torsdag 26 juli 2012

Koka körsbärssoppa!




Idag plockade jag merparten av årets blygsamma körsbärsskörd! 

Det var en västanfläkt av vad trädet gav förra året, men alldeles tillräckligt för att koka en sats körsbärssoppa.

Hemkokt kräm och soppa serverar jag alltid i en mörkgrön glasskål - precis som mormor gjorde. Skålen kommer till och med från henne. Att se de röda bären skymta genom det gröna glaset påminner mig om barndomens somrar i mormor och morfars tegelvilla. De ljusa minnena gör mig både glad och vemodig på en och samma gång, men mest känns det tryggt att tänka tillbaka på den tiden.

Förresten skördar jag små gurkor dagligen från plantan i växthuset. Oj, vad gott det är med färsk, hemodlad gurka!


Här kommer receptet om någon av er vill pröva soppan:

Majas körsbärssoppa

½ liter urkärnade körsbär
1 liter vatten
1½ dl socker
2 msk potatismjöl

Koka upp körsbär och vatten. Tillsätt sockret och koka tills en liten stund efter att bären har spruckit. Ta kastrullen av plattan. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Häll i redninge, i en tunn stråle medan du vispar. Låt soppan koka upp igen.

Servera ljummen med en klick glass eller vispad grädde.

2 kommentarer:

  1. Hemma hos min far struntar man i att kärna ur dem och döper rätten till Spottsoppa istället. :)

    SvaraRadera
  2. Ja, det blev verkligen inte mycket körsbär i år. Både grannens söta och mina sura gav bara några få bär. Jag som hade hoppats på lika många kärnor som förra året.

    SvaraRadera