onsdag 21 december 2011

Baka finska julstjärnor!


Igår var det stor bak- och matlagningsdag för mig. Tack och lov gick det mesta som planerat. Det kan ju vara vanskligt det där annars, ja menar när man räknat med att hinna en massa saker, och så faller det pladask för att man tagit sig vatten över huvudet... Man lär sig med tiden, i alla fall har jag gjort det;) Därför valde jag att utgå från säkra kort igår - mestadels väl beprövade recept och gamla favoriter!

Finska julstjärnor har jag faktiskt aldrig bakat själv tidigare, men jag visste att de är ruskigt enkla att få till om man har hjärta att fuska litegrann. Första gången jag smakade de här klassiska julkakorna, var när jag lussade i Torneå en tidig luciamorgon för många år sedan - julstjärnorna är standard vid finska jultillställningar. Jag glömmer aldrig den där morgonen. Som ni vet är ju vintermörkret som mest massivt i norr, därför var det något extra att få uppleva effekten av ett luciatåg där.

Om man kan tänka sig att fuska som jag gjorde så köper man två paket färdig smördeg. Lägg smördegsarken på bakplåtspapper på en plåt. Dela smördegen i kvadrater på ca 10* 10 cm. Skär en skåra från varja hörn in mot mitten, men inte enda in. Klicka på plommonmarmelad i mitten. Vik in hörnen, som på en vindsnurra. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Färdigt! Innan servering är det fint att pudra över lite florsocker.

Julstjärnor är riktigt fina och roliga julkakor - både att göra och äta! Och vill man inte fuska så kan man ju göra smördegen själv och koka egen marmelad av torkade plommon. Det ska jag prova ett annat år.

Lycka till med era julförberedelser!



13 kommentarer:

  1. vad fina de är; och säkert goda också! :)

    ett tips är att ta alla fyra "snibbar" och klämma ihop dem lite grann, då håller de bättre ihop sig i ugnen. så gör alltid min -finska- mamma!

    vill passa på att tacka för en bra blogg, jag är här och kikar lite då & då!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du skrev om just det här receptet! Fick detta av en kollega från finland härromdagen. dock sa hon Plommonsylt men Marmelad funkar nog det också. :)
    Ska själv baka dessa imorgon. :)

    SvaraRadera
  3. Oj så fina kakor, ser ju riktigt juliga ut, synd att jag bakat klart inför jul...men de funkar säkert till nyår också...

    SvaraRadera
  4. Anita i Bergslagen21 december 2011 kl. 19:30

    jag älskar dessa "joulo torttu" (eller hur det nu stavas), som min finlandsfödda kompis kallar dem. Men hon har nå´n mörk katrinplommonsmet i dem, förmodligen hemkokt, har faktiskt aldrig frågat, bara ätit dem med stor förtjusning=). Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köper torkade plommon, strimlad den med sax och kikar ca. 20 min.i liiiitet vatten och 1/2 dl. socker.

      Radera
  5. Hej!
    Vilken grej! Vad kul!Det behövs så inte saker glöms bort.
    Jag måste skaffa en tidning för att läsa lite.
    Jag har sidor i Allt om trädgård.
    Kul att hitta hit.
    Ha en skön jul
    Annika

    SvaraRadera
  6. Säger som en föregående: knip ihop snibbarna i mitten så håller hela härligheten ihop bättre! Pensla gärna med lite ägg också innan de skjutsas in i ugnen.
    Här i våra trakter brukar det mörkare katrinplommonmoset säljas färdigt på burk, alla affärer brukar importera det inför julen tillsammans med finsk senap och kringlor.

    Fantastiskt goda är de, kul att traditionen börjar sprida sig även här!
    mvh, Finnen ;)

    SvaraRadera
  7. Hahahaha, just det här gjorde jag igår! :-D

    SvaraRadera
  8. Harika olmuş, ımmmmmm, look beautiful.

    SvaraRadera
  9. Hej, alla! Tack för alla kommentarer och bra tips! Vad roligt att flera av er som kommenterade har finska rötter! Det där med att man skulle nypa ihop snibbarna insåga jag efter att jag gräddat första plåten;) Minns också katrinplommonsmeten från de julstjärnor jag åt i Finland. Vore roligt att baka med sådan nästa gång. Det borde man ju kunna koka själv av torkade katrinplommon om man inte hittar det i affären...

    God Jul önskar Maja

    SvaraRadera
  10. Även vi har gjort julstjärnor men i vår tradition lägger vi alltid plommonsylten ovanpå snibbarna. Fördelen med det är att man kan klämma till snibbarna rejält så att de hålls fast och sedan klicka sylten ovanpå. Pensla innan syltklicken så att den inte smetas ut över smördegen.

    SvaraRadera
  11. är det någon som vet var man kan köpa utstickare så man lätt kan stansa ut kakorna

    SvaraRadera
  12. Koka sylt av blötlagda katrinplommon. Inget socker. Skall vara ganska fast i konsistensen. Gott!

    SvaraRadera