tisdag 27 november 2012

Symöte - Mönster: Vågmönstrad muggvärmare!Idag bjuder jag på ett enkelt litet mönster på en muggvärmare, eller "cosy" som det kallas på engelska. Det finns "cosies"/värmare till det mest skilda saker - ägg, tekannor, äpplen, varmvattenflaskor, blomkrukor osv. En muggvärmare bör väl därför betraktas som en av de mer sansade formerna den här företeelsen... Det finns ju faktiskt till och med en poäng med att isolera sin mugg så att värmen i drycken håller sig lite längre!

Muggvärmaren går snabbt att virka och blir hemskt fin som handgjord julklapp till någon som behöver lite värme!

Varsågoda:


Vågmönstrad muggvärmare
Design: Maja Karlsson - Copyright 2012


Garn: Lämpligt garn för virknål nr 4-5 mm, beroende på muggens storlek - använd gärna restgarner. (Jag virkade med rester av Drops grova merinoull.)
Virknål: 4-5 mm
Tillbehör: 1 knapp

Virka en kedja av 39 luftmaskor i färg A.

Varv 1: (rätt varv) 1 st i 4:e luftmaskan från nålen, *1 st i var och en av nästa 3 lm, (2 st tills) 2 ggr, 1 st var och en av nästa 3 lm, (2 st i nästa lm) 2 ggr. Uppr från * och sluta sista uppr med 2 st i sista lm, vänd arbetet.

Varv 2: (avigt varv) 3 lm, 1 st i samma m, *1 st i var och en av nästa 3 lm, (2 st tills) 2 ggr, 1 st var och en av nästa 3 lm, (2 st i nästa lm) 2 ggr. Uppr från * och sluta sista uppr med 2 st i den tredje av de överhoppade lm, vänd.

Varv 3: (rätt varv) Byt till färg B. 3 lm, 1 st i samma m, *1 st i var och en av nästa 3 lm, (2 st tills) 2 ggr, 1 st var och en av nästa 3 lm, (2 st i nästa lm) 2 ggr. Uppr från * och sluta sista uppr med 2 st i den tredje överhoppade lm. Fortsätt att virka en kedja av 16 luftmaskor. Fäst den med en smygmaska i maskan under den sista stolpen (se bild). Vänd.

Varv 4: (avigt varv) Byt till färg C. 3 lm, 1 st i samma m, *1 st i var och en av nästa 3 lm, (2 st tills) 2 ggr, 1 st var och en av nästa 3 lm, (2 st i nästa lm) 2 ggr. Uppr från * och sluta sista uppr med 2 st i den tredje överhoppade lm, vänd.

Varv 5: (rätt varv) Byt till färg C. 3 lm, 1 st i samma m, *1 st i var och en av nästa 3 lm, (2 st tills) 2 ggr, 1 st var och en av nästa 3 lm, (2 st i nästa lm) 2 ggr. Uppr från * och sluta sista uppr med 2 st i den tredje överhoppade lm. Dra igenom tråden och fäst.

Montering: Fäst alla lösa trådar – fäst respektive färg i respektive färgfält på baksidan. Sy fast knappen.
__________________________________________

Hur går det för er med handarbetsbestyren? Lämna gärna en länk med hjälp av länkverktyget nedan: 


3 kommentarer:

 1. Hej! Kommer inte ihåg om jag bett om att få vara med i syföreningen, har tjuvstartat lite annars. Lägg gärna upp mig som Art of Fjertorp, artoffjertorp.blogspot.com, tack! Och söt muggvärmare! När jag bytt stickorna mot virknål så...

  SvaraRadera
 2. Har tyvärr inget att visa för tilfället, bara en del pågående.
  En liten efterlysning dock: jag skulle så gärna vilja ha fler MYCKET ENKLA korsstygnsbroderi mönster av änglar eller krubbor! Enkla på så sätt att man relativt lätt kan sy 20-30 st för julkort, m.a.o. mönster som lite "fastnar i huvudet".
  OM ngn vill bidra ta gärna kontakt på evahulten@gmail.com
  Och så hoppas jag efterlysning är ok med dig, Maja! Ta bort detta annars, jag gnäller inte i så fall:)

  SvaraRadera
 3. Hej! Här kommer mitt första bidrag till symötet - tyvärr utan bilder eftersom jag inte hinner ha en blogg just nu.
  Förra veckan spenderades på Madeira i +22 gradig ljuvlighet, men ändå hanns det stickas 3 "bärmössor". Det är min specialitet... Och sedan dess har det blivit 3 till - i brasvärmen hemmma! De förra ska säljas till förmån för AFFC.se arbetet i Gambia och de senare skulle få vara med om ett äventyr som än så länge är en hemlis. För precis som du Maja har jag också fått vara med om detta stora att få bära på roligheter som framöver kommer "visa sig"! (Även om det i mitt fall är i mkt mindre skala!) Många hälsningar från Carols Corner

  SvaraRadera