Jag fick en sådan intressant kommentar, apropå förkläden!
Så här skriver Sia Danielsson:
Min gamla mormor, bekräftat i samlingen husmorsrelaterad litteratur jag äger och samlar på, säger att man ska olika förkläden för olika tillfällen.
Städrock eller heltäckande förkläde med knäppning fram eller i ryggen utan band och stora fickor när man städar. Köksförkläde med bröstlapp och midjeband eller i "förskinnstyp" (som smed och skomakare har) i kulört, mönstrat tyg används vid matlagning. Kjolförkläde utan bröstlapp i kulört, mönstrat tyg vid servering av vardagsmål till familjen (man får ha på sig det vid middagsbordet) eller vid handarbete. Serveringsförkläde i vitt tunt tyg med eller utan hängslen och bröstlapp till servering vid bjudning eller söndagsmiddagen. : )
Spännande - eller hur? Och tack Sia för att du delade med dig av detta!
Nu känner jag starkt att jag nog måste sy mig ett handarbetsförkläde! Alltså ett... kjolförkläde utan bröstlapp i kulört, mönstrat tyg! Visst vore det fint!
Ett handarbetesförkläde låter intressant! Kanske med en ficka för stora tygsaxen och en annan ficka för måttbandet? Tål att tänkas på.
SvaraRaderaVill du sy dig ett stickförkläde som du kan förvara din stickning i kan du titta på min blogg - där finns en sömnadsbeskrivning.
SvaraRaderaAha! Så det var därför mormor och farmor vek ner bröstlappen på förklädet när de satte sig till bords? Som en slags snabb-byte till serveringsförkläde...
SvaraRadera