måndag 28 februari 2011

Laga mjölkstuvade makaroner!



Måndag igen. Jag tänkte börja veckan med någonting så vardagligt som mjölkstuvade makaroner - en riktig husmorssklassiker! Någon som vet när den här rätten började lagas i Sverige? 40-50-tal?

Det finns flera sätt att stuva makaroner. Men så här brukar jag göra:

Stuvade makaroner

4 portioner

1 liter mjölk
5 dl makaroner
1/2 tsk salt

Koka upp mjölken. Tillsätt makaroner och salt. Låt koka på svag värme i ca 25 minuter. Rör om i grytan då och då. Runda eventuellt av med lite nymalen svartpeppar.

Servera med exempelvis falukorv, köttbullar eller stekt fläsk.

Smaklig måltid!

20 kommentarer:

  1. hej Maja

    Vissa saker är värda att förpassas i minnets sophög... Stuvade makaroner är en av dem. Min mamma var inte speciellt road av matlagning och stuvade makaroner serverades aldrig hemma. Hursomhaver efter att vi fick barn har jag mer och mer börjat laga "klassisk" svensk husmanskost. Gjorde stuvade makaroner och stekt falukorv en gång och aldrig mer att den där kladdiga sörjan serveras hos oss.

    Fast smaken är ju som baken...

    Ha en bra dag
    Hanne

    SvaraRadera
  2. Gott gott gott! Jag älskar stuvade makaroner! ;)

    SvaraRadera
  3. Jag har faktiskt aldrig lagat stuvade makaroner. Kan vara för att jag inte äter korv och det är väl det man oftast äter till stuvade makaroner. Kanske dags att testa.

    SvaraRadera
  4. Alla mina sex ungar älskar stuvade makaroner så här lagas det med jämna mellanrum. Från början gjorde jag som du, men numera kokas makaroner för sig och stuvningen för sig, sen blanda ihop det. Tycker att det går lite fortare och inte minst, kastrullen med stuvningen blir på nå vis mindre kladdig i botten och lättare att diska! ;)

    SvaraRadera
  5. Stuvade makaroner är ju jättegott.Särskilt med stekt falukorv (obs ekologiska, smakar som förr) eller hemlagade köttbullar med lök i färsen. Stuvad potatis är en annan klassiker som är jättegod. Kul att bli påmind.

    SvaraRadera
  6. I min mormors hushållsskolekokbok från 1914 finns recept på stuvade makaroner. Makaroni, mjöl, mjölk, salt vitpeppar, riven ost, och socker(!) används för smaksättningen.

    SvaraRadera
  7. Stuvade makaroner är nåt jag tyvärr inte kan äta, fick det mycke som barn.
    Men jag gör det gärna till min man som älskar det :) och då gör jag makaronerna för sig och så stuvningen för sig och min mammas knep, just en nypa socker som Lotta här ovan hade hittat i ett recept :)

    SvaraRadera
  8. Åh, jag älskar stuvade makaroner, får sånna mys-barndoms-vibbar av det...men jag gör också stuvningen bredvid, har aldrig lyckats på det där andra sättet...men det kanske är för att jag gillar när det är riktigt tjock stuvning, så skeden man tar men kan stå rakt upp i makaronerna. :)
    Här hemma äter vi det typ en gång i veckan, till falukorv (änglamarks ekologiska) eller hemgjorda köttbullar..... jag brukar krydda med salt, färskmalen svartpeppar och muskotnöt...det är gott!

    Ha det bra! / Olivia

    SvaraRadera
  9. Håller med om att detta är en klassiker, när jag gör det här hemma är det nog mer jag som gillar det och inte barnen, de äter dem helst "naturella"

    fram för fler klassiker//Eva

    SvaraRadera
  10. Vad härligt med så många kommentarer kring den här husmans-klassikern!

    Hanne: Stuvade makaroner är nog ett bra exempel på en sådan rätt som man antingen älskar eller avskyr;) Själv tillhör jag ju den första kategorin!

    Emma: Javistt är det!

    Dorro: Ja, testa vet jag! Du kan ju servera köttbullar till, det är jättegott!

    Lowella: Jag kanske skulle prova den varianten också någon gång... Måste krävas ett rejält storkok av makaronerna för att mätta 6 barnamunnar;) Härligt att de gillar det!

    Kerstin: Ja, just ja: stuvad potatis. Det måste jag prova! Har aldrig lagat det själv, men blivit bjuden på det någon enstaka gång. Tack för tipset!

    Lotta: Vad häftigt att det fanns i boken från 1914! Visste inte att det gjordes redan så tidigt. Och spänande med smaksättningen också, alltså det där med sockret. Måste testa det någon gång!

    Hanna: Vad intressant att du också kände till sockerknepet! Spännande att det både stod i den gamla kokboken och att du lärt dig det av din mamma!

    Olivia: Ja, muskotnöt är ju också en klassiker! VAd roligt att du också är ett "stuvademakaroner-fan":)

    Eva: Javisst, fram för klassikerna! Ska definitivt ta upp fler husmansklassiker här på bloggen framöver!

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera
  11. en enkel och billig favorit! Här får jag ta först, och kryddar själv med muskot, Mannen däremt vill ha dijonsenap i och jag är inget fan av senap alls..

    SvaraRadera
  12. Jag fick stuvade makaroner och köttbullar lagade av min man idag. Smakar bra och barnen äter.

    SvaraRadera
  13. Vilka barndomsminnen. Gärna stekt falukorv och ketchup till. Gott!

    SvaraRadera
  14. Ännu enklare...koka makisarna som vanligt.När du hällt av vattnet,lägg tillbaka i kastrullen,i med en klick smör,på med en msk mjöl,rör om, häll i lite mjölk så att det är ganska löst,rör om på mkt låg värme tills det tjocknat så mycket som du vill ha det.Spetsa med en droppe grädde om du har.Lite peppar och muskotnöt i.Försiktigt med muskoten,den "växer" i smaken.
    Detta är jättelätt.

    SvaraRadera
  15. Hej! Satt och kollade in recept på stuvade makaroner och hamnade på den här sidan. Tackar för tippsen. Gör efter det sista förslaget :-) Ha en fin dag :-)

    SvaraRadera
  16. jag har aldrig testat att koka mackaronerna i mjölk utan bara "stuvat" de med smör, mjöl, mjölk, salt och lite vitpeppar. ska prova på det gamla sättet. en annan grej du gärna får tipsa om är gamla hederliga köttbullar. jag lyckas aldrig få mina så där saftiga och goda som man vill ha dem. bästa receptet efterlyses :)

    SvaraRadera
  17. Tänkte dela med mig av ett recept på Dillstuvad potatis som jag älskar:

    Skala och skär potatisen i bitar.
    Koka potatisen i mjölken tills de blir mjuka (ca 10 minuter).
    Ta upp potatisbitarna.
    Blanda margarin med mjöl och rör ner i den heta mjölken.
    Koka upp och låt koka någon minut.
    Rör ner potatisbitarna tillsammans med finhackad dill.
    Smaka av med salt och peppar.

    SvaraRadera
  18. Hej o tack från en Kocka som delvis glömt mammas recept från 50-60 talet. Tack snälla DU för att du håller våra gamla receptanor vid liv. Så imorgon blir det stuvade makaroner med Korv från ett nära slakteri/chark. Trevlig helg på dig.

    SvaraRadera
  19. I skolan när jag var barn serverades stuvade makaroner o det var som klister. Smakade fruktansvärt. Medans mammas stuvade makaroner baserat på mjölk var UNDERBARA. SUPERGODA!!! Fast i stället för nymalen svartpeppar så hade hon nymalen muskotnöt. Självklart serverades det tillsammans med nystekta köttfärsbiffar med mycket gul lök i. SUPERGOTT! EN KLASSIKER!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klister, troligtvis för att det skulle stanna på tallriken o inte kasa ner på golvet :-) liksom mos o liknande rätter!

      Radera