söndag 14 november 2010

Gör ditt eget chokladpulver!



Idag är det Fars dag! Vi har redan firat pappan i det här huset... Paket och pepparkakor(!) på sängen blev det.

Om du vill bjuda någon pappa på en kopp varmchoklad kommer instruktioner här. Att göra sitt eget chokladpulver är inte alls svårt. Då slipper man tillsatser och andra konstigheter och kan blanda chokladen precis som man vill ha den själv. Personligen tycker jag om choklad som inte är så sötsliskig men med mycket smak av kakao.

Så här gjorde jag mitt chokladpulver:

2 dl kakao
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
lite, lite salt

Blanda allt i en fin burk. Rör ordentligt, tills pulvret är klumpfritt! Sedan är det bara att ta fram burken när det uppstår chokladlängtan...



En kopp varm choklad av eget chokladpulver

Lägg tre rågade teskedar chokladpulver i botten på en kopp. Häll över en skvätt mjölk (eller grädde om du vill göra det extra lyxigt). Rör till en jämn chokladsmet. Fyll koppen med varm mjölk. Rör.

Chokladen kan vid festliga tillfällen som exempelvis Fars dag, serveras toppad med vispgrädde, lite siktat chokladpulver och några droppar chokladsås.

Om du vill variera ditt chokladdrickande finns ett annat recept på choklad smaksatt med kardemumma här. Har någon av er något annat smaskigt tips på hur man kan smaksätta sitt chokladpulver?



Avslutningsvis vill jag skicka varma Farsdags-gratulationer till min egen Far! Hoppas att du får en bra dag!

8 kommentarer:

  1. Visst blir det mycket godare och säkert också nyttigare med den hemgjorda kakaoblandningen. Fast när jag gjorde mig till och bjöd en gästande fyraåring - uppfödd på O'Boy - på min efter konstens alla regler hemlagade choklad så blev kommentaren: "Vilken äcklig choklad ni har!".
    Hälsningar M.

    SvaraRadera
  2. Ja, så kan det gå;) Lite snopet. Det är väl ungefär samma reaktion som hemkokt saft kan få ibland... Kanske blir det lite mer "vuxensmak" på den hemgjorda chokladen. Men min flicka gillar den iaf... hade väl tur där;) Hursomhelst är alla barn underbara oavsett vilken choklad/saft de gillar!

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera
  3. Bra tips. Vi har en 20-åring som vill ha O´boy när hon är hemma. Det är inte alltid vi har det. Då kan ju det här receptet komma till användning.
    Förresten, du har inget recept där man kan använda den nya kryddan cacao/chili? Fick ett gäng olika nya kryddor i present men vet inte hur använda på bästa sätt. De andra är afrikanska så det är inga större problem, men just denna. Den luktar både gott och inte...
    ha en skön söndag
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  4. Det är väl också en ganska stor smakskillnad på olika sorters kakao, jag använder kung markattas ekoligiska när jag bakar och tycker den är "chkladigare" i smaken än tex ögonkakao som är mer bitter. Och har man råd kan man ju hitta lyxvarianter i son lokal choklad/kaffe/te-butik =)

    SvaraRadera
  5. Mmmm! Är uppfödd på sån där varm choklad gjord på kakao. Jag gick inte på dagis när jag var liten utan var hos mormor och morfar istället. De hade aldrig Oboj. Vi brukade inte blanda till chokladsmet i koppen utan vispa ner kakaon och sockret direkt i kastrullen med varm mjölk. Hos farmor fick man däremot alltid blanda till chokladkräm med grädde, som man oftast hade ätit upp innan mjölken var varm och var tvungen att blanda ny ;-)
    Numera brukar jag göra min varma choklad på kakao och brun farin. Tycker det blir lite intressantare smak än med vitt socker. Och om det är en riktigt kall och ruggig kväll kan man värma sig lite extra med en skvätt mörk rom i chokladen.

    SvaraRadera
  6. Mmmmmm Gott Gott
    Mormor gjorde alltid sådan choklad, med grädde till smeten. Vi som var barn hann nästan äta ur all smet innan den varma mjölken hann hällas över.... Jag brukar göra mig en kopp varje år på min födelsedag för att minnas och njuta. Underbart !

    SvaraRadera
  7. Elsamarianne: Kakao/Chili... har inget färdigt recept, men kan tänka mig att man kan använda den på "vuxendesserter", alltså strö lite ovanpå glass, eller spetsa chokladsås med den, eller för den del pudra lite över en kopp varm choklad med grädde. Om man gillar choklad och chili tillsammans dvs. Chilismaken ska ju bara anas, som en liten spets på chokladsmaken.

    Mylla: Visst är det så! Jag har siktat in mig på en burk av franskt fabrikat som finns i våran kaffe/the-butik. Den ska jag köpa nästa ggn jag ska blanda eget chokladpulver!

    Dreamsicle: Mysigt att du delade med dig av dina "chokladminnen"! Det där med brun farin istället för vanligt socker låter spännande. Måste provas någon gång framöver!

    Malin: Ja, den där chokladsmeten brukar ha en benägenhet att försvinna;) Härligt med sådana där matminnen!

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera
  8. Kanel i chokladen är jättegott =) Obs att kanelen gör att drycken tjocknar lite extra.

    SvaraRadera