onsdag 27 februari 2013

Havrevälling!

Hej, host och hallå! Här är jag igen...

Oj vad jag blev sjuk och fy vad jobbigt det var. Dagarna blev till en febrig dimma utan någon riktig början eller slut.

Nu är jag på benen så pass att jag kan sitta upp i soffan och dricka honungsvatten. Jag har ställt ett fönster på glänt för få i mig lite frisk luft och för att kunna lyssna på en liten fågel som sitter i trädet utanför. Tänk att det snart är vår!

I morse åt jag en mild havrevälling på ordination av svärmor. Hennes mamma brukade koka något liknande när något av barnen hade varit sjuka. 

Vad vore vi människor utan mödrars omsorg?

Havrevälling för tillfrisknande magar

1 dl mjölk
1 dl vatten
1 dl havregryn
lite salt

Häll mjölk, vatten, gryn och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda någon minut. Servera med lite socker ovanpå.

7 kommentarer:

  1. Havrevälling gör man godast på skrädmjöl och mjölk annars. Ovan nämnda recept blir lite mer som gröt. Välling var väldigt gott och nu väckte du mitt intresse för det igen.

    Mjölnardottern
    Maria

    SvaraRadera
  2. Så spännande!!
    Måste provas!!
    Maria, har du samma mått annars?

    SvaraRadera
  3. Havrevälling var länge sedan! Hoppas du kryar på dig nu!

    SvaraRadera
  4. Krya på dig! Har också åkt på en förkylning och tänker på min mammas ord om att dricka te med honung. Till slut fick det mig dessutom att tycka om te :)

    SvaraRadera
  5. Nej, jag minns inte hur mkt skrädmjöl man har i, men jag skulle börja med ett par dl mjölk och ett par msk mjöl och fylla på om det inte blir tillräckligt simmigt. Stöpafors gör lika bra skrädmjöl som det jag minns från barnsben. Lycka till!

    Maria

    SvaraRadera
  6. Skrädmjölsvälling gör man så här enligt Saltå Kvarn:

    Skrädmjölsvälling 1 port



    IngredienserSkrädmjöl 2-4 tsk
    Vatten 2 dl
    Salt




    Gör så här

    Vispa samman mjöl och vatten och låt koka upp under omrörning. Låt puttra någon minut. Önskad mängd vatten kan naturligtvis bytas ut mot mjölk.

    SvaraRadera