torsdag 8 december 2011

Lägg in lime-sill!























Sillen är viktig på julbordet, tycker jag! Klassisk men också väldigt lätt att variera i smak. Förra året gjorde jag en Lime-sill som blev väldigt lyckad. Den gillades till och med av sillpuritanen i familjen som annars brukar hävda att gammal hederlig inlagd sill är det enda rätta. Kanhända gör jag den i år med. Vi får se... Jag brukar tycka att det är roligt att prova någon ny sort också, förutom den gamla hederliga, som sagt var;) Här kommer i alla fall receptet till den ovanligt goda lime-sillen. Utifall någon av er vill prova...

Limesill

4 urvattnade sillfiléer (drygt 420 gram)
2 limefrukter
½ purjolök
10 kryddpepparkorn
3 smulade lagerblad

Lag:

3 dl vatten
3 msk ättiksprit (12%)
1 ½ dl socker
½ tsk hackad röd chili

Skär sillen i lagom stora bitar. Skala och skiva en av limefrukterna. Strimla purjolöken och krossa pepparn. Koka upp lagen och låt kallna. Pressa saften ur den andra limefrukten och häll i lagen. Varva sill, limeskivor, purjostrimlor och peppar i en galsburk och häll över lagen. Låt stå kallt ett dygn.

Vilken sill gillar ni bäst?

3 kommentarer:

  1. Jag är så tråkig och svarar senapssill. Riktig och inte någon Abbavariant. Gärna lite stark.

    SvaraRadera
  2. Skånsk senapssill!!!! Men sen kanske jag är lite partisk då man spenderat 20 av mina 30 år i skåne med :-) Men god är den!

    SvaraRadera
  3. Dorro och Marie: Vad roligt att i båda röstade för senapssill;) Håller med om att det är en höjdare! Nog nästan min favorit också...

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera