Jag har sex krukor basilika i växthuset som växer så det knakar. Så fort jag vänder ryggen till en stund, finns det nya, stora blad att skörda. Jaganvänder basilikan till att smaksätta sallader, toppar sommarfavoriten - tomat- och mozzarelltallrik med bladen, men allra helst gör jag egen pesto. Det är sanslöst gott! Peston kan man sedan ha till pasta, lägga på sin hembakta pizza, blanda i en kall gräddfilsås m.m.
Här är mitt grundrecept:
Pesto
½ dl pinjenötter
1 dl basilika
1 dl persilja
2 stora vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 dl färsk riven parmesan
salt
Lägg pinjenötter, basilika, pesrilja och pressad vitlök i en matberedare. Hacka fint. tillsätt olivoljan lite i taget medan maskinen är igång. Rör sist i parmesanen. Salta efter behag.
Om man är allergisk mot nötter eller bara är lite snål som jag är så går det PRECIS likabra att byta ut pinjenötterna mot solroskärnor. Blir precis lika gott =)
SvaraRadera/Malin
Mmmmmm, bra tips om solroskärnona ovan, tack!
SvaraRadera