torsdag 10 februari 2011

Sticka en "vintercape"!
Här är min lilla variation på "Femtimmarskofte-mönstret". En vintercape med kapuschong som skydder en liten från kalla vårvindar... En sådan här cape kan ju också bli en fin prins-/prinsessmantel att förstärka utklädningslådan med. Eller om man gör den röd - en rödluvecape.

Mönster: Jag har utgått från "Femtimmarskoftan" och lagt till en huva (se nedan).
Garn: Schachenmayr nomotta - Ecologico Color (Färg: 01732) på rundsticka nr. 9
Storlek: 3 årSå här gjorde jag:

Börja med huvan. Lägg upp 47 maskor på rundsticka nr 9. (Ta till en extra lång uppläggningstamp så har du en garnände att sy ihop luvan med sedan.) Sticka slätstickning fram och tillbaka med 3 m rätstickning i varje sida. När arbetet mäter 13 cm minskas från rätsidan 4 maskor jämnt fördelade över varvet (ej på de räta kantmaskorna). (43 m.) Upprepa samma minskning vid 18 cm. (39 m.) När arbetet mäter 27 cm minskas 6 maskor jämt fördelade över varvet. (33 m.) Detta ger en lätt inåt-sluttande, lite toppig huva.

När man kommit så här långt sammanfaller maskantalet med de antal maskor som man startar "Femtimmarskoftan" med. Fortsättningsvis följer man alltså det mönstret tills det totala maskantalet är 131. Därefter stickas slätstickning tills arbetet mäter 30 cm från de första varvet av femtimmarskoftemönstret. (Fortsätt hela tiden att sticka de tre första och sista maskorna i rätstickning.) Sedan stickas 6 cm rätstickning. Maska av från rätan. Fäst lösa trådar. Sy ihop huvan med uppläggningsgarnet. Sticka eventuellt snoddar som stängning.

Den här capen kan lätt förvandlas till en poncho om man fr.o.m. den sista ökningen stickar slätstickning runt, runt på rundstickan istället för att fortsätta sticka fram och tillbaka.

Som nämnts tidigare på Kyrkffebloggen kan man tänka så här när det gäller storlekar:
Sticka nr. 4 - nyfödd, Sticka nr. 6 - 3 månader, Sticka nr. 9 - 3 år. Naturligtvis är det här ungefärliga storlekar så man få prova sig fram med olika garn och stickor. Egentligen var garnet som jag stickade capen av lite för tunt för sticka 9... Men jag var så sugen på att göra något av det här vackra, ekologiska ullgarnet som jag fyndade på rea för en tid sedan, så det fick gå;)

Ha en fin torsdag!

3 kommentarer:

 1. Åhh, vad söt! Skulle passa perfekt till lillstumpan :-)

  SvaraRadera
 2. Men vad roligt! Jag har tänkt att jag måste experimentera ihop en luva till koftan, och här är den!
  Många hälsningar från Anna

  SvaraRadera
 3. Jessica: Vad roligt att du gillade den! Och visst passar den på lillstumpor... Min egen lillstumpa trivs utmärkt i den;)

  Anna:Kul att jag kunde bidra med en luva då:) Man måste förstås anpassa måtten i höjdled om man gör de mindre storlekarna, men det är ju ganska lätt att göra genom att mäta mot något redan befinligt plagg med luva... Tror jag ska sticka din väst med luva någon gång framöver!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera