onsdag 14 april 2010

Lätt som en plätt gör du en ugnspannkaka!

Här kommer recept på alla Husmödrars givna räddningsplanka - ugnspannkakan! När matidéer och råvaror tryter kan du med hjälpa av mjölk, ägg, mjöl och salt trolla fram en ugnspannkaka på nolltid:-) Så var det för mig i går, och det resulterade i pannkakslunch med bacon och lingonsylt som tillbehör. Jättegott tyckte familjen, och jag pustade ut...

Ugnspannkaka

smeten räcker till en stor långpanna, ca 4 portioner

3 dl mjöl
8 dl mjölk
4 ägg
ca 1/5 tsk salt

Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa tills smeten är slät och klumpfri. Häll i resten av mjölken. Vipsa sist i äggen.

Häll smeten i en smord långpanna (använd smör).

Grädda mitt i ugnen i 225%, 20-25 min

Som variation kan du tillsätta fläsk i smeten - då blir det en god fläskpannkaka, eller skalade äppleklyftor och lite kanel - då blir det en efterättsliknande äpplepannkaka.

Ett givet tillbehör är förstås lingonsylt;-)

Smaklig måltid önskar Husmorsskolan!

9 kommentarer:

  1. Ser gott ut, men jag skippar baconet! Vill inte låta "gamig" men hade du skickat ett nålbrev till mig? Tänkte om det kanske kommit bort med posten?

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet! Jag hade tänkt göra ugnspannkaka idag (minus bacon) och nu blev det ju perfekt när du lade ut ett recept!

    SvaraRadera
  3. Hej, Tjuettan!

    När du påminde mig om nålbrevet blev jag osäker på om jag hade postat det, och gissa vad som låg längst ned i min jobbväska när jag såg efter... Just precis - ditt nålbrev i ett frankerat kuvert... Bra att du påminde mig. Postar det imorgon!

    Angeliqa: Vad bra att mitt recept kom till användning så här på direkten! Hoppas att pannkakan blir lyckad! Smaklig måltid:-)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag gjorde det här receptet idag. Hade i fläsk, svamp och lite lök. Blev himla gott. :)

    /C

    SvaraRadera
  5. Hej, Cornelia!

    Vad roligt att du gjorde pannkakan! Låter jättegott med fläsk, svamp och lök! Det ska jag testa någon gång;-)

    /Maja

    SvaraRadera
  6. Sluta att fördärva all mat med fläsk,gelatin och liknande tack.

    SvaraRadera
  7. Tack! Detta blev vår lunch idag efter en förmiddag med lövkrattning!!

    SvaraRadera
  8. Fördärva eller förbättra. Smaken e som baken vetu! Visst är det tur att man får välja själv här i världen! Oftast åtminstone. :-)

    SvaraRadera
  9. Hej! Menar du verkligen 1/5 tsk (1 krm) salt? Brukar 20-25 min räcka för dig?
    Mvh, Marcus

    SvaraRadera