lördag 12 februari 2011

Baka en rosa vanilj-dröm!



Förra söndagen var det ju som bekant sockerkakskalas här på Husmorsskolan! Under den dagen kom det in många bra sockerkaksrecept och råd angående hur man lyckas med en sockerkaka. Pia bidrog med det fina tipset om att göra en vanlig sats sockerkakssmet och sedan fördela den i två formar - en liten och en stor. Hon hade alltid själv gjort så, när hon bakat med barn och barnbarn. Det är ju mysigt för den lilla att göra sin egen miniatyr-kaka samtidigt som det är roligt att baka tillsammans!

Jag har två äldre sockerkaksformar (båda är fyndade på loppis för småsummor) av typen med ett "rör" i mitten. En liten och en stor. Därför passade det så bra att ställa till med ett sådant här sockerkaksbak igår när jag var ensam hemma med min dotter som inte kunde gå till dagis eftersom hon var lite krasslig. Tillsammans uppfann vi en rosa vanilj-sockerkaka!



Att smörja och bröa formen noggrannt är viktigt om man vill lyckas med kakan. (Det erfor jag senast själv för någon vecka sedan när jag i brådskan hade slarvat lite och fick en trasig sockerkaka som resultat...) Allra bäst yta får man genom att smörja formen med fett i fast form. Då fastnar ströbrödet (eller vad man nu använder) lättare än om man smörjer med flytande fett.

Men när jag ska smörja en "snirklig" form, alltså en form med mönster och struktur fördedrar jag ändå att använda smält smör och pensla ut det jämnt i formen. Då kommer jag åt de skrymslen och vrår som annars är svåra att lyckas med.

Apropå att bröa: Har man inte ströbröd hemma går det fint att ersätta det med mjöl, kokos, mannagryn eller havregryn!



Här kommer receptet. Det är en enkel variation på ett grundläggande sockerkaksrecept. Istället för mjölk eller vatten använde vi ekologisk naturell yoghurt. Inbillar mig att det gjorde kakan lite extra saftig... Jag smaksatte kakan med min nya favorit - det ekologiska vaniljpulvret. En gnutta röd karamellfärg tillsattes på lillans begäran. Hon ville ha en "rosa kaka". Förresten, vem vill inte det? Karamellfärgen är tydligast när smeten fortfarande är smet, men kan faktiskt anas även efter gräddning. En annan variant är att ha i hallonsylt. Det ger också en lätt rosa smet och fungerar ju även som smaksättning!

Husmorsskolans rosa vaniljdröm

2 ägg
2 dl strösocker
2 3/4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver (alternativit 2 tsk vaniljsocker)
1 dl ekologisk naturell yoghurt
50 gram smör
(några droppar röd karamellfärg)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa formen.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Blanda alla torra ingredienser: mjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål.
5. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
6. Smält smöret. Rör ner smör och yoghurt i smeten.
7. Avsluta med att droppa lite karamellfärg i smeten och rör ut.
8. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter (175 grader).

(När man gör en liten och en stor kaka måste den lilla kakan tas ut för den stora! Håll ett öga på den och känn efter med sticka när du tror att den är färdig. Vår stod inne i ca 30 minuter.)







En sådan tur att jag har två liknande glasfat på fot - ett litet och ett stort!







Och så lite strössel som kronan på verket! Det är ju liksom en av livets väsentligheter;) Jag önskar er en fin lördag!

6 kommentarer:

  1. Titta vad fint! Så fina fat du hade också. Lilla tösen måste ha varit mycket nöjd och kakan låter ju som något man måste testa.
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  2. Så fint :)
    Lät som en mysig dag.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  3. Mums va gott, nu blir det dags för kl.tre fika!

    SvaraRadera
  4. Rebeccasdiy: Ja, kakan var faktiskt oväntat god;) Ibland är ju det enkla det godaste! Och min liltös var mycket nöjd med att få göra sin egen kaka. Ha en fin helg du också!

    Snickaregården: Ja, vi hade det jättemysigt! Härligt med sådana dagar... Kram!

    Ida: Hoppas att tre-fikat blev trevligt och gott!

    SvaraRadera
  5. Så gjorde alltid mamma med när jag var liten. Var alltid lika roligt att fika med sin egna lilla sockerkaka!

    SvaraRadera
  6. Har lånat bilden och länkat! Ser ju så gott ut!! Kram

    SvaraRadera