tisdag 1 februari 2011

Symöte - Utlottning av böcker och färdig hexagonkofta!



Välkomna in på symöte! Ung som gammal, stickare som virkare, medlem som ickemedlem!

Det är så roligt med de här symötena. En gång i veckan bubblar det upp en massa kreativitet i form av länkar till medlemmarnas bloggar. Där väntar spännande projekt att inspireras och lära mer av. Och sedan är det alla intressanta, varma och snälla kommentarer som ni lämnar här, där ni delar med er av tips och hejarop till både mig och till varandra.

Tack för allt detta fina. Det värmer.

Värmer gör också den underbara boken "Värma varandra". För någon vecka sedan skrev jag om
Femtimmarskoftan och berättade om Anna Braw som låg bakom översättningen av det finurliga mönstret. Nu har snälla Anna haft vänligheten att låta mig lotta ut två exemplar av " Värma varandra" under dagens symöte. Det här kan man läsa på baksidan av boken:

Värma varandra är en bok med berättelser om att göra världen lite vackrare -- och om att ge av sin tid och sin talang. Stickare och virkare, Stickhjälpen och Röda Korset, proffs och nybörjare, alla har de bjudit på sin kreativitet och fyllt boken med enkla och roliga mönster på sockor, filtrutor, babykläder, vantar, mössor och en och annan leksak. Här finns mycket också för dig som är lite rädd för strumpstickor!
(Libris förlag)

Utlottningen

Ett exemplar viker jag för medlemmarna i syföreningen. Ange i er kommentar om ni vill delta i utlottningen! Kan ju vara någon av er som inte är intresserad så därför vill jag veta...

Det andra exemplaret är öppet för alla läsare att tävla om! Lämna bara en kommentar under det här inlägget och tala om att du vill vara med.

*Uppdatering* Obs! Nu är tävlingen avslutad. Vinnarna meddelas ikväll den 2/2.



Mönster: Hexagonkoftan (Bearbetning och översättning av Anna Braw från Kyrkkaffebloggen)
Garn: Drops Merino Extra Fine på virknål nr. 4 (4 nystan i rött och ett nystan i vitt)
Strl: 3 år



Så var den färdig - Hexagonkoftan. Vid förra veckans symöte visade jag er de mystiska lapparna som jag virkade på och av dem blev det alltså en söt liten kofta. Nästan som trolleri.

Jag virkade koftan av garnet Merino Extra Fine - en favorit för att det är så mjukt och behagligt och dessutom fyller väldigt bra. Perfekt att använda till barnkoftor eftersom det är ett superwashgarn. Det innebär att plagget kan tvättas i maskin på 40 grader!

När det gäller storleken och hur man eventuellt förstorar mönstret, har jag kommit fram till att det bästa är att börja virka på de sexkantiga rutorna och sedan efterhand jämföra storleken med en annan kofta/tröja av önskad storlek. Det man bör tänka på är att ju större man gör koftan, desto vidare blir ärmarna. För att ärmarna på min kofta inte skulle bli alltför vida löste jag det så här:

Jag virkade 12,5 varv runt varje ruta. (Med ett halvt varv menar jag att jag bara virkade längs tre av sidorna under det sista varvet.) De tre sidorna placerades sedan så att de hamnade i framkanten, nedtill och i ryggsömmen. Då påverkas inte ärmarnas vidd. Sedan tog jag av garnet och virkade på ytterligare ett varv längs med ryggsömmarna på båda rutorna. Det krävs en del koncentration och beräkningar för att virka på rätt ställe när man gör detta, men bara man tänker till ordentligt innan man sätter igång så funkar det.

Jag fogade ihop ryggsömmen och axelsömmarna genom att virka smygmaskor från avigan. Sist av allt virkade jag på en vit bård längs med framkanterna, kragen, nederkanten och runt ärmsluten. Först ett varv med stolpar och sedan ett varv smygmaskor. Under det sista varvet virkade jag också en hälla av luftmaskor för knappen.

Knappen är en av de fina-fina fynden jag gjorde i den fantastiska handarbetsbutiken i Paris, som jag besökte i höstas. Knappar som är klädda med rutigt tyg måste vara något av det mest underbara som finns;) Tycker också att den bidrar med ett stänk av sommar till koftan. Utan den kan röd-vitt lätt se juligt ut, men med knappen tänker jag istället på somrigt rutiga dukar och saftkalas i bersån;) Apropå den här typen av rutigt tyg, så tycker jag att det är synd att svenskan inte har något särkilt ord för det! På engelska heter det ju "Gingham" vilket är ett ljuvligt litet ord... En klar brist i vårt förövrigt förnämliga språk;)




Och om någon mot förmodan sitter sysslolös och skulle vilja ge sig på ett nytt projekt, så bara måste jag tipsa om den härliga variationen av Femtimmarskoftan som Kyrkkaffe-Anna lagt ut på sin blogg idag. Mönstret heter "Treochenhalvtimmesvästen" och är helt, ljuvligt fint! Och jag känner i alla fall en husmor som kommer att sätta igång med en sådan ikväll;)

Nu är ni välkomna att lämna en länk till dagens bidrag i länkverktyget nedan. Jag är så nyfiken på vad ni har för er!

Varma hälsningar från Maja!


27 kommentarer:

  1. Hejsan hoppsan!
    Jag vill gärna vara med om utlottningen av boken, är inte medlem.
    Och såklart kommer jag oxå börja sticka västen ;)
    Har kikat i nyaste garntjänstkatalogen och hittade massa västar jag tänkte på men denna va ju suverän :D
    Tack för ännu ett kanontips!
    Ha de gott!
    //Johanna

    SvaraRadera
  2. Nej men o vad fin hexagonkoftan blev! Perfekt knapp! :-)
    Kul att du gillade västen.
    Väldigt trevligt symöte, det här!
    Hälsningar från Kyrkkaffe-Anna

    SvaraRadera
  3. Vad underbart fin koftan blev! Fin färg.
    Jag är gärna med i utlottningen av boken. En inspirerande bok är aldrig fel.

    Ha en bra dag!

    kram

    SvaraRadera
  4. Jättefin kofta!!!
    Jag har länkat här ovanför till min beskrivning om hur man gör en Kungakrona i luffarslöjd.
    Kungakronor är fina att använda som bordsdekoration eller för värmeljus med liten glaskopp i... eller låta en liten slingerväxt klättra omkring i den.
    Beskrivningen gäller den lilla kronan!

    SvaraRadera
  5. Glömde säga att jag naturligtvis vill vara med i utlottningen av den fina boken!

    SvaraRadera
  6. vad fin koftan blev maja. du är en sådan inspiration!
    mitt mötespyssel kommer upp alldeles strax också. jag är nämligen med i en pysselstafett idag så jag tänkte slå två flugor i en smäll=) så titta in om en stund.

    jag vill supergärna vara med och lotta om boken. vad supergulligt av dig maja att tänka på oss. kram på er alla

    SvaraRadera
  7. Hej. Jag är inte medlem, än, men är gärna med på utlottningen av boken.

    Koftan blev ju superfin! Jag har också börjat på en hexagonkofta, men i bomull. Tyvärr får jag jätteont i händerna av att virka så det blir inte så många varv varje gång, men sakta växer den :)

    http://gronagrenen.blogspot.com/

    SvaraRadera
  8. Så söt! En dag, när jag blivit varmare i "stickningen/virkningen" ska jag anmäla mig till ett tisdagsmöte men nu är jag så fräck att jag bara anmäler mig som deltagare av din utlottning av boken!
    Ha en fin dag.

    SvaraRadera
  9. Koftan blev ju bara såå söt! Måste prova på att göra en sån!
    Jag vill så klart vara med i utlottningen av boken!

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  10. Vill ju såklart vara med i utlottningen av boken, jag är ju medlem sen tidigare. En helt underbar kofta blev det färdiga resultatet du visar.Jag är sååå glad att jag hittade hit till din sida. Får såååå mycket härlig inspiration, tack alla för att ni delar med er. Ha en fin fin dag/Gela

    SvaraRadera
  11. Jag är gärna med i utlottningen av boken. Jag är inte medlem i syföreningen ännu, men när jag fått mer fart på mitt handarbetande, så!

    SvaraRadera
  12. Jättefin kofta!! riktigt snajdigt! Apropå det rutiga tyget, det är inte det som kallas "bardot-rutigt" ??? Jag har alltid kallat det för det iallafall... sen tror jag man kan kalla det skolruta med men det är jag inte säker på om det riktigt är den typen av ruta... Ah, snyggt är det iallafall...

    jag har skrivit om ett hundtäcke jag sydde för några dagar sedan, lite snabbt...

    och självklart vill jag vara med i utlottningen av boken, stickningsböcker kan man ju inte ha för många av...

    SvaraRadera
  13. Jättesöt kofta! Den som ändå var en stjärna på virkning... Men jag vill hemskt gärna vara med i utlottningen av boken :)

    SvaraRadera
  14. Sicken tur jag har! Redan på första symötet jag är med så har du en utlottning av en bok som jag naturligtvis vill vara med och ha chans att vinna :-)
    Jag har i mitt inlägg idag beskrivit hur man stickar snoddar.
    Din hexagonkofta blev väldigt fin. Knappen gjorde sig väldigt bra där. Som du själv säger, den tog bort juligheten. Själv älskar jag rött inte bara till jul.

    SvaraRadera
  15. Emma Johansson (emelmos@bredband.net)1 februari 2011 kl. 12:17

    Jag vill mycket gärna vara med i utlottningen av boken.

    SvaraRadera
  16. Åh, jag vill gärna vara med i utlottningen. Jag är ännu inte medlem i syföreningen, jag har precis nyss hittat din förträffliga blogg. Ska bli medlem så fort jag behärskar datorn något mer.... Hmmm :)
    Tack för all inspiration.
    Fortsatt trevlig dag, Sarah
    sarah_oscarsson@hotmail.com

    SvaraRadera
  17. maja!
    sorry men jag lyckades göra fel två gånger på länkarna... förstår inte hur jag lyckas, men du får hemskt gärna plocka bort de två översta som faktiskt inte alls fungerar =)
    lessen för att jag ställde till det för dig.

    kramkram

    SvaraRadera
  18. Är gärna med i utlottningen, men idag blir det inget inlägg från mig, är för förkyld för att orka vara pysslig och lägger istället min energi på att försöka sälja av lite böcker...

    SvaraRadera
  19. Hej!
    Vad fin koftan blev. Det är så fint med virkat, borde ta tag i att lära mig hur man virkar någon dag.

    Jag är gärna med på utlottningen av boken också. Den verkar himla mysig.

    /C

    SvaraRadera
  20. så fin koftan blev

    jabadooo tävlingen vill jag vara me och försöka vinna

    vivecaholmgren@yahoo.se

    SvaraRadera
  21. Jag är gärna med och tävlar om fina boken! :)

    SvaraRadera
  22. Jag länkade till mitt väldigt snabba gardinprojekt som blev av i förrgår. Sydde ihop en ny kappa till köket på mindre än en timma med ett, för mig, bra resultat :)

    SvaraRadera
  23. Fin kofta i käck färg! Jag är gärna med i utlottningen och bidrar till symötet med bild av min virkade badrumsmatta.

    SvaraRadera
  24. Vill så gärna vinna boken. Behöver ny inspiration så jag kommer igång igen.
    Ninne

    SvaraRadera
  25. kul att du gillade min stol maja. den var superkul att göra =) tack för peppningen, kram på dig

    SvaraRadera
  26. HEJ ALLA! Jag vill tacka er för ett "hejdundrande" trevligt symöte! Vilken fart det är här på tisdagarna, jag är helt överväldigad;) Tack också för alla fina bidrag ni visat och för trevliga kommentarer och fint beröm! Ser redan fram mot nästa tisdag:)

    Jag meddelar vinnarna av boken ikväll!

    Varma hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera
  27. Det verkar som min länk inte vill fungera men vill ni se vad jag har gjort så tror jag ni hittar ändå.

    kram

    SvaraRadera