måndag 12 december 2011

Koka gammaldags risgrynsgröt!






















Så här till jul säljer matbutikerna ekologisk gammaldags mjölk. Det är mjölk med naturlig fetthalt som är lågpastöriserad men inte homogeniserad. Fetthalten kan variera mellan 3,8 och 4,5 procent beroende på vilken årstid det är, vad korna har ätit och vilken ras de är av.

Att koka risgrynsgröt av gammaldags mjölk blir vansinnigt gott - det kan jag intyga! Vi åt det till kvällsmat igår under gemensamma hejarop... Här kommer ett recept om någon av er vill prova:

Gammaldags risgrynsgröt

4 portioner

1 msk smör
1½ dl rundkornigt ris
½ tsk salt
1 liter ekologisk gammaldags mjölk
1 kanelstång

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt ris, salt och ca 3 dl av mjölken. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och späd med resten av mjölken lite i taget under omrörning. Lägg ner kanelstången. Låt gröten koka på svag värme under lock ca 40 minuter. Rör om då och då. Passa noga så att gröten inte kokar över!

2 kommentarer:

  1. tack för ett bra recept, skönt när folk inte e "rädda" för allt utom lättmjölk.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med! Det skall vara riktig gammeldags mjölk till jul!!
    Jag har jordgubbar som jag kokar upp och mixar till saftsås....underbart gott.

    SvaraRadera