fredag 19 november 2010

Baka engelska ingefärskakor!





"Vuxenkakor" skulle man kunna kalla de kryddiga godsakerna jag bakade häromdagen. Ingefärskakor (Ginger bread) är en hetare variant av våra svenska pepparkakor. Lite kärva, på ett "vuxet" sätt. Passar bra till kvällsthéet i novemberkylan! Receptet fann jag i senaste nummret av "Lantliv", en tidning som bjuder på mycket fin receptinspiration!

Engelska ingefärskakor

ca 100 kakor

200 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker
1 1/2 dl mörk sirap
2 dl vispgrädde
Finrivet skal av 1 citron
1/2 dl pressad citron
10 dl vetemjöl
1 1/2 msk bikarbonat
2 msk mald ingefära
ev 1 tsk stött kardemumma

1. Rör smör och socker tills det blir ljust och poröst. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och -saft.
2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och ev kardemumma. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen. Sätt ugnen på 125 grader. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Låt grädda i 30-35 minuter tills de blir vackert ljusbruna.





Ha en bra fredag, med eller utan ingefärskakor!

8 kommentarer:

  1. De där kakorna såg ju riktigt goda ut. Kanske något att baka till advent.
    Annars så är jag hemma med sjuk dotter idag. Antar att vi hamnar uppe i pysselrummet. Hon ritar och jag gör lite smycken.
    Hörde allt av mor och far att de fått rundtur hos er...tyvärr hade de inte hunnit med kaffe sa mamma. Ska tipsa mamma om din blogg så hon kan kika in. De tycker ju att ni är så himlans trevliga, du och mannen.
    Ha en härlig fredag och en lika härlig helg...
    kram Malin

    SvaraRadera
  2. Fick tips av Kajsa K i G-hyttan om bloggen. Kakorna måste jag prova, älskar ingefära!

    SvaraRadera
  3. Igår kväll så skrev jag ut en hel hög med recept från din blogg för att jag ska slippa leta när andan faller på. Jag kan ju inte baka kanelbullekakan jämt, måste göra nåt annat också...:-)
    Skulle prova dina kokoskakor och rusade in till datorn... och vet du, jag blev sittande och inga kakor gjorda den gången. Så kan det gå. Så nu sitter dom i receptpärmen lätt åtkomliga.
    Ha en jätteskön helg
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  4. Kan bara hålla med, Lantliv har otroligt många inspirerande recept, och fina bilder...

    SvaraRadera
  5. Hej!.. kasne jag skulle testa och byta ut saffransdoften som har belägrat mitt hus senaste veckan.. har bakat fem omgångar av skorporna.. så nu liggger det skorpor nedpackade i en herrans massa kassar för att i morgon och på söndag säljas ute på julmarknaden i Brunskog... vi är fyra som ska stå inne i gamla pappersbruket och sälja en massa pysselsaker.. jul och vintagestil:) Nu hoppas vi det kommer massor av folk.. och inte massor av snö som är lovat för då håller sej folket inne!!.. ha en skön helg.. Pia

    SvaraRadera
  6. Malin: Lite pysslande kan behövas när man är sjuk! Jag är också krasslig idag... Trist med förkylning. Kaffe får det bli nästa gång dina föräldrar tittar förbi;)Vad roligt om du tipsar om bloggen! Ha en fin helg du också!

    Textilainslag: Vad roligt att mamma tipsade dig! Tack för besöket! Om man gillar ingefära är kakorna toppen...

    Elsamarianne: Vad roligt att du botaniserar bland mina recept! Kokoskakorna är väldigt tacksamma att göra; enkla och goda! Känner igen det där med att fastna vid datorn... Ha en bra helg!

    Mylla: Ja, vissst har de! Provar nästan alltid ett par recept från varje nummer... Roligt med en sådan tidning!

    Pia: Å, saffransskorpor är så gott! Det har jag haft i tankarna att baka de senaste veckorna, men det har ej blivit än. Låter mysigt med marknad! Hoppas att det kommer mycket folk! He en bra helg!

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera
  7. Dessa pepparkakor är fantastiskt goda!!Heter också Råneå pepparkakor eller Fahlessons pepparkakor.Kan verkligen rekommenderas!!Hälsningar Kackelmor,mitt i kakbaket!

    SvaraRadera
  8. Oj det var intressant, att de kallas Råneå pepparkakor! Min farmor bakade sådana, och vi kommer från Råneå! Jag fick inget exakt recept av henne, men det måste vara samma!

    SvaraRadera