Den första squaschen är redan här! Nu gäller det att plocka fram alla squasch-recept jag samlat på mig. Jag känner på mig att det kommer att bli en stor skörd i år. Förra året var katastrofalt - frukten regnade bort och ruttnade. Men i år känns det lovande!


Den här svartvinbärsbusken planterade jag förra året utanför växthuset, tillsammans med en röd. Den verkar trivas och har satt en massa nya grenar. Ser fram mot stora vinbärsskördar under kommande år!

Då har i fått en liten glimt av vad som händer i min trädgård. Vill du bjuda in på virtuell rundtur till din trädgård/balkong/odlingslott eller något annat ställe där du odlar? Lämna i så fall en länk med hjälp av länkverktyget nedan!

(Varje söndag under hela sommaren, kommer du att hitta en trädgårdsdagbok här på Husmorsskolan!)

7 kommentarer:

 1. Åh så himla roligt med trädgårdsdagbok i år igen. Jag ser fram emot att läsa dina och andras rapporter och att få en morot att dokumentera min egen odling :-)

  SvaraRadera
 2. Förra året klickade jag bort alla inlägg om trädgården, helt enkelt för att jag inte hade det intresset. DÅ!
  Sen hände något och viljan att odla eget var ohejdbar... Att det sedan dök upp en man i mitt liv som var villig att upplåta en liten markplätt i sin trädgård gjorde ju inte saken sämre. Så nu är jag i mina odlingslådor och kollar varje dag vad som har hänt.
  Så fr o m nu kommer jag att följa trädgårdsinläggen slaviskt.
  Och som vanligt Maja, jättefin blogg, vackra bilder och matnyttiga texter.
  Tack!
  Sarah

  SvaraRadera
 3. Vad trevligt med att trädgårdsboken har kommit tillbaka.

  SvaraRadera
 4. Gud va roligt, jag vill verkligen vara med på trädgårdsdagbok!

  Hur har du gjort med din zucchini? Min har blommat med hanblommor men inga honor än. Har flyttat den från inglasad balkong till öppen nu i hopp om att det blir ändring :)

  SvaraRadera
 5. Å vad mysigt att du gjorde slag i saken! Tack!

  SvaraRadera
 6. Du har kommit mkt länge än vad jag har... jag e lite sent ute alltid, o det blir inte lättare med en nyfödd bebis :-)
  Jag brukar binda upp grejor med ullgarn (tar nån stickig variant som jag ändå inte gör nåt annat av) men var köper du ditt fina hampasnöre?

  SvaraRadera
 7. Vad kul med trädgårds-dagbok! Det hade jag missat men jag lägger in ett bidrag idag istället!

  SvaraRadera