måndag 31 mars 2014

Den stora förklädesparaden!


1. Vintage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu har det varit tyst här på bloggen i flera dagar! Det bara blev så - vårsol och annat kom emellan, liksom...
 
Därför slår jag på stort idag, och bjuder på förklädesparad! Har tänkt så länge att jag ska fotografera de förkläden som jag samlat på mig genom åren och nu blev det äntligen av! Jag samlar ju på husgeråd och sybehör från förr och några av de föremål som jag är allra mest svag för är förkläden, stoppsvampar och gamla stickmönster.
 
Här är de nio förkläden i min ägo, som bara skyddar nedtill. Jag har också ett antal heltäckande och de visar jag en annan dag...
 
Förkläden är lite som grytlappar! En kreativ frizon utan hämmande ramar... Det är lätt för den som syr att ta sig friheter, som kanske inte bjuds när man tillverkar andra plagg! Min fascination är total, när jag granskar tygval, tekniska lösningar och personliga tilltag. Det är därför jag inte kan låta bli att samla på mig fler och fler.
 
- Dessa förkläden, som ligger slängda i någon korg på loppis. Som avlägsna minnen i form av kulörta bomullstyg. Ibland nedfläckade, ofta skrynkliga och slitna... Välanvända men inte förbrukade! Du kan plocka upp ett ur korgen, ta det med dig hem, tvätta det, hänga det på tork i vårsolen, laga hålen, stryka det alldeles slätt och knyta det om midjan!
 
Så har du ett alldeles eget minne, att bära över kjolen.
 
2. Vintage


3. Detta har jag virkat själv efter en gammal förlaga




















4. Från Kapp Ahls Vintage Stories-kollektion



5. Vintage
























6. Vintage

7. Vintage
























8. Vintage

9. Vintage

6 kommentarer:

  1. Håller med. Jag köpte en låda förkläden på en auktion för några år sedan. Det visade sig att det fanns ca 25 förkläden i en tidsperiod mellan ca 30-tal till 70-tal i lådan, både för vuxna och barn. Det var som om man följde ett kvinnoliv genom förklädena.

    SvaraRadera
  2. De två första är så snygga. Ditt hemmavirkade (fniss fniss) ser ut som en grytlapp på magen. Kul. Roligt att du visade upp dem.

    SvaraRadera
  3. Det är så underbart att det finns människor som du som förstår att uppskatta även sådana plagg som har några år på nacken. Jag springer själv mycket på loppisar och blir så ledsen när jag ser hur handbroderade och handvirkade dukar slumpas bort för några ynka kronor. Saker som har tagit flera veckor och oändligt tålamod och skicklighet att tillverka. Nytt är inte alltid bäst!

    SvaraRadera
  4. Älskar förkläden! Jätteroligt att se att fler uppskattar dessa nyttoplagg som kanske inte används av den stora massan idag. Min personliga favorit är ett som både min mormor och mamma använt, som jag nu tagit över. Får kanske ta och blogga om det en dag. Och visst är det kul att se utsvävningarna med färger och mönster :)

    SvaraRadera
  5. Dök av en händelse på din blog när jag letade efter bilder på skåpvred... och snöade in på förkläden mm istället. Min gamlamormor, bekräftat i samlingen husmorsrelaterad litteratur jag äger och samlar på, säger att man ska olika förkläden för olika tillfällen. Städrock eller heltäckande förkläde med knäppning fram eller i ryggen utan band och stora fickor när man städar. Köksförkläde med bröstlapp och midjeband eller i "förskinnstyp" (som smed och skomakare har) i kulört, mönstrat tyg används vid matlagning. Kjolförkläde utan bröstlapp i kulört, mönstrat tyg vid servering av vardagsmål till familjen (man får ha på sig det vid middagsbordet) eller vid handarbete. Serveringsförkläde i vitt tunt tyg med eller utan hängslen och bröstlapp till servering vid bjudning eller söndagsmiddagen. : )
    Med vänlig hälsning fru Sia Danielson

    SvaraRadera