Igår var det söndag på det där sättet som jag gillar allra bäst! Med regndropp utanför fönstret, tystnad i staden och ljus och värme inomhus.
Jag bestämde mig för att jag ville baka en äppelkaka - det ligger rätt årstidsmässigt, att ta tillvara alla dessa fantastiska svenska äpplen från butik och trädgård. Jag visste också att jag ville att min kaka skulle innehålla mandelmassa. För en tid sedan blev jag nämligen bjuden på en liknande kaka och den var så in i vassen god!
Efter en del letande fastnade jag för det här receptet och det är jag glad för. Det blev en härligt rik och saftig kaka med dubbla lager äppelklyftor och riven mandelmassa i smeten. Prova den vet jag!
Sedan har jag fått ett väldigt roligt upprop skickat till mig! Från Anna Braw - ni vet allas vår bästa Kyrkkaffe-Anna, som hon kallade sig när hon jobbade med Kyrkkaffeserien och hjälpstickningsböcker på Libris Förlag.
Anna är ju min fina, goda vän och alltid lika givande samtalspartner och bollplank. Vi lärde känna varandra när jag stickade Femtimmarskoftan för första gången och sedan dess har vi haft mycket roligt ihop. Tänk bara vad mycket gott en liten babykofta kan föra med sig!
Numer jobbar Anna på Verbum och där har hon satt igång ett spännande projekt. Vill du vara med? Ja, såklart du vill - läs bara vad smart och inspirerande detta verkar:
Upprop från Verbum
oktober 2014
Baka med årstiderna
Verbum
samlar recept på klimatsmart fika som räcker till många
Jordgubbar och
hallon mitt i vintern? Blanka, knallröda äpplen som har rest runt halva
jordklotet?
Vi har vant oss vid att
kunna få tag på alla färska frukter, bär och grönsaker när som helst. Ofta är
långa transporter och mycket bekämpningsmedel förutsättningen för våra
vardagsmåltider och fester.
Hur vore det att ta vara
på det som finns i närheten och ge också kakor, bullar, pajer, tårtor och bröd
en självklar plats i vårt miljöansvar?
Vi på Verbum planerar för
inspirationsboken Baka med årstiderna
och har redan många underbara recept, men kanske har du ett som är extra bra?
En äppelpaj som gör många lyckliga, ett bröd med nässlor i, ett sätt att ta
vara på en stor vinbärsskörd, en vinterkaka med rotsaker? Ett tips om hur man
kan ersätta långväga råvaror som kokos och mandel med något som odlas här?
Eller en metod för att ta hand om squash och pumpor och plommon under några
intensiva dagar för att kunna använda dem senare?
Vi vet att det
finns massor av påhittiga och rationella bakare i Sveriges församlingshemskök
och hemmakök. Vi vet också att omsorgen om skapelsen är ständigt närvarande i
Svenska kyrkans vardag. Så vi har goda förhoppningar om att du och andra vill
vara med och dela med er av recept, tips och inspiration som vi kan sprida till
många!
Skicka ditt
bidrag senast 1 december 2014 till arstiderna@verbum.se
eller till
Baka med årstiderna
Verbum
Box 22543
104 22 Stockholm
Vad underbart att vi får se mer av Annas kreativa förmåga. Älskar verkligen idéen att ta vara på det som säsongen erbjuder. Tack Maja för din fantastiska blogg. Har följt den i många år nu./Christina
SvaraRaderaJavisst är det roligt att Anna har satt igång igen! Jag är så glad för det! Tack för fina ord om bloggen Christina:)
RaderaÄppelkakan ser så god ut! Men hur mycket mandelmassa ska det vara i? Det står 100 g, två gånger?
SvaraRadera/ Siv
Hej Siv! Vad konstigt att det stod så. Det är 100 g totalt som gäller! Lycka till med kakan:) mvh Maja
RaderaIntressant.
SvaraRaderaDu kanske skulle gilla dessa sidor om du är inne på klimatsmart mat:
http://www.klimatmat.se/
http://www.miljomat.se/html/NaringsberakningRecept.aspx
http://slangintematen.se/
http://www.lovefoodhatewaste.com/
Tack så mycket Ann-Sofie!
Radera