onsdag 23 februari 2011

Bjud på citrus-savarin!



I helgen gjorde jag ett eget försök att baka savarin. Ni vet, jag skrev ju om att jag stött på savarin-recept i flera av mina gamla kokböcker. Här kan ni läsa det inlägget som bl.a. tar upp historiken bakom kakan.

Jag ville komponera en kaka med modern smaksättning men i klassisk skrud. Egentligen består ju savarin av en kaka som görs på jäst, men jag fuskade och utgick från en vanlig sockerkaka. Det går precis lika bra! Så här blev resultatet:



Husmorsskolans Citrus-Savarin

Sockerkaka

50 gram smör eller margarin
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Ugn: 175%

Smörj och bröa en hålform. Smält fettet och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp. Tillsätt den varma mjölken med fettet. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.

Lime-kesella

1 dl kesella
rivet skal och pressad saft av 1 lime
2 tsk florsocker

Saft

3-4 dl citronsaft
(eventuellt 0,5-1 dl citronlikör)

Frukt

1 burk konserverade mandarinklyftor

Baka sockerkakan, stjälp upp den och låt svalna. Lägg tillbaka sockerkakan i formen och häll saften över. Låt dra i några timmar.

Blanda samman ingredienserna till lime-kesellan. Stjälp upp kakan på serveringsfatet och spritsa på kesellan. Dekorera med frukten.



Både att dekorera med sprits och den konserverade frukten känns lite lagom retro. Jag gillar det! Roligt att göra sådana här tårtlika kakor:) Sockerkaksreceptet lämpar sig väldigt väl ändamålet, eftersom kakan blir hög och fin och håller ihop väl.

Det här var definitivt inte sista gången jag bakade savarin. Jag tycker bakverket förtjänar att lyftas fram i ljuset igen! Vill också tipsa om att detta är ett perfekt sätt att förgylla en sockerkaka som antingen misslyckats - alltså blivit torr, eller en kaka som stått några dagar för länge.

Citrus-savarinen är mitt bidrag till den här månadens bakutmaning hos Söta Saker - där temat är: Nygammalt.

Ha en fin eftermiddag!

4 kommentarer:

  1. Vilken härlig kaka. Måste pröva. Tack för ditt inlägg igår. Kul att du kände igen mina "muddar".

    SvaraRadera
  2. Håller helt med! Detta gamla goda bakverk har varit undangömt allt för länge, vad fint att du lyfter fram det igen! Fler savariner åt folket, säger jag! :-)

    SvaraRadera
  3. Kerstin: Roligt att du gillar kakan:) Ja, det var så roligt att jag fann de välbekanta muddarna:)

    Anna: Här har vi en som har fattat galoppen: FLER SAVARINER TILL FOLKET:) Låter så rätt i mina öron;)

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera
  4. Ser väldigt god ut! Jag har inte kommit på vad jag ska göra denna månaden. Filurar fortfarande.

    SvaraRadera