lördag 7 september 2013

Deckarnostalgi från Nora!

Åh - nu finns de tre första Maria Lang-filmerna att hyra på DVD! I somras såg jag den första filmen på biograf i Nora, och sedan dess har jag längtat efter att se fler! 


Nu har jag sett film nummer två och tre och med tanke på hur mycket jag virkat de senaste dagarna, så är det tur att det finns bra saker att vila ögonen på under tiden!

Det är alltså författarinnan Maria Langs böcker som har filmatiserat, i bästa 50-talsstil. Maria Lang (eller Dagmar Lange som hon egentligen hette) var bosatt i Nora, och det var bland annat stadens atmosfär som gav inspiration till hennes pusseldeckare.  I böckerna kallas staden för "Skoga".

Under många år var Maria Lang en av Sveriges mest lästa författare, men i modern tid har hon tyvärr fallit lite i glömska. Nu blir det nog ändring på det, när böckerna kommer i tjusiga nyutgåvor, och filmerna släpps en efter en under vintern!

Maria Lang är lite av en svensk Agatha Christie - hennes historier innehåller allt från ond bråd död till passion och svek - i trivsam småstadsmiljö. Eftersom jag är uppvuxen i närheten av Nora, så känner jag ju stadsmiljön väl, och det är så roligt att filmerna är inspelade där.

Tuva Novotny gestaltar hjältinnan "Puck" som ofta hamnar i händelsernas centrum. Vid sin sida har hon sin man "Ejnar Bure" (Linus Wahlgren) och hans gode vän "Kommisarie Christer Wijk" (Ola Rapace).

Jag behöver väl inte säga att jag rekommenderar filmerna varmt? Det förstår ni nog ändå...

Se bara här på en av de stilsäkra affischerna:

6 kommentarer:

 1. ÅH!
  Jag letar som en tok efter böckerna, second hand mest. Fick en del av grannen som hittade dubletter förra sommaren. De är underbara!
  Ola R som Christer Wijk? Hmmm.... Låter ju riktigt bra, har funderat på vem som skulle passa min bild. (Karl-Arne Holmsten hade varit given :D )
  Undrar om inte jag skulle trivas i Nora faktiskt!
  (TACK för hjälpen med garnet! Den största "laddningen" levererades igår till en ung kvinna som nyss återupptagit stickning. Kändes perfekt!) Nu får jag se om jag får in detta... Dataproblem IGEN så koden inte alldeles lätt se alltid :)

  SvaraRadera
 2. Att hon har en kofta i Bohusstickning är ju inte helt fel!

  SvaraRadera
 3. Åh tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Som en av dom som läser din blogg blir jag riktigt överraskad att läsa att du är uppfödd nära Nora, jag är själv barnfödd i nora och bodde där fram till 1961.
  Eva Malmquist

  SvaraRadera
 5. Jag älskar Maria Langs böcker, och har läst nästan allihop (några av dem flera gånger). En svensk deckare utan blod och synligt våld, och med härligt språk och nostalgitrippar vad gäller kläder och miljöer. Blev glatt överraskad när jag såg att de skulle bli film! :) Och även jag hade ju tyckt att Karl-Arne Holmsten hade varit ett givet val...

  Jag var och såg den första filmen på "dagbio" och det var härligt att höra de äldre prata om när de var unga och läste böckerna.

  Något jag kan störa mig lite på är att de ibland gått från handlingen lite, kanske är det ett måste rent filmmässigt. Men såg att på affischen för Kung Liljekonvalje av dungen är Tuva med (trots att hennes karaktär, Puck, inte är med i den boken). Ska bli så härligt ändå att få se resten av filmerna!!!

  Tänk om H.N.S kunde ha film och handarbetskväll IRL nån gång! Hihi. ;-)

  Tack för påminnelse och tips!
  /Camy

  SvaraRadera
 6. Eva: Roligt att det gick bra med garnet! Och vad skoj att du också är Lang-fan. Då skulle du definitivt trivas i Nora! Du måste se nyutgåvorna av böckerna - så tjusiga omslag!

  Carin: Varsågod!

  Edith: Nej, det är inte fel - håller med:)

  Eva Malmqvist: Jag är uppvuxen i Guldsmedshyttan! Det vet du säkert var det ligger? Vad roligt att höra att du är från Nora!

  Camy: Ja, det hade verkligen varit härligt om H.N.S. kunde ha filmkväll IRL!

  SvaraRadera