fredag 30 juli 2010

Baka, baka honungskaka!



I Elsa Beskows fina bok Hattstugan får barnen smaka först riset och sedan honungskaka. Minns ni? Hemskt... Häromdagen köpte jag alldeles ljuvligt god nyslungad honung och kom därför att tänka på det där med honungskaka - kan man baka sådan på riktigt? Googlade lite och fann det här receptet på arlas hemsida. Den blev jättegod! Fin i smak och konsistens. Honungskaka kommer att bli en ny favorit för mig! Man kan göra den i hålform som receptet föreslår, och garnera med grädde och jordgubbar. Jag serverade istället nygjord rårörd hallonsylt till. Det var också en höjdare:)

Honungskaka

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
75 g smör
1 dl honung
rivet skal av 1/2 citron
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Garnering:
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 l jordgubbar

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull, rör ner honungen och låt den smälta. Rör ner smörblandningen och citronskalet i äggsmeten. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form med hål i mitten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Täck ev. med folie mot slutet. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Vispa grädden och bred den över kakan. Fyll hålet med jordgubbar och garnera med resten runt om.



Husmorsskolans rårörda hallonsylt

1 liter hallon
1-1,5 dl socker

Mosa bären och rör sedan i sockret.


Ha det fint!

3 kommentarer:

  1. Tack för ett nytt recept. Igår gjorde jag kanelbullekakan igen, men hade tappat bort lappen som jag skrivit ner receptet på. (katten hade snott det och lekte med det såg jag sen)
    Sån tur att jag kunde gå in på din blogg snabbt och hitta det. Hade kommit halvvägs och fick totalt hjärnsläpp med måtten. Idag fick släkten njuta kakan som är ännu bättre dagen efter... ha en skön helg önskar elsamarianne

    SvaraRadera
  2. Hej! Du som har koll på bak o mycket inom bak, jag är på jakt efter en sockerkaksform i form av en stegrande häst, har du nån aning om vart jag skulle kunna få tag på en sån form? Svara gärna till mailen eller till bloggen. Mvh Jenny

    SvaraRadera
  3. Elsamarianne: Kul att du gillar mina recept och att du bjöd släkten på kanelbullekakan!

    Ha det fint!

    Jenny: Hej!

    Tyvärr kan jag nog inte hjälpa dig. Vet att Åhléns brukar ha mycket roliga baktillbehör, men har aldrig sätt någon häst... Du kanske kan söka på utländska sajter efter det?

    Lycka till!

    Mvh Maja

    SvaraRadera