lördag 30 oktober 2010

Från potatissoppa till amerikansk lyx en regnig dag i oktober!



Ibland passar det fin-fint med amerikanska bakverk! T.ex. en regnig lördag i oktober... Amerikanskt är för mig synonymt med vräkigt och glamoröst. Ja, sådär härligt för mycket av allt i en bra blandning! Konsten att göra det smaklösa smakfullt kanske man också skulle kunna säga;)

Och när det är grått ute behövs något glamoröst att pyssla med inne. Gårdagens svar på det blev: Cake Pops! Små chokladdoppade kakbollar på träpinnar med smak av lingon. Jag fann receptet på bloggen Emmas Husbestyr, som gjort flera varianter av Cake Pops under den senaste tiden. Tack för inspiration och recept, Emma!

Cake Pops är ett utmärkt "bakamedsmåbarn"-projekt! Det går fort nog för att en liten tös inte ska tröttna, kräver ingen ugn och resultatet blir både festligt och mumsigt! Det enda momentet som den vuxne behöver vara ifred med är chokladdoppandet...



Sedan till den lite mer oglamorösa delen av gårdagens köksbestyr... Jag tycker nämligen minst lika mycket om oglamorösa recept! Sådana man alltid kan lita på oavsett om det är vardag eller fest. Sådana som håller i alla lägen och som man omöjligt misslyckas med:

Potatis- och purjosoppa

4 portioner

3-4 potatisar
1 gul lök
1 purjolök
1 msk smör
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 msk grädde
(salt och peppar)

Skala och skiva potatis och lök. Snitta, skölj och skiva purjon i tunna skivor. Fräs det skurna i fettet i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt vatten och smulade buljongtärningar. Koka under lock tills potatisen är helt sönderkokt, 15-20 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med lite grädde, ev också salt och peppar.

Till soppan serverar jag ostgratinerad formfranska med lite örtkrydda på.


Ha en angenäm söndag!

4 kommentarer:

  1. smile
    jag har också samlat på mig dessa recept.kul grej till jul

    SvaraRadera
  2. Roligt att du vågade testa! Cakeballs och cakepops är verkligen min nya favorit, så enkla man ändå så lyxiga. Ha en skön söndag.. Kram

    SvaraRadera
  3. Hej Maja

    Potatissoppa är väl aldrig oglamöröst, speciellt inte med en skävtt grädde i... jag brukar "hotta" upp min med ett äpple och lite curry ibland för att få lite variation. För övrigt är det faktisk det som står på matsedeln idag fast med grovt finskt rågbröd till.

    SvaraRadera
  4. Anonym: Jag tänkte också att det blir toppen med cake pops till jul!

    Emmas Husbestyr: Tack för tipset! De var lätta och roliga att göra! Vore roligt med någon form av "julig" smaksättning också... Får klura på det!

    Hanne: Åh, grovt finskt rågbröd låter helt rätt! Nej, visst kan potatissoppa vara glamoröst i rätt sammanhang;) Gott är det iaf alltid! Låter spännande med äpple i. Det måste jag testa!

    Många hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera