fredag 4 juni 2010

Have a Tea Party, del 4 - Baka Shortbread rings!





Igår köpte jag den här månadens utgåva av tidningen "Country Living" (British edition). Gissa om jag blev glad när jag upptäckte att de har tema: Afternoon Tea, den här gången! Massor av spännande historik, recept, porslin och inte minst vackra miljöbilder!

Om man är det minsta intresserad av engelska bakverk och thetraditioner tycker jag att man ska bege sig till närmaste pressbyrå och inhandla ett exemplar.



Jag kunde förstås inte hålla mig utan var tvungen att provbaka ett av recepten redan igårkväll. Det blev shortbread - en kaktyp som jag ätit framförallt när jag varit i england men också brukar köpa ibland i vår fina theaffär. De har sådana av märket Walker´s. Farligt goda är de...

Shortbread rings

(ca 15 kakor)

100 g smör
25 g florsocker
1/4 tesked bakpulver
100 vetemjöl

1. Sätt ugnen på 190%. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

2. Vispa samman smör och florsocker med en elvisp tills blandningen är mjuk, fluffig och ljusnar i färgen.


3. Vispa snabbt ner bakpulver och mjöl - bara så att det blir en jämn smet. Lägg smeten i någon typ av sprits. Jag använde den fina kaksprits jag övertagit av mormor. Till dessa kakor hade jag "stjärnformen".

4. Spritsa ut ca 15 ringar (ungefär 4 cm) på bakplåtspappret. Grädda i 10-15 minuter tills kakorna är gyllenbruna. Låt svalna på galler.




Kakorna blev fantastiskt goda! Ser verkligen fram mot att prova fler recept...

9 kommentarer:

  1. Jag vill också ha en sån sprits. Jag är mycket förtjust i mördegskakor. Ja, ärligt talat i de flesta småkakor. Vilket är en anledning till att jag sällan gör dem ;)

    SvaraRadera
  2. haha, va kul! en sån där sprits hade min mormorsmor! hon hade kondis i Nybro. spritsen kommer snart flytta hem till mig... rejäla grejer det där.

    SvaraRadera
  3. Fru Purjo: Jaaa!

    Evis: Har sett den här typen av sprits på loppisar flera gånger genom åren. Så håll ögonen öppna och slå till så fort du hittar en! Lovar att du inte blir besviken;-)

    Karin: Vad spännande att din mormorsmor hade kondis! Har du en massa "hemliga" recept efter henne då? Kul att du snart får överta spritsen! Den är verkligen en kanongrej!

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera
  4. Åhh, vad goda de där såg ut. gillar verkligen den sortens kakor. får prova det nästa gång det blir kakbak....ska ta och scanna loppisarna efter en sprits också känner jag. för det saknas i mitt kök...

    ha det bra!

    SvaraRadera
  5. Ja, de blev supergoda! Kul att de faktiskt smakar precis som de shortbread som man köper... Och nästan ännu godare förstås, eftersom man gjort dem själv;-) Blir nog dubbel sats nästa gång jag gör dem!

    Lycka till med loppis scannandet!

    /Maja

    SvaraRadera
  6. hm, ja det finns iaf nån svart anteckningsbok kvar efter mormorsmor, fulltecknad med svårläsliga recept... jag borde verkligen kolla upp det där bättre! tyvärr har jag flyttat till en lägenhet med gasugn, så bakande går lite på sparlåga (hohoho) för tillfället.
    men det känns som en kulturgärning att bevara äldre generationers recept, inte sant?

    SvaraRadera
  7. Ja, visst gör det! Jag söker ständigt i minnet efter kloka tips som mormor gav mig när jag hjälpte henne i köket som liten. Det finns så oändligt mycket "dold" kunskap som byggts upp under hundratals år. Det är den som känns värdefull att försöka bevara!

    Låter superspännande med den svarta anteckningsboken! En vacker dag kanske du kan utforska den;-)

    /M

    SvaraRadera
  8. Åh shortbread. Det kommer jag ihåg att min mormor gjorde. Vore ju kul att prova på det själv. Jag har ju sprits och allt :D

    SvaraRadera